-
Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
Formularz na stronie to wypełnić można , ale:
"WARUNKI :
•Wypełnienie formularza rejestracyjnego na stronie www.5years.tamron.eu
•Niezbędne dokumenty: dowód zakupu, karta gwarancyjna Foto-Techniki (uzupełniona we wszystkich polach) oraz wydrukowany certyfikat który zostanie wygenerowany i przesłany na wskazany podczas rejestracji adres e-mail"
-
Zaciekawił mnie ten wpis o gwarancji na stronie PL:
Tamron Europe: 5 lat gwarancji
Rozumiem, że dla Polski są inne warunki niż dla EU? Na stronie ogólnej europejskiej 5-letniej gwarancji nie ma informacji, że obiektyw musi być zakupiony w kraju serwisowania.
Tamron Europe: 5 Years Warranty
Równeż podczas rejestracji nie ma takich szczególnych warunków:
https://5years.tamron.eu/pl/warranty...showterms.html
A regulamin:
Cytat:
Entitled to claim under the 5-year warranty are end consumers resident in the
European Union (EU), Norway, Iceland, Turkey, Ukraine, Andorra, or Gibraltar
who bought a new TAMRON product from a dealer located in in one of these
countries after 1 January 2013 and registered their product within 2 months after
purchase on either the TAMRON website
http://5years.tamron.eu/ or directly with
one of the regional TAMRON distribution partners. The warranty is not capable of
transfer or assignment.
http://www.tamron.eu/index.php?eID=t...0a55cda6716ce3
Ciekaw jestem które warunki kiedy mają zastosowanie :)
Chyba, że to ostatnie zdanie z cytatu wyjaśnia wszystko :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dr11
Formularz na stronie to wypełnić można , ale:
"WARUNKI :
•Wypełnienie formularza rejestracyjnego na stronie
www.5years.tamron.eu
•Niezbędne dokumenty: dowód zakupu, karta gwarancyjna Foto-Techniki (uzupełniona we wszystkich polach) oraz wydrukowany certyfikat który zostanie wygenerowany i przesłany na wskazany podczas rejestracji adres e-mail"
Tak taki certyfikat otrzymałem z informacją , że należy go dołączyć w przypadku wysłania obiektywu do naprawy
-
Jak zwykle Klienci muszą się domyślać…
Swoją drogą przy tej okazji – skoro pojawił się temat gwarancji – opiszę Wam przygodę z naszym wspaniałym Gwarantem Foto-Technika.
Jak kupiłem T 70-300 VC USD to oczywiście od razu zarejestrowałem się na 5-letnią gwarancję. Gdy po ok. 1,5 roku sprzedawałem szkło, kupujący zapytał mnie czy ta 5-letnia gwarancja działa i „na niego”, bo on ma wątpliwości, czy to przechodzi na nabywcę wtórnego. Odpowiedziałem mu, że formalnie to nie wiem, ale moim zdaniem skoro w ówczesnym (TU WAŻNE) regulaminie tej dodatkowej gwarancji nic na ten temat nie ma to, to wg mnie zgodnie z ogólnymi zasadami zbywalności praw jak sprzedaję szkło, to i gwarancja również powinna działać dalej (tu można by mieć wątpliwość w kontekście regulacji AF, bo nr body się podawało, ale wszelkie inne „awarie” wg mnie powinny być chronione). Generalnie nie ciągnęliśmy dalej tematu, bo to dla kupującego nie było jakoś szczególnie ważne, a ja mu też stanowczo nie odpowiadałem na to pytanie, tak było potem, że próbują kantować ;)
Ale z racji tego, że jestem człowiekiem dociekliwym napisałem za jakiś czas do Foto-Technika maila w tej sprawie. Wymiana korespondencji i spór o to trwały ok. 3 tygodniu, kiedy ich w końcu postraszyłem jakimś rzecznikiem ;) mailem w dniu 01.09.2013r.. Do tej pory na swoje argumenty ostatecznej odpowiedzi nie dostałem.
Co ciekawe, w międzyczasie wymiany pomiędzy nami argumentów, w regulaminie 5-letniej gwarancji pojawiało się info: Certyfikat 5-cioletniej gwarancji obejmuje jedynie pierwszego właściciela obiektywu (przedłużonej 5-cio letniej gwarancji nie można przenosić na inne osoby).
Mam wydruk strony sprzed i po zmianie ;)
-
Nie bardzo rozumiem skąd takie opóźnienia w dostawach? Nie sądzę by Tamron nie był przygotowany do produkcji, więc o co chodzi?
Jeśli natomiast chodzi o gwarancję, to ten zapis o pierwszym właścicielu jest do obalenia przed każdym sądem, ale niestety firmy takie jak przywołana uprawiają samowolę licząc na to, że przeciętny obywatel nie odda sprawy do sądu. Taki mamy klimat...
-
Tamron niestety nie przewidział, że będzie taki popyt na to szkło w zaproponowanej cenie.
-
Są szanse że naprawi ten błąd? ;)
-
[QUOTE=dr11;1217617]Zaciekawił mnie ten wpis o gwarancji na stronie PL:
Tamron Europe: 5 lat gwarancji
Wszystko wskazuje na to ,że jest wpis mocno nieuktualny nowe warunki gwarancji 5 lat wyglądają tak dotyczą one obiektywu Tamron 150-600 a myślę , że chyba wszystkich objętych tym typem gwarancji
5 lat gwarancji producenta Tamron Europe GmbH
Warunki gwarancji
Spółka Tamron Europe GmbH (zwana w dalszej części „TAMRON“) udziela
gwarancji na poniższych warunkach na produkty TAMRON sprzedawane w Unii
Europejskiej (EU), w Norwegii, Islandii, Turcji, Ukrainie, Andorze i Gibraltarze, które
w normalnym zastosowaniu i konserwacji są wolne od wad w ustalonym okresie
objętym gwarancją. Jeśli jakiś produkt okaże się wadliwy w okresie ochrony
gwarancyjnej, TAMRON naprawi go bezpłatnie zgodnie z niniejszymi warunkami
gwarancji lub bezpłatnie wymieni na inne urządzenie takiej samej serii lub
porównywalny nowszy model.
1. Klienci uprawnieni do roszczeń gwarancyjnych
Roszczenia wynikające z 5-letniej gwarancji przysługują klientom, którzy
posiadają adres w Unii Europejskiej (EU), Norwegii, Islandii, Turcji, Ukrainie,
Andorze lub Gibraltarze i dokonali rejestracji produktu TAMRON zakupionego w
jednym z tych krajów po 1 stycznia 2013 roku w ciągu 2 miesięcy od dnia zakupu
na stronie internetowej TAMRON http://5years.tamron.eu/ lub bezpośrednio u
krajowego partnera handlowego TAMRON www.tamron.pl/gwarancja. Ochrona
gwarancyjna obowiązuje dopiero od momentu potwierdzenia rejestracji klienta
przez TAMRON lub danego krajowego partnera handlowego TAMRON. Nie ma
możliwości przeniesienia gwarancji.
2. Okres gwarancji
Niniejsza gwarancja obowiązuje przez okres 5 lat od daty zakupu produktu. Datę
zakupu wyznacza data wystawienia paragonu.
3. Dochodzenie roszczeń gwarancyjnych:
(1) Aby skorzystać z roszczenia gwarancyjnego, klient musi przesłać produkt do
centrum serwisowego TAMRON w zakresie obowiązywania niniejszej
gwarancji. Świadczenie gwarancyjne zostanie zrealizowane wyłącznie przez
autoryzowane centrum serwisowe TAMRON w zakresie obowiązywania
niniejszej gwarancji. Do produktu należy dołączyć potwierdzenie zakupu,
potwierdzenie rejestracji na 5-letnią gwarancję oraz możliwie dokładny opis
szkody rzeczowej.
(2) Odpowiedni produkt należy przesłać na własny koszt. Klient zobowiązuje się
dodatkowo na własny koszt do odpowiedniego ubezpieczenia i zapakowania
przesyłki.
4. Świadczenia TAMRON:
(1) W przypadku stwierdzenia występowania wady rzeczowej w rozumieniu
niniejszych warunków gwarancji TAMRON bezpłatnie naprawi produkt lub
bezpłatnie wymieni na inne urządzenie tej samej serii lub porównywalny
nowszy model. Jeśli kontrola wykaże, że nie przysługuje świadczenie
gwarancyjne, TAMRON stworzy kosztorys koniecznych napraw.
(2) Produkty są odsyłane tylko na terenie Unii Europejskiej (EU), Norwegii,
Islandii, Turcji, Ukrainy, Andory lub Gibraltaru. Koszty odesłania ponosi
TAMRON.
Nadesłane uszkodzone produkty, które zostaną wymienione na inne
urządzenia, przechodzą na własność TAMRON i nie będą odsyłane do
klientów.
5. Wyłączenia gwarancji:
(1) Z gwarancji wyłączone są uszkodzenia, które powstały w wyniku jednego lub
kliku poniższych zdarzeń:
- Zamierzone lub niezamierzone błędy obsługi (patrz Instrukcja obsługi),
nieodpowiedniego użytkowania produktu lub zmian technicznych produktu
- Niezgodne z przeznaczeniem użycie produktu
- Niewłaściwa naprawa/serwisowanie przez nieautoryzowane przez
TAMRON osoby trzecie
- Niewłaściwe przechowywanie, używanie w ekstremalnych warunkach
- Zewnętrzne użycie siły jak upadek, uderzenie, piasek, zabrudzenia, ciecze
lub niewłaściwy transport
- Oznaki zużycia w wyniku szczególnie dużego obciążania przy
przepisowym używaniu.
(2) Niniejsza gwarancja wygasa w przypadku usuniętego lub nieczytelnego
numeru seryjnego.
(3) Niniejsza gwarancja dotyczy tylko nowych towarów, które zostały zakupione w
Unii Europejskiej (EU), Norwegii, Islandii, Turcji, Ukrainie, Andorze lub
Gibraltarze i dostarczone przez jednego z partnerów handlowych TAMRON
posiadającego tam siedzibę. Pozostałe produkty nie są objęte zakresem
obowiązywania niniejszej gwarancji.
(4) Roszczenie gwarancyjne dotyczące regulacji ostrości i ustawiania ostrości
dotyczy tylko zarejestrowanego u nas modelu aparatu, ponieważ dla innych
modeli może się to zmieniać zależnie od okoliczności.
6. Ochrona danych:
Wraz z rejestracją na 5-letnią gwarancję klient wyraża zgodę na przetwarzanie
swoich danych przez TAMRON oraz wykorzystanie swoich danych przez
TAMRON i centra serwisowe autoryzowane przez TAMRON do realizacji
gwarancji . Dane nie będą przekazywane osobom trzecim i służą wyłącznie do
przetwarzania w ramach niniejszych warunków.
7. Pozostałe informacje:
(1) Niniejsza gwarancja jest uzupełnieniem do obowiązujących regulacji
prawnych. Niniejsza gwarancja nie ogranicza w żaden sposób ustawowych,
krajowych roszczeń klienta ani praw klienta wynikających z umowy sprzedaży
w stosunku do sprzedawcy. W przypadku braku odpowiednich krajowych
uregulowań prawnych, klient podczas rejestracji może powoływać się
wyłącznie na niniejszą gwarancję.
(2) Z niniejszej gwarancji nie można stawiać żadnych roszczeń, które wykraczają
poza naprawę lub ewentualną wymianę produktu i są wykluczone zgodnie z
niniejszymi warunkami gwarancji, w szczególności roszczeń dotyczących
odszkodowania za wszelkie skutki szkód (np. utrata zysku, wymiana baterii,
wymiana kliszy w wyniku naświetlenia, pokrycie kosztów wywołania kliszy,
wynagrodzenie fotografa /zwrot kosztów podróży itd.).
(3) Gwarancje i obietnice złożone przez podmioty trzecie dotyczące świadczeń
gwarancyjnych świadczonych przez TAMRON i właściwości produktów, są dla
TAMRON niewiążące, o ile nie zostały pisemnie potwierdzone przez
TAMRON.
(4) Jeśli jedno z postanowień niniejszych warunków okaże się nieskuteczne w
całości lub części lub niemożliwe do zrealizowania lub też w wyniku zmiany
prawa stanie się nieskuteczne, nie ma to wpływu na skuteczność pozostałych
postanowień.
Stan na styczeń 2013
Warunki zostały pobrane ze strony Tamrona
pozdrawiam
-
Bangi ,trochę mnie zaniepokoiłeś tym pierwszym właścicielem .Właśnie sprzedałem takiego tamrona ( SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD) i nie przyszło mi do głowy ,że gwarancja nie obejmuje drugiego właściciela .Pozostało jeszcze 4 lata z 5-letniej gwarancji. Nowy nabywca liczy ,że gwarancja dalej obowiązuje .Trochę kłopotliwa sytuacja . Zastanawiało mnie właśnie powiązanie obiektywu z numerem korpusu . Z drugiej strony w podanych powyżej przez ryszard451 warunkach gwarancji ,nie ma nic o pierwszym właścicielu. Ciekawe jak to naprawdę wygląda ?
-
Darek L . w warunkach które podałem jest wyraźnie napisane jak to jest z ta gwarancją. Punkt 1 mówi ,że roszczenie gwarancyjne przysługuje klientowi który zakupił obiektyw a więc z tego wynika ,że to nie jest gwarancja na obiektyw sama w sobie lecz dla klienta który go zakupił +obiektyw i jest to traktowane jako całość. A ostatnie zdanie w punkcie 1 mówi że nie ma możliwości przeniesienia gwarancji.
-
Dla mnie to trochę bez sensu ich polityka, że nie ma możliwości przeniesienia gwarancji. Jak korespondowałem z Panem z Foto-Techniki to mu pisałem, że w kwestii numeru korpusu i ewentualnej kalibracji to ich rozumiem, że nie chcą za to ponosić odpowiedzialności... ale cała reszta możliwych "awarii". Skoro to są takie super trwałe szkła to w czym problemem???
Dla mnie to jest jedyny minus Tamrona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryszard451
Darek L . w warunkach które podałem jest wyraźnie napisane jak to jest z ta gwarancją. Punkt 1 mówi ,że roszczenie gwarancyjne przysługuje klientowi który zakupił obiektyw a więc z tego wynika ,że to nie jest gwarancja na obiektyw sama w sobie lecz dla klienta który kupił obiektyw i dokonał rejestracji . A ostatnie zdanie w punkcie 1 mówi że nie ma możliwości przeniesienia gwarancji.
A więc gwarancja na ten obiektyw może występować tylko z Tobą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryszard451
i kalibracja tylko z zarejestrowanym pierwszym aparatem
-
No to bez sensu.... A jak zmienis body to juz nie skalibruja?
Czy gwarancja nie dotyczy sprzetu? Przeciez kazdy sklep kupuje obiektyw i odsprzedaje dalej to co gwarancja dotyczy tylko tego kto go pierwszy zarejestruje?
-
Dzięki za odpowiedzi . W takim razie zacznę z rezerwą podchodzić do tej firmy . Gwarancja powinna obejmować sam obiektyw a nie skojarzone z nim korpusy i osoby . Za bardzo kombinowane ,więc i podejrzane podejście do klienta . Najważniejsze to naciągnąć na 5-letnią gwarancję i mieć nadzieję ,że klient nie doczyta się reszty . Nie chodzi mi akurat o obiektyw za 1500 zł ,ale o ten z wątku za 4500 zł. Miałem zamiar go kupić zanim uzbieram na coś droższego a po roku ,dwóch odsprzedać .Nie ukrywam ,że te 5 lat zachęca do kupna. Czasem jednak tak bywa ,że braknie kasy i trzeba się pozbyć czegoś ,co nie jest niezbędne do życia .Przy takich kwotach nie powinno mieć miejsca takie ograniczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryszard451
Tak jak pisałem wcześniej, taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem. Inna sprawa, że wizja drogi sądowej zniechęca i na tym bazują autorzy takiego zapisu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
kalibracja tylko z zarejestrowanym pierwszym aparatem
kalibracja do body nie jest świadczeniem gwarancyjnym, a jedynie dobrą wolą sprzedającego i tu może decydować komu, ile razy itp.
-
Nie jest tak, że producent w gwarancji może zapisać sobie co chce? Canon daje 1 rok. Tamron 2 lata z rozszerzeniem do 5 lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Tak jak pisałem wcześniej, taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem.
Jesteś pewny? Może masz na myśli ustawową reklamację.
