Odp: Jaki statyw AD 2012-2016
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zdecydowanie wolę b3 i system arca swiss niz te szybkozlaczki od manfrotto
No to ja mam akurat odwrotnie. Każdorazowo, gdy mocuję aparat w imadle typu arca swiss moja psychika cierpi. Pocieszam się, że standardem mogłoby zostać przykręcanie aparatu na cztery śruby z nakrętkami i kontrami. No ale ze standardami się nie dyskutuje :mrgreen:. Mam toto, to stosuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
ALN
W cenie B-3 można dostać Manfrotto 496RC. Nie wydaje mi się aby dokręcania płytki zamiast szybkiego odłączania z blokadą był lepszym rozwiązaniem. Nie jestem znawcą, wiec mogę się mylić.
to podłącz do manfrotto l-bracket :) powodzenia
Mam nadzieję, że nie będę zmuszona rzucać monetą i w ten sposób rozstrzygną, którą głowicę wybrać :lol:
Dobrze, to może przedstawcie swoje rację dlaczego Arca Swiss lub dlaczego mocowanie Manfrotto. Jaka jest jakość wykonania Manfrotto i Triopo, no i o co chodziło Jasiowi?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No to ja mam akurat odwrotnie. Każdorazowo, gdy mocuję aparat w imadle typu arca swiss moja psychika cierpi. Pocieszam się, że standardem mogłoby zostać przykręcanie aparatu na cztery śruby z nakrętkami i kontrami. No ale ze standardami się nie dyskutuje :mrgreen:. Mam toto, to stosuję.
Bo masz glowice z mocowaniem na zakretke. Tez mam i tez za tym nie przepadam, chociaz nie na tyle, zeby wydac 60EUR na inna kolebke :)
Sek wlasnie w tym, ze to nie sa jedyne kolebki do glowic arkowych. W chyba kazdej kulkowej glowicy arkowej mozna imbusem odkrecic kolebke i wymienic na inna. Rowniez taka na zatrzask:
Sunwayfoto DDC-60LR
A nieodmiennie L-bracket arkowy jest wrecz nieskonczenie lzejszy od tej komedii co Manfrotto wymyslilo (design normalnie jak Sdielano w SSSR) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
A nieodmiennie L-bracket arkowy jest wrecz nieskonczenie lzejszy od tej komedii co Manfrotto wymyslilo (design normalnie jak Sdielano w SSSR) :)
obejrzałem ten manfrottowy l-bracket bo nawet nie wiedziałem że mają - jak już ktoś go podłączy to niech wetknie wężyk do korpusu bo nie widze żeby to się dało zrobić (ale może się mylę) - z mojego punktu widzenia to wyklucza jakąkolwiek używalność czegoś takiego
manfrotto też produkuje głowice z mocowaniem arca (właściwie chyba już wszystkie mają taką mozliwość) ale z tego co widziałem mocowanie jest przefajnione i płyki działają tylko z manfrotto a "obcej" płyki nie zapniesz na manfrottowej głowicy - można sobie odszukać filmik na youtubie w tym temacie
ogólnie głowicę manfrotto mi się podobają, miałem ostanio (dwa lata temu) kupić albo ten model hydro albo taką duuużą nowy model - bo głowice lubię mocne i duże ale temat kompatybilności płytek arca od manfotto z płytkami arca zamknął temat
jak dla mnie głowica musi spełniać jedno zadanie po ustawieniu kadru na 100-400 (lub czymś podobnym) kadr ma stać a nie uciekać do góry :mrgreen: bo nie lubię ustawiać przez dwie minuty zaciskając śrube na chama i potem jak zobaczę na komputerze zastanawiać się co za idiota ustawił ten kadr (ewentualnie w lżejszej wersji ile wypiłem wieczorem że nie widzę co kadruję)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Bo masz glowice z mocowaniem na zakretke. Tez mam i tez za tym nie przepadam, chociaz nie na tyle, zeby wydac 60EUR na inna kolebke :)
Sek wlasnie w tym, ze to nie sa jedyne kolebki do glowic arkowych. W chyba kazdej kulkowej glowicy arkowej mozna imbusem odkrecic kolebke i wymienic na inna. Rowniez taka na zatrzask:
Sunwayfoto DDC-60LR
Dzięki za inspirację do poszukiwań jakiegoś zacisku do Arci.
W sumie nie kojarzyłem że coś takiego jest.
Na dodatek Sunwayfoto, które mi się podoba - mam ich głowiczkę i jest super - tyle, że z tym imadłem.
Akustyk musiało Ci się Manfrotto jakoś naraziłć, że tak przesadnie ich dołujesz. Może cenowo.:? Ale włoski genialny design przecież musi być droższy niż chińskie wynalazki....8-) Które są niewątpliwie bardziej ekonomiczne.
Nie widzę absolutnie nic nie tak ze złączkami Manfrotto, to raczej płytki "na śrubkie" :p są niestety przestarzałe.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Akustyk musiało Ci się Manfrotto jakoś naraziłć, że tak przesadnie ich dołujesz. Może cenowo.:?
no, mialem ich dwie glowice ;)
potem poszedlem po rozum do glowy i kupilem cos normalnego. drozszego niz manfrotto, ale pod wzgledem zaawansowania technologicznego i materialow wykonania odleglego od lata swietlne od MF...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale włoski genialny design przecież musi być droższy niż chińskie wynalazki....8-) Które są niewątpliwie bardziej ekonomiczne.
ja jednak wole sprzet projektowany, zeby dzialac, a nie ladnie wygladac. dlatego wloskiego dizajnu unikam jak ognia ;) bo to juz w prospektach rdzewieje
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie widzę absolutnie nic nie tak ze złączkami Manfrotto,
plytki na srubke wytrzymuja tysiace zakladan i zdejmowan. PL-200 po pol roku uzytkowania jest tak wyzlobione, ze pojawiaja sie luzy. a wieszajac 3kg kosztujacych kilkanascie tysiecy zloty szpejow na statywie nie znam sie na zartach. to nie ma miec zadnych luzow w mocowaniu.
czemu producenci upieraja sie przy srubkach zamiast zawiasach to osobiscie tez nie rozumiem. jest to ciut bezpieczniejsze o tyle, ze o wajche mozna przypadkiem zahaczyc i w ten sposob odblokowac plytke. no to biorac pod uwage te kilka dobrych tysiecy papierkow do tej glowicy przymocowanych... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
to raczej płytki "na śrubkie" :p są niestety przestarzałe.
a wez taka plytke na srube (nawet w postaci L-bracketa) i porownaj kulture pracy tego czegos z ordynarnie kutym Manfrotto. to jest kolosalna roznica w plynnosci pracy.
tylko ze to trzeba jednego i drugiego sprobowac. bo jak sie tylko ma manfrotto i nie mialo w rekach sensownej glowicy arkowej... no to wszystko sie moze wydawac przestarzale...
no to już wiem czemu mi się manfrotto podobają - lubię włoski design, ale głowicę też mam z arką "na śrubkę" - miałem dwie głowice manfrotto, jedną jeszcze mam, zwykle leżakuje w kącie pokoju - to nie są tak tragiczne produkty jak opisuje akustyk ale mocowanie arca jest zdecydowanie lepsze i jeszcze dodam że wszystko o czym tu piszemy to i tak produkty głowicopodobne - istnieją jeszcze produkty takie jak rrs bh-55 czy arca monoball Z1 i ludzie je kupują :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no to już wiem czemu mi się manfrotto podobają - lubię włoski design, ale głowicę też mam z arką "na śrubkę" - miałem dwie głowice manfrotto, jedną jeszcze mam, zwykle leżakuje w kącie pokoju - to nie są tak tragiczne produkty jak opisuje akustyk ale mocowanie arca jest zdecydowanie lepsze i jeszcze dodam że wszystko o czym tu piszemy to i tak produkty głowicopodobne - istnieją jeszcze produkty takie jak rrs bh-55 czy arca monoball Z1 i ludzie je kupują :).
ale uzywales tego i masz z praktyki jakies spostrzezenia co do ich lepszosci?