#4 - tak samo wyszło z "dwupłatowcem", czy tak właśnie miało wyjść? ;)
Wersja do druku
#4 - tak samo wyszło z "dwupłatowcem", czy tak właśnie miało wyjść? ;)
Powoli przestaję odróżniać modele od prawdziwych ptaków... Ehhh, co za zabawkowy świat... Ty Muflon w ogóle jesteś prawdziwy? :-D
A poprzednia dwójka to dwójka, bo Antek dwójka? 8)
No prawie dobrze zapamiętałeś muflon ;) . To COŚ to nic innego jak zjawisko kondensacji pary wodnej w wyniku zmiany ciśnienia, która to zmiana z kolei spowodowana jest pojawianiem się na wystających elementach samolotu tzw. lokalnej prędkości dźwięku. Kształt stożka nie jest przypadkiem, tak właśnie wygląda fala uderzeniowa a, że w tym przypadku pokryta jest parą wodną to dodatkowy efekt, zresztą jak widać na fotce bardzo widowiskowy.
pzdr
Ale modele jest naprawdę dość łatwo odróżnić :) Robiąc je @500 albo 700mm, najczęściej na "pełnej dziurze", będzie zawsze nie do podrobienia głębia ostrości. Zeby uzyskać podobną dla dużego samolotu, to trzeba by go zrobić.... nie wiem, czymś w rodzaju 85/1.2, pełną klatką, a i tu może być za małe otwarcie przysłony :mrgreen:
Dostałem uwagę na PM że mój slideshow z RIAT 2006 zniknął z serwera. Czas najwyższy... leżało to w miejscu gdzie już ponad dwa lata nie pracuję :lol: Wrzuciłem ponownie na youtube, w lepszej jakości - powinno się dać oglądać, nawet na pełnym ekranie :)
Jet Action at RIAT 2006 (HD)
Daje się oglądac ;) Supcio!
Ekstra się ogląda - no i muza super :-)
Pierwsze zdjęcia w nowym roku :-) Duży, międzynarodowy festiwal balonów w Chateau d'Oex (małe miasteczko u podnóża Alp). Pogoda dopisała, zdjęcia robiły się same :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.