Dopisuje sie ze swoja Hoya PRO1 DF, ktora czysci sie latwo. Wystarczy przejechac specjalna sciereczka i jest ok.
Wersja do druku
Dopisuje sie ze swoja Hoya PRO1 DF, ktora czysci sie latwo. Wystarczy przejechac specjalna sciereczka i jest ok.
Witam
mam zamiar kupić sobie jakiś dobry ale w sensownej cenie ( do 200 zł) filtr polaryzacyjny ,a wybór jest spory .
Znalazłem coś takiego jako nowość...
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...639628504.html
Te UV mnie nie interesuje ale jak jest to też dobrze.
Zainteresowało mnie to lepsze światełko jakie przepuszcza ,ciekawe ile w tym prawdy i czy nie osłabia efektu polaryzacji.
Do tej pory miałem tylko jeden filtr tej firmy i byłem zadowolony ale to było dawno .
Może ktoś macał taki filtr dwa w jednym i może coś od siebie napisać albo ma jakąś alternatywę i ją poleci ...
pozdrawiam Wojtek
hej,
to moj pierwszy post na tym forum.. mam nadzieje, ze nie bedziecie sie ze mnie smiac jak za chwile przeczytacie moje pytanie :P
mianowicie.. kupilem niedawno polara marumi i moje pytanie brzmi.. mozna go miec caly czas na obiektywie czy sa jakies sytuacje np. zdjecia portretowe, gdzie ewentualne uzywanie polara jest niewskazane?
z gory dziekuje za jakakolwiek odp.
Wojtek :)
No polar to nie UV. Jak wiesz do czego służy to chyba sam sobie możesz odpowiedzieć na to pytanie...
brzmi jak prowokacja :D :D :D
PS: Pozdrawiam kolegę z Poznania :) Sam się tam wychowałem a i odwiedziłem niedawno (zeszly weekend) i znowu bede we srode :D
Śmiać się nie ma z czego każdy kiedyś zaczyna, i stawia nurtujące go pytania, a wg mnie nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;).
"Filtr, którego zadaniem jest pochłanianie światła spolaryzowanego. Stosuje się go w celu uniknięcia na zdjęciach odbić od niemetalicznych powierzchni błyszczących czyli np. szyb czy wody lub podniesienia kontrastu zdjęć zawierających błękitne niebo. Stosowanie filtru polaryzacyjnego, ze względu na pochłanianie części światła, wymaga odpowiedniego wydłużenia czasu ekspozycji. Wg optyczne.pl"
Myślę, że to wiele wyjaśnia :-D, można go mieć cały czas ale do zdjęć nocnych radzę zdjąć:D, i również tam gdzie potrzebujesz dużo światła.
Z praktyki wynika, że można mieć polara cały czas, ale mi by było trochę szkoda go nosić jako filtr ochronny. Raz, że drogi, dwa, że światło zabiera.
Ja używam dwóch polarów kołowych Marumi DHG 77 i 72 mm i mogę z czystym sumieniem polecić.
A tak w ogóle to polar obniża ogólny kontrast zdjęć, a nie podnosi :)
używałem HOYA i B+W polecam ten drugi. A tak nawiązując do tematu rozbawił mnie kiedyś kolega amator chwaląć się swoim nowym aparatem, filtr kupił chyba dla osłony bo jak mu pokazałem ,że się nim kręci to zrobił rybke hehe ;)
Witam. Planuje kupic filtr polaryzacyjny ale za bardzo nie wiem jaki. Cena do 100 zł. Polecicie cos w miare dobrego do tej kwoty ?