Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
i to ma wszystko tłumaczyc?
a jak bedziesz chciał zapytac o pralkę, tv czy auto to tez w tym dziale bo jestes slubniakiem?
dobra, już doscyc bo bedzie że sie czepiam ;-)
peace
Człowieku o co Ci chodzi?????
Wątek jest na temat sprzętu do ślubów! Jako że jestem fotografem ślubnym to szukam pomocy w odpowiednim wątku! Jeśli będę potrzebował TV czy auta, które pomoże mi w robieniu reportażu ślubnego to tak - również tu zapytam!! Nie umiesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj.
No ale co się rzucasz tombas akurat ma rację. Są do tego inne wątki
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
No ale co się rzucasz tombas akurat ma rację. Są do tego inne wątki
To może towarzystwo wzajemnej adoracji oświeci mnie do czego służy wątek "SPRZĘT DO ŚLUBÓW" ? Pytam się o bezlusterkowca do ślubów i waham się między xt1 a alfą 7mk2. Gdzie mój wpis jest niezwiązany z wątkiem?
Cytat:
Zamieszczone przez
heather
Pytam się o bezlusterkowca do ślubów
Dopiero teraz, w czwartej wiadomości, o tym napisałeś. Wcześniej było tylko o zgodności ze szkłami Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
heather
To może towarzystwo wzajemnej adoracji oświeci mnie do czego służy wątek "SPRZĘT DO ŚLUBÓW" ? Pytam się o bezlusterkowca do ślubów i waham się między xt1 a alfą 7mk2. Gdzie mój wpis jest niezwiązany z wątkiem?
W skrócie:
Wątek ten służy do tego aby od "pierdyliondziesięcioleci" pisać w te i nazad jak mantrę, że do ślubu potrzebne są dwa body FF z jasnymi szkłami 35mm i 85mm (czasem 135mm).
Wyjątek stanowią "ślubniacy" którzy korzystają z innych ogniskowych.
Nie bez znaczenia jest fakt, że jak jakieś pytanie zostanie przykryte jedną stroną przeglądarki, pojawi się ponownie, bo kto by tam miał zamiar cokolwiek szukać. Taka ot, "kultura" teraz panuje w internecie.
Jak chcesz kupić bezlustro sony czy inne ("na wakacje bo jestes ślubniakiem"), znajdziesz odpowiednią ilość materiałów na YT lub forach skorelowanych z odpowiednią marką. Tutaj też, tylko trzeba ruszyć 4 litery i poszukać. Tylko po co to robić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
heather
Witam,
Potrzebuje rady.
Chciałbym kupić bezlusterkowca jako aparat "wakacyjny" ale chciałbym też żeby był dopełnieniem do stajni canona z której korzystam.
Stoję przed wyborem SONY a7mark2 oraz fuji xt1. Co byście wybrali? Podpięty będzie obiektyw 50mm lub do fuji ekwiwalent czyli jakaś jasna 35mm.
A czytający ten wpis telepatycznie czytają w myślach i wiedzą, że chodzi o sprzęt do ślubu, bo to jest wątek od ślubu.
Cytat:
Zamieszczone przez
heather
https://www.pawelslowik.eu/blog/blog/
Tu masz sporo zdjęć z EXIFami.
Z A7II i różne obiektywy.
Panowie nowy rok nowe plany...
Aktualnie siedze w FF i szkłach
17-40, 50 1.4, 85 1.8 +manual 135 do sesji
+rybie z APS-C
Dwa pytania
1. W planie zakup 70-200 2.8, czy warto dopłacić do wersji IS? Czasów i tak raczej używam rzędu 1/125 1/160
2. Czy jest sens zmieniać poczciwe 17-40 na 16-35 2.8 II? Chciałem ładniejszy bokeh i większe rozmycie na szerokich zbliżeniach do detali, ale boje sie tych rogów w reportażu.
A nie myślałeś o czymś typu 24 1.4 ? Przy takich krótkich ogniskowych szansa na rozmycie tła jest dość niska - i wątpię czy w rejonie 16mm zmiana światła o jedną działkę tu wiele pomoże.
Jestem posiadaczem 5DII i 7D. Po czterech latach użytkowania 7D w tandemie z 5DII stwierdziłem, że chcę zamienić 7D na FF. Jestem bardzo zadowolony z 5DII, ale aparat jest już wysłużony, a chciałbym pracować na dwóch body FF. I tu mam pytanie: czy warto zamienić moje dwa dotychczasowe body na dwa nowe 6DII? Co o tym sądzicie?
Sądzę, że warto zamienić. Na 5d3.