Odp: Jaki statyw AD 2012-2016
Witam.
Noszę się z zamiarem wymiany swego wysłużonego manfrotto 190 na coś nowego najlepiej z włókna i możliwie jak najmniejszego po złożeniu, czyli coś typu travel. Na oku mam manfrotto befree Carbon , ktoś z Was może posiada ten statyw i może coś o nim powiedzieć ?
Zastanawia mnie udźwig do 4kg i jego stabilność. Statyw musiał by udźwignąć 6d z gripem i szkłami pokroju 17-40 , 70-200 f4is
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartek_902
Witam.
Noszę się z zamiarem wymiany swego wysłużonego manfrotto 190 na coś nowego najlepiej z włókna i możliwie jak najmniejszego po złożeniu, czyli coś typu travel. Na oku mam manfrotto befree Carbon , ktoś z Was może posiada ten statyw i może coś o nim powiedzieć ?
Zastanawia mnie udźwig do 4kg i jego stabilność. Statyw musiał by udźwignąć 6d z gripem i szkłami pokroju 17-40 , 70-200 f4is
ja wieszałem 6d + 70-200 4 L / tamron 70-300 VC i było słabo. Być może z mocowaniem statywowym będzie lepiej, ale ogólnie samo BEFREE (nie miałem carobonowej wersji) jak dla mnie przereklamowane. Jest dużo zadowolonych osób, ale w porównaniu do 190xprob (taką miałem i dokupiłem befree) to nie ma w ogóle porównania. Wszystko się ruszało i ja bym tego nie zostawił bez opieki :p
Cytat:
ja wieszałem 6d + 70-200 4 L / tamron 70-300 VC i było słabo. Być może z mocowaniem statywowym będzie lepiej, ale ogólnie samo BEFREE (nie miałem carobonowej wersji) jak dla mnie przereklamowane. Jest dużo zadowolonych osób, ale w porównaniu do 190xprob (taką miałem i dokupiłem befree) to nie ma w ogóle porównania. Wszystko się ruszało i ja bym tego nie zostawił bez opieki
Właśnie obawiam się stabilności befree,a nie ukrywam że lubie robić foty w nocy a tu stabilność przy długich czasach jest kluczowa. Muszę sprawdzić w jakimś sklepie na żywo jak ten befree wygląda bo cena 1200zł nie należy do niskich. Myślałem też o Benro, ale nie wiem gdzie w Polsce kupić to co by mnie interesowało, jak to jest z dostepnośćią Benro, to wina importera czy co ? bo na rynku straszna pustka, a mają w ofercie super statywy w wersji travel tylko nie wiem gdzie to dostać
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartek_902
Witam.
Jak dla mnie jako drugi statyw jak najbardziej. Bierzesz aparat z obiektywem do sklepu i jeżeli odpowiada ci głowica to bierz. Ja szybko przeprosiłem się ze swoim starym statywem :)
Cześć,
czy Ktoś z Was używał któregoś z zestawów i mógłby się podzielić wrażeniami na temat:
Kingjoy statyw FA-227 z głowicą QB-OT
Fotopro statyw C50i z głowicą FPH-52Q
wcześniej miałem podobnie wyglądające Triopo (niestety rąbnęli mi razem z autem i nie pamiętam jaki to był dokładnie model, ale kosztował podobnie jak ten Kingjoy) i szukam czegoś podobnego.
Odp: Jaki statyw AD 2012-2018
witam
Poszukuję wysokiego statywu w okolicach 250cm w cenie dla normalnych ludzi.
Im mniej gadżetów tym lepiej, nie interesują mnie kompozyty i inne wynalazki podwyższające cenę.
Po prostu klasyczny, wysoki tripod bez znaczka topowej marki...
Na pewno 250 cm ? :) widziałem wysokie, ale tak wysokiego to nie. Może za mało widziałem :) Czy w opcji musi być zawarta drabina ?:) Bo tak na poważnie to w tym roku spotkałem się będąc na karnawale, fotografa z ze statywem o normalnej wysokości ok 180 cm plus prawdopodobnie dorobiony wysięgnik ok 1 metra.Niestety musiał stać na drabince żeby obsługiwać aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Na pewno 250 cm ? :) widziałem wysokie, ale tak wysokiego to nie. Może za mało widziałem :)
Też wczoraj sobie zadalem pytanie czy może coś mnie ominęło w świecie statywów :)
Do autora: podaj cenę konkretnie bo normalna cena to dla każdego co innego oznacza...
Najwyższe statywy, które widziałem mają około 180 cm. Mam na przykład taki Triopo MX-1327: prosty i bez bajerów, za to sztywny, tylko 3 sekcje nóg i ciężki - taki miał być.
Czy na pewno chodzi o statyw do aparatu, czy może coś do lampy lub tła?
ja właśnie kupiłem do fujika cullmana neomaxa 220
fajne cudeńka teraz produkują
https://www.ceneo.pl/49103542