W tym szkle - pomimo tego, że jest z 1995r. - nie ma już co poprawiać. Optyka, bokeh i AF są idealne. IS jak najbardziej potrzebny, ale mogliby zacząć od odświeżania innych szkieł.
Wersja do druku
W tym szkle - pomimo tego, że jest z 1995r. - nie ma już co poprawiać. Optyka, bokeh i AF są idealne. IS jak najbardziej potrzebny, ale mogliby zacząć od odświeżania innych szkieł.
IS, spoko już mówiono o tym od dłuższego czasu jednak mi najbardziej będą się podobały uszczelnienia, których nie ma orginał.
Ciekawe jak pogoń za ostrością wpłynie na bokeh.
Canonie, 50tka nowa na duch i matryce bez tego durnego filtra, który rozmydla najostrzejsze szkła.
Nowa 50tka to taki "AS w rękawie" - nie wypuszczą do ostatniej chwili:)
Nie chcę gasić entuzjazmu, ale nowa 50-tka nie musi się pojawić w przyszłym roku, równie dobrze może w 2019. Nie sądzę, żeby Canon chciał wypuścić więcej niż 4-5 szkieł w 2018, a na liście jest już 135, 200-600 :lol:, ze dwa (może trzy?) szkiełka w technologii DO (np. 600/4). Nadal nie ma też żadnego szkła zgodnego z PZ-E1 na FF, więc sens tego adaptera pozostaje dość wątpliwy.
Ciekawostka pojawiła się w tej chwili w rumorsach: EOS KISS M / EOS M50. Można pospekulować :D, w każdym razie wygląda na coś całkiem nowego. Lustrzanka z hybrydowym wizjerem a może bezlusterkowiec z bagnetem EF? A może po prostu jeszcze prostszy/tańszy bezlusterkowiec od M100?
Poprawka, gdyby przyjąć nazewnictwo lustrzankowe, to M50 oczywiście nie będzie niżej od M100 tylko pomiędzy M100 a M5 czyli tzw. seria dwucyfrowa? Co prawda do tego porządku nie bardzo przystaje M10, ale on już i tak z rynku schodzi.
Po zastanowieniu widzę to tak:
M100 zastąpił M10,
M50 zastąpi M5.
W ten sposób klaruje nam się porządek numeracji jak w lustrzankach: Mxxx jako entry level, Mxx dla entuzjastów i Mx dla przyszłego bezlusterkowca FF.
Jedno co mnie zastanawia, to dość szybko wyjdzie następca M5. Ale może Canon się zreflektował wreszcie w kwestii 4K ;)
Ale KISS to chyba seria trzycyfrowa.