Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Adobe zamierza odcinac kupony i co rok beda wypuszczac "nowa" wersje LR. O ile 4 byla sporym krokiem pod wzgledem postprocessu, to w 5 jedynie rozszerzyli niezbyt dobrze dzialajace narzedzie klonowania. Ja tym razem update sobie daruje.
Ble ble takie jedynie :-) Dodali świetnie rokującą funkcję do automatycznego prostowania obrazu. Taki bajer oferuje DxO ViewPoint w cenie 70-80 juraków. Wprawdzie wszystko to można zrobić samemu, ale to zabiera czas i jest rzadko kiedy tak dokładne - nawet jak robi się foty z TS-E, ze statywem i z dokładną poziomicą. Dla mnie to jest najważniejsza i najbardziej pożądana nowość, warta dopłaty za aktualizację
strideer - podbijam. też uważam, że to dość ciekawa funkcja i już czekam na wypróbowanie.
mnie się nawet podoba, że Adobe wypuszcza szybko nowe wersje Lr. wiele osób może korzystać z niego za darmo, nie kradnąc i oszukując.
Witajcie.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Chciałbym uzyskać taki efekt twarzy za pomocą LR. Chodzi mi o efekt takiego maksymalnego wyostrzenia szczegółów
przykładowe zdjęcie w linku Fotografia, portret, Jacek
Z góry dzięki.
no wlasnie ja tak jak Czacha - zmiany w LR4 bardzo mi sie podobaly, te w LR5 juz nie sa dla mnie. de facto nadal siedze na LR3 i mi szkoda kasy na upgrade ;) moze jak sobie aparat z zepeesem sprawie, to bede mial wieksza zachete. ale tak czy siak to co w LR5 jest, zupelnie mi nie robi.
no chyba ze zrobili jedna sensowna rzecz, ktorej od dawna brakowalo - lasso do zaznaczania lokalnych modyfikacji. takie, zeby mozna bylo latwo usuwac niepotrzebne punkty Dust Removal, bo teraz kazdy pojedynczo trzeba klikac, co jest kompletnym nonsensem i workflow killerem w landszafcie...
amon1 - jak dla mnie fotka zachacza o dragan effect. wpisz w yt mnóstwo filmików Ci wyskoczy.
Też nie widzę niczego co by mnie zachęciło do upgrade z 4 do 5 wersji LR. Ktoś gdzieś napisał, ze ponoć będzie można podejrzeć zdjęcie w trybie LAB. To by mogło być ciekawe to korekty skóry, ale nie znalazłem nigdzie takiego ficzeru.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Ble ble takie jedynie :-) Dodali świetnie rokującą funkcję do automatycznego prostowania obrazu. Taki bajer oferuje DxO ViewPoint w cenie 70-80 juraków. Wprawdzie wszystko to można zrobić samemu, ale to zabiera czas i jest rzadko kiedy tak dokładne - nawet jak robi się foty z TS-E, ze statywem i z dokładną poziomicą. Dla mnie to jest najważniejsza i najbardziej pożądana nowość, warta dopłaty za aktualizację
to sa zmiany dla kogos kto fotografuje architektrue, dla mnie totalnie nie przydatne funkcje
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
to sa zmiany dla kogos kto fotografuje architektrue, dla mnie totalnie nie przydatne funkcje
Jasne, co nie przeszkodziło Ci całkiem autorytarnie stwierdzić, że w LR5 będzie _jedynie_ jakaś nieprzydatna funkcja. To nie jest prawda.
Dziękuję p0m. Poszukałem tutoriali na yt i to jest to! :)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
amon1 - jak dla mnie fotka zachacza o dragan effect. wpisz w yt mnóstwo filmików Ci wyskoczy.
Lifgtroom... Wczytuje i "ściemnia"
Cześć
Zaczynam bawić się lightroomem.
Mam RAWa z 5d mk3.
Na podgladzie (miniaturki) wyglada ok, klikne aby powiększyć (w Library) wczytuje, jak pokaże zdjęcie ostre (wczytuje) to po 1-2 sekundach zdjęcie się ściemnia... Nie wiem jak to nazwać, ale mniej wiecej to tak wyglada.
Skąd taki efekt ?
Lightroom ma coś predefiniowane ?
Przy kolejnych otwarciach i na miniaturowych fotkach i po wczytaniu jest jakby ciemniejsze.
Dzięki za wyjaśnienie co to.
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD