Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
No i jeszcze dwie rzeczy na szybko, nie wiem czy dodawać do poprzedniego posta mojego, piszę w osobnym jakby ktoś czytał moje wypociny, najwyżej niech moderator to połączy jak uważa za słuszne :D
Rzeczywiscie przy włączonym odszumianiu wysokich iso 6D wypluwa dość brzydkie jpg-i ten algorytm jest jakiś taki brzydko agesywny, z włosów robią się strąki, jak panny mają brwi ładnie zrobione to się też na nich kaszana robi. Podkręciłem jeszcze ostrość na 6 (w 7 stopniowej skali) i może to też wina tego. Generalnie chyba lepiej wywalić to doszumianie w cholerę i odszumiać już sobie przy postprodukcji gdzie ma się nad tym jakąkolwiek kontrolę
Tak coby zobrazować ponizej przykłady z iso 2000, wiec nie takie wielkie. Pewnie na wydruku i tak by tego nie było widać, tak samo jakby to pomniejszyć do jakiś rozdzielczości internetowych to się robi ślicznie, niemniej drażni jak się w 1:1 na to patrzy. Oglądajcie twarze bo na nich ostrość. Edit, teraz tak w sumie ogarnąłem że czas był 1/10 i błyśnięte lampą - nie wiem jakie to ma znaczenie, dziś jeszcze potestuję to na róznych ustawieniach ostrości i odszumiania...
www.royo.pl/6d/IMG_0929.JPG
www.royo.pl/6d/IMG_1283.jpg
A druga sprawa to pobawiłem się multiekspozycją, bo jak się zdycha z nudów na 105 imprezie w roku to człowiek jakieś stroboskopy i inne rzeczy wymyśla. I muszę Wam powiedzieć że zabawa jest przednia. Jeszcze nie do końca ogarnąłem ideę bo czasem coś wychodzi za ciemnio a coś za jasno, jednak operując sprawnie lampą czy też korekcją ekspozycji pomiędzy poszczególnymi nakładanymi klatkami można finalny obrazek w miarę sensownie kontrolować. Poniżej pierwsze próbki z wczoraj, te już zmniejszyłem bo nie o jakość chodzi (choć tej nie mam nic do zarzucenia). Wiem że to bajer, ale jak dla mnie dodaje niezły fun do zabawy aparatem...
www.royo.pl/6d/IMG_1178.jpg
www.royo.pl/6d/IMG_1183.jpg
www.royo.pl/6d/IMG_1403.jpg
rojo na dwóch pierwszych zdjęciach ludzie wyszli "zehr" plastykowi.. odszumianie kaputt imho..
w ogóle chyba miałeś sync na drugą lamelkę, bo kobieta jest nieco poruszona
oczywiście że na drugą, na pierwszą jest kijowo :D
no jak dałeś ostrość na 6 to dlatego są ostre krawędzie i tak może się dziać jak piszesz. Lepiej robić w raw+jpg i samemu później raw wyostrzać w programie. Ostrość to góra na 3-4 ustaw i od razu będzie inaczej.
A z tym odszumianiem to nie wiem, które masz wybrane zapewne mocne i dlatego jest ta plastikowość bo wszystko wygładza.Taki już jego algorytm i dlatego takie działanie widać, że nie warto go używać. Ustaw na standard i wtedy napewno będzie różnica jeśli chcesz robić w jpg. Z tego co widze w instrukcji od 6D są te same parametry do wyboru co w 7D, więc możesz ustawić na słaby dla wysokich iso i porównać czy jest jakaś różnica. A jakiego użyłeś stylu obrazu i jakie parametry ustawiałeś oprócz ostrości na 6 tzn: kontrast na ile i nasycenie. Jak pozmieniasz te 2 rzeczy to już napewno będzie o wiele lepiej. Nie mam 6D, ale w 7D tak mam ustawione parametry. Z tego co wiem miałeś tez 7D no, ale crop a ff to przepaść pod względem obrazka na wyższych iso. Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
no jak dałeś ostrość na 6 to dlatego są ostre krawędzie i tak może się dziać jak piszesz. Lepiej robić w raw+jpg i samemu później raw wyostrzać w programie. Ostrość to góra na 3-4 ustaw i od razu będzie inaczej.