-
Skoro tak to poprosze o konkretny przepis.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Tak jak pisałem wcześniej, taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem. Inna sprawa, że wizja drogi sądowej zniechęca i na tym bazują autorzy takiego zapisu.
Gwarancja jest to dobrowolna umowa. Producent może sobie w niej napisać co chce.
-
Przecież w sumie ta gwarancja nie jest niekorzystna dla klienta, ba nawet całkiem dobra i w dodatku dosyć jasno napisana.
Na Kia dają 7 lat :-))
".... taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem."(PMP)
też bardzo chętnie dowiem się na podstawie czego?
-
IMHO
Zgadzam się w pełni, że producent może w gwarancji napisać, co chce - jest to w końcu świadczenie dobrowolne ! Przy czym jednak, uważam, że na podstawie „dawnej” wersji, gdzie nie było mowy o niezbywalności gwarancji to chyba jednak, była ona zbywalna – tu prośba o opinię MC_ bo jeśli dobrze kojarzę to jesteś praktykującym prawnikiem.
Przypuszczam, że ograniczenie do jednego body wynika z tego, by jednak zachęcić Klienta przestraszonego doniesieniami o problemach niesystemowych szkieł z AF, że jak będzie tak miał za pierwszym razem to mu to zrobią, a z drugiej strony Tamron nie chce brać odpowiedzialności za nieograniczoną liczbę kalibracji, bo to przecież nie zależy tylko od szkła… zresztą kupując szkła systemowe problemy też się zdarzają…
Osobiści mi się to nie podoba, bo rzeczywiście 5 lat zbywalnej gwarancji jest fajnym argumentem sprzedaży wtórnej, ale i tak uważam, że chętni na używki będą :)
-
Ja właśnie tego ograniczenia do pierwszego body nie rozumiem.
Mnie z pierwszym body(1000d) T90mm VC ostrzy super i nie muszeę go kalibrować.
Z dużym prawdopodobieństwem kupię w przeciągu tych 5 lat inne body i jak nie będzie grało z Tamronem, to nie wykorzystam tej darmowej kalibracji.
Wystarczyło zastrzec jednokrotną kalibrację w przeciągu trwania gwarancji gratis i po sprawie.
Zastrzegam, że wcale nie narzekam i sorki za mały OT.
Światecznie pozdrawiam
już zrozumiałem-może tego obiektywu nie da się po roku kalibrować :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Nie jest tak, że producent w gwarancji może zapisać sobie co chce?
Oczywiście, że może napisać co chce. Pytanie tylko czy taki zapis jest ważny w świetle obowiązującego prawa. A to ocenia sąd. Nie jestem prawnikiem więc w sprawie artykułów nie będę się wypowiadał. Podam za to przykład z życia (nie mojego, ale mi bliskiego). Samochód z instalacją gazową. W gwarancji zapis, że przeglądy co ileś tam km są warunkiem zachowania gwarancji. Na jeden z przeglądów właściciel spóźnił się ok jakieś 2000km. Potem były nstępne 2-3 przeglądy i wsyzstko było ok. Ale zdarzyło się, że instalacja padła i firma nie uznała gwarancji bo jeden z wcześniejszych przeglądów się opóźnił. Zgodnie z zapisem gwarancji nie było podstawy do roszczenia, ale zdrowy rozsądek podpowiadał, że powinni uznać gwarancję. Reasumując, sprawa w obu instancjach zakończyła się korzystnie dla właściciela. Zatem jak widać, napisać można wszystko, ale i tak sąd ocenia konkretną sprawę. Myślę, że i w tym przypadku zapis o pierwszym właścicielu by się nie obronił. No chyba, że są ważne powody, by taki zapis istniał, ale to musiałby obronić producent (dystrybutor).
Życzę wszystkim wesołych świąt i szybkich dostaw 150-600 i "niekonieczności" korzystania z jakichkolwiek gwarancji :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Tak jak pisałem wcześniej, taki zapis jest niezgodny z prawem, łatwy do obalenia przed sądem.
Gwarancja rozszerzona (pięcioletnia) to dobra wola producenta i to on ustala na jakich warunkach będzie jej udzielał. Ustawowo sa uregulowane bodajże dwa lata od daty zakupu.
-
Ustawowa to jest rękojmia, a nie gwarancja !!!
