Skoro "kręcisz iso w górę" to od ISO 1600 6D2 ma podobny DR jak 5D4, więc nie ma co narzekać :)
Photographic Dynamic Range versus ISO Setting
Ja robię amatorskie zdjęcia z meczów piłkarskich nastolatków i nie narzekam.
Wersja do druku
Skoro "kręcisz iso w górę" to od ISO 1600 6D2 ma podobny DR jak 5D4, więc nie ma co narzekać :)
Photographic Dynamic Range versus ISO Setting
Ja robię amatorskie zdjęcia z meczów piłkarskich nastolatków i nie narzekam.
@mmteam - 6d mk I dawał radę ;) 6d mk II też daję radę. uważam, że znając ograniczenia sprzętu można nauczyć się je niwelować, chodzi mi tu głównie o prowadzenie obiektu w wizjerze i robienie zdjęć w odpowiednim momencie, ale uczciwie napisać muszę, że nie mam porównania do np. 7d mk II, czy też innych puszek z segmentu profi.
Co do wyciągania cieni, to nie wiem, bo ja w sumie jakoś szczególnie nie obrabiam zdjęć, dla mnie wyciąganie 1 EV to jest już za dużo.
Jedna rzecz na pewno się zmieniła względem 6d mk I, a mianowicie mk II ma więcej mpix i trzeba bardziej się starać by zrobić ostre zdjęcie ;)
Ale tak jak pisałem - jestem bardzo zadowolony.
6d1 wg mnie do samolotów nadaje się tylko do statyki albo zdjęć w ruchu na plycie
I to wyśmienicie się nadaje
Ale AI Servo w dynamice szału nie robi. Mam w parze ze 100-400 ii i ogólnie jest slabo
6d2 ma układ AF z 80d. Ten w 80d jest niezły. Wiem ze w 6d2 punkty AF są wężej ale jeśli używam glownie 9 centralnych to liczę ze będzie rownie dobrze.
Tylko jakoś tak ogólnie internet wiesza psy
Np "najgorsza puszka" roku
Stąd pytanie do praktycznych uzutkiwnikow
Na razie 2:0 na "tak"
Obiecująco !
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
ja mam swoja krotko, bo raptem od soboty... ale moje podsumowanie jest takie: to jest aparat zaprojektowany dla fotografa a nie dla dziennikarza internetowego. on moze i na papierze nie robi wrazenia, ale w realnym uzytkowaniu widac trafnosc wielu decyzji projektowych Canona.
6D mkII ma wszystkie zalety mkI (maly rozmiar, wage, GPS, swietne kolory), naprawia jego wady (mizerny AF fazowy, skandalicznie wolny kontrastowy) i dodaje gibany ekranik o ogromnej funkcjonalnosci. moze i nie jest to najlepszy aparat w tej cenie, ale na pewno najlepszy za 1500 EUR, do ktorego pasuja 16-35/4, 24-70/4 czy 70-300L :)
[emoji3]
Tez czuje ze sporo opinii jest pisana przez szumofobów
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
@mmteam - a nie możesz sobie gdzieś wypożyczyć na weekend?
Wpadł mi w ręce ostatnio 6d2. Byłem użytkownikiem 6d oraz 5d3 i ogólnie nic nie spieprzyli, ale też szału na mnie nie zrobił. Fajna puszka, ale zdałem sobie sprawę, że do lustra już bym nie wrócił. Z wygody i frajdy robienia zdjęć mniejszą i lżejszą puszką. Porównałem jego af z obiektywem tamron 24-70 2.8 vs xt2 z 23 2.0, to ten pierwszy szybko poległ -tam gdzie brakowało światła już ciężko mu było złapać ostrość. Z plików Fuji sporo więcej informacji da się wyciągnąć z cieni, za to głębia ostrości i wysokie iso na korzyść 6d2. Jakbym miał wybrać wyłącznie pomiędzy 6d2 a 5d3 (zbliżona cena używki) to kupiłbym raczej to drugie body.
Jak się mapuje piksele w 6d2 ?