A z tym odszumianiem to nie wiem które masz wybrane zapewne mocne i dlatego jest ta plastikowość bo wszystko wygładza.Taki już jego algorytm i dlatego takie działanie widać że nie warto go używać. Ustaw na standard i wtedy napewno będzie różnica jeśli chcesz robić w jpg. Z tego co widze w instrukcji od 6D są te same parametry do wyboru co w 7D, więc możesz ustawić na słaby dla wysokich iso i porównać czy jest jakaś różnica. A jakiego użyłeś stylu obrazu i jakie parametry ustawiałeś oprócz ostrości na 6 tzn: kontrast na ile i nasycenie. Jak pozmieniasz te 2 rzeczy to już napewno będzie o wiele lepiej. Nie mam 6D ale w 7D tak mam ustawione parametry. Z tego co wiem miałeś tez 7D no ale crop a ff to przepaść pod względem obrazka na wyższych iso. Pozdrówki
Czy będzie lepiej wyjdzie w praniu, na tych dwóch zdjęciach ostrość była na 5, reszta na 0 w stylach obrazu, a wyostrzanie na wysokim iso na standard ustawione więc prawie tak jak piszesz że ma być niby lepiej. Odszumianie lepiej wyłaczyć w cholerę niż na słabe dawać bo jak pisałem wcześniej (albo w innym wątku :D) słabe odszumianie słabo odszumia a tak samo kaszani obrazek w szczegółach jak odszumianie średnie. 7D miał ładniejsze jpg, zdecydowanie. Rzadko robię zdjęcia na rawach, jak idę na imprezę gdzie robię 300-500 zdjęć w ciągu nocy to nie chce mi się z rawami pierdzielić i potem to magazynować. Poza tym zawsze uważałem że na rawach robią ci co zdjęć robić nie potrafią i potem muszą w nich grzebać :D. Oczywiście jak potrzebuję mega jakości to tylko rawy, ale do prostych prac imprezowych czy koncertowych nie widzę najmniejszego sensu się w nie bawić... Dlatego potrzebuję fajnych jpgów. Ale póki co to początki zabawy z tym aparatem i mam nadzieję że da sie to poprzestawiać z sensem.
Ano wyjdzie wszystko w praniu. Sam widzisz zachowanie poszczególnych parametrów tego odszumiania i jakie ma ono działanie, że lepiej wyłączyć. Trzeba próbować różnych ustawień i napewno będzie obrazek w miare oki. No każdy z nas ma inne preferencje. Ja robie tak jak napisałem, a jestem amatorem i niezależnie co fotografuje to raw+jpg. No widzisz jak wtedy myślałeś heh:). Dobrze że już tak nie myślisz:-D. Mnie się bardzo obrazek podoba z 6D, a widziałem też rawy i jest zadowalający na wyższych iso.
Rojo a testowałeś może wifi pod androida 4.1 lub 4.2 jelly bean czy działa z eos remote? Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
Rojo a testowałeś może wifi pod androida 4.1 lub 4.2 jelly bean czy działa z eos remote? Pozdrówki
niestety tylko na wersjach 4.0.x i na tych hula ślicznie. A w opisie eos remote jest, że działa od 2.3.3 w górę więc nie widzę powodów dla których miałby nie działać...
Rojo - jpg przy zaledwie ISO2000 są słabe w 6D, muszą być gorsze niż w piątkach - takie pozycjonowanie puszki.
Jak sam piszesz, nie chce ci się bawić z RAW - ale te foty zmniejszone do wielkości internetowych są ok. Jpg nigdy *** nie urwie - a jak lekko naderwie to RAW zawsze go zje z połykiem. I właśnie w odszumianiu i zachowanym detalu będziesz widział największą różnicę.
no na tych wersjach może hulać bo z tymi testowali wtedy to akurat w instrukcji czy w specyfikacji jest napisane. Jelly bean nie było wtedy jak testowali.Narazie nikt nie sprawdził bo nikt tej wersji androida nie posiada. Pisałem w każdym wątku z 6D o tym. Może ktoś kto posiada te wersje androida to potwierdzi.No tak być powinno jak piszesz bo w wersji z 14 grudnia tak jest napisane. Myślałem, że może chodzić o firmware w puszcze że ogranicza,ale raczej to nie ma nic do tego. Tylko eos remote zainstalowany na tablecie. Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
no na tych wersjach może hulać bo z tymi testowali wtedy to akurat w instrukcji czy w specyfikacji jest napisane. Jelly bean nie było wtedy jak testowali.Narazie nikt nie sprawdził bo nikt tej wersji androida nie posiada. Pisałem w każdym wątku z 6D o tym. Może ktoś kto posiada te wersje androida to potwierdzi.No tak być powinno jak piszesz bo w wersji z 14 grudnia tak jest napisane. Myślałem, że może chodzić o firmware w puszcze że ogranicza,ale raczej to nie ma nic do tego. Tylko eos remote zainstalowany na tablecie. Pozdrówki
Witam,
Mam 6d od ubiegłej soboty i dziś bawiłem się chwilę aplikacją Eos remote na androida . U mnie na SGSIII w wersji 4.1.1 działa bez najmniejszych problemów. Tak więc potwierdzam działanie na Jelly bean. Mam jedynie problem ze sparowaniem z komputerem (program niespodziewanie się zamyka przy próbie wyłączenia firewalla).
pozdr