Zmień Profil w Camera Calibration z Adobe na Camera, będzie bardziej zbliżone do JPGa z puszki, ale nie takie samo ;)
Wersja do druku
Zmień Profil w Camera Calibration z Adobe na Camera, będzie bardziej zbliżone do JPGa z puszki, ale nie takie samo ;)
Nie masz włączonego ALO w puszce? Ta opcja może podbijać ekspozycję podglądówek zawartych w RAWach. W chwili gdy LR wyliczy swój preview, zaobserwujesz wtedy przyciemnienie obrazu.
Takie pytanie odnosnie dlubania w Adjustment brush...
Mianowicie po zmianie highlights lub shadows (lokalnie, pedzlem) i wyzerowaniu suwakow zaraz pozniej, zostaje slad w miejscu gdzie bylo zmieniane.
Nie znika on po zmianie polozenia suwaka na zero. Dopiero po skasowaniu punktu zaznaczenia zafarb znika.
Spotkal sie ktos z takim problemem ?
Dodam jeszcze, iz przy probie rozjasnienia bialego elementu, np. oka, zmienia sie temperatura koloru, w kierunku zimnego, takiego hmmm niebieskiego powiedzmy ... wczesniej tego nie zauwazylem..
jak zmienić wielkość ikon (zdjęć poglądowych) na dole w lr 4 w zakładce develop bo są bardzo małe
Mam podobnie z tym , że u mnie foty są jaśniejsze i bardziej jaskrawe kolorystycznie , jakby po przepalane, właśnie też pytałem o to ,chodzi o to że Adobe inaczej ,jakby innym algorytmem widzi obraz z canona ,przerabia po imporcie po swojemu ,dpp widzi tak jak z puszki.
--- Kolejny post ---
[QUOTE=tomdz;1159093]Nie masz włączonego ALO w puszce?
Co to jest ALO w puszce?
Tak jak marekb napisał -->>> najeżdżasz kursorem na granicę dolnego panelu (Twoich zdjęć poglądowych) a głównego okna -->> pojawić się powinna dwukierunkowa strzałka (zamiast kursora), klikasz lewym klawiszem i trzymając TENŻE klawisz przyciśnięty przesuwasz kursor w górę powiększając (lub w dół - pomniejszając) cały dolny panel (tzw. filmstrip) lub jak wolisz - ...zdjęcia poglądowe
A jak powiększasz okna w Windzie?
Auto Lighting Optimizer - Automatyczna optymalizacja jasności - poszukaj gdzieś w menu- C.Fn
Jak najeżdżam kursorem na krawędź to zmienia mi się z kursora na łapkę i nic nie mogę powiększyć ani zmniejszyć