Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
"Optymalizacja profilu uwzględniając panujące warunki oświetleniowe" - tę funkcję i1pro mam na myśli. Rozumiałem to tak, że kalibrator cały czas czuwa przy monitorze i zmienia profil w zależności od rodzaju oświetlenia mierząc je. Jak to wygląda? Korzysta wtedy ze wstępnie przygotowanych profili, czy tworzy je na bierząco? Czy korzystanie z tej funkcji właśnie jest nieprawidłowe?
Niestety, byłoby zbyt pięknie. Problem z tym, że oświetlenie rzadko kiedy jest poprawne a w niepoprawnym nie działają matematyczne modele postrzegania i guzik z automagicznego dopasowywania. W I1 Profilerze jest co prawda funkcja korygująca widzenie śródtonów, które się wypacza w słabym świetle, ale to jest reanimacja trupa. Najbezpieczniej jest powiesić lampę rastrową ze świetlówkami 5000K na sufit i zrobić jak to bogowie kolorymetrii nakazali. Jest wówczas najprościej. Jak jest poprawne światło to wszystko nagle samo zaczyna grać.
Czy X-rite i1display pro daje jakąś znaczącą przewagę przy kalibracji programowej Eizo SX2262W w stosunku do X-rite i1display 2? To jest jego poprzednik po prostu?
Mam okazję go (display 2) pożyczyć od kolegi.
Rozumiem, że w rękach specjalisty display 2 nie zamieni się w urządzenie do kalibracji sprzętowej?
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Czy X-rite i1display pro daje jakąś znaczącą przewagę przy kalibracji programowej Eizo SX2262W w stosunku do X-rite i1display 2? To jest jego poprzednik po prostu?
Rozumiem, że w rękach specjalisty display 2 nie zamieni się w urządzenie do kalibracji sprzętowej?
Te dwa urządzenia to 2 różne bajki. Display 2 to staroć, za każdym razem potrafi skalibrować inaczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
No i kalibracja sprzętowa nie zależy od czujnika. To właściwość monitora. Kalibracja sprzętowa/programowa to różnica w sposobie korekcji. Sprzętowa polega na korekcie w sprzęcie - monitorze, programowa w programie - sterowniku karty graficznej.
Czyli sprzętowa dla SX zależy tylko (albo aż) od posiadania bibliotek eizo i - powiedzmy - umiejętności.
Wychodzi na to, że póki co działam na fabrycznych i czekam na sensowną okazję na kalibrację taką, czy inną. Dzięki Wam za zrobienie ze mnie trochę mniej zielonego!
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Czyli sprzętowa dla SX zależy tylko (albo aż) od posiadania bibliotek eizo i - powiedzmy - umiejętności.
Tak. W SX jest nieźle pod górkę. Firma oficjalnie odblokowała możliwości kalibracyjne w nowszych seriach CS/CX.
Jaki monitor do 3000 zł z kalibratorem (ewentualnie niewiele droższy) do obróbki zdjęć możecie polecić...
Monitor w rozdziałce minimum 1920x1200 rozmiar minimum 24"
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Jaki monitor do 3000 zł z kalibratorem (ewentualnie niewiele droższy) do obróbki zdjęć możecie polecić...
Monitor w rozdziałce minimum 1920x1200 rozmiar minimum 24"
Za tanio jak za taki duży i do fotografii. Jedyny wybór to taki se NEC P242W. Dobre 24-ki graficzne to wydatek ok 4 tys, przykładowo EIZO CX240. Rzecz całkowicie wyjątkowa. Nie ma lepszego monitora w cenie do 7-8 tys zł.
Czy ten NEC to mocno piszczy ??
Czy ten by się nadał Monitor Dell UltraSharp U3011-BK ??
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Czy ten NEC to mocno piszczy ??
Czy ten by się nadał Monitor Dell UltraSharp U3011-BK ??
Wcale nie poszczy. Czemu miałby piszczeć? U3011 to chyba jeden z gorszych pomysłów bo trudno trafić na sztukę nie będącą kolorofonem.