-
Rękojmia lub niezgodność z umową oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ustawowa to jest rękojmia, a nie gwarancja !!!
Pojęcie gwarancji też jest zdefiniowane. Art. 13 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej: Internetowy System Aktów Prawnych oraz Dział III. GWARANCJA JAKOŚCI (Art. 577-581) Kodeksu Cywilnego: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19640160093.
-
Rozszerzona, dobrowolna gwarancja może obejmować to co chce producent. Nikt nie zmusza kupującego do rejestracji sprzętu w ramach rozszerzonej gwarancji. Można mieć typową dwuletnią.
Nie obraźcie się ale czyżbyście zachowywali się "typowo" czyli biadolili na wszystko na co się da? Mogłaby być gwarancja tylko dwuletnia i byłoby ok. Dostajecie wybór, który jakby nie było jest korzystny dla klienta i marudzicie ? ;-) Jeśli się nie podoba 5 lat gwarancji to nie rejestrujcie i po kłopocie. Gdyby było tak, że Tamron daje 5 lat pełnej gwarancji za dodatkowe 10% ceny też byłoby źle.
Dołóżcie 1000 zł i kupcie SIGMĘ 50-500 z gwarancją 2+3 i po sprawie ;-) Wszystko kosztuje a Tamron skalkulował cenę 150-600 na bardzo przyzwoitym poziomie.
Swoją drogą to czy nie myślicie, że będzie to kuriozalny przypadek i to ten obiektyw podrożeje kilka miesięcy po premierze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Rozszerzona, dobrowolna gwarancja może obejmować to co chce producent.
Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.
Tak samo, żaden producent zegarków nie musi dodawać wodotrysku, ale skoro już chwali się, że zegarek jest z wodotryskiem, to ten wodotrysk musi tryskać i to woda, a nie np. moczem i nic nie pomoże tłumaczenie, że wodotrysk jest dołaczany za darmo i nieobowiazkowo.
Nie wiem, czy rozszerzona gwarancja Tamrona jest legalna czy nie, może jest, ale chodzi o to, że całkowitej dowolności tu nie ma, bo słowa takie jak np. "gwarancja", "sok", czy "organiczny" maja w sensie prawnym określone znaczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Niestety, wyglada na to, że w sensie prawa niekoniecznie tak jest. To znaczy, jeżeli w reklamach producent twierdzi, że oferuje 5 lat gwarancji, to nie ma znaczenia czy jest to gwarancja dobrowolna czy obowiazkowa - musi spełniać pewne podstawowe warunki, żeby można ja było nazywać gwarancja.
Wspomniana KIA na samochodzie reklamuje naklejkami - 7 LAT GWARANCJI. Czego ta gwarancja nie obejmuje dowie się kupujący z warunków. Nie ma szans aby w reklamie były zawarte warunki gwarancji. To tak na mój zdrowy rozsądek ;-)
Tamron reklamuje 5 lat gwarancji i ją daje więc w czym problem? Termin "GWARANCJA" nie jest określony jednoznacznie przez przepisy prawne i nie oznacza, że jest lekiem na całe zło ... chyba? ;-)
-
A przytoczona już 7-letnia gwarancja w Kia to niby co ? Gdyby była niezgodna z prawem tu już by importer dostał po tyłku ud UOKiKu. A tymczasem ograniczenia są takie, że po 5 latach to już chyba tylko na blok silnika obowiązuje, bo większość jest wykluczona, poczynając od 3 roku od elektroniki.
-
Masz rację Cichy. Tak na chłopski rozum, firma miałaby spore problemy finansowe, gdyby do 7 lat WSZYSTKIE awarie klientom usuwała w ramach gwarancji. Cudów nie ma. Z roku na rok ogranicza zakres gwarancji. Jakby się ktoś czepiał, to naklejki na szybie mówią prawdę. "7 lat gwarancji" - OK, ale w siódmym roku to chyba tylko na dywaniki ;-) Formalnie jest jednak wszystko w porządku i UOKiK nie ma się czego czepiać. Tamron też tak postępuje. 5-letnia gwarancja OK, ale z gwiazdką, czyli "...gwarancja wygasa z chwilą sprzedaży obiektywu przez pierwszego właściciela przed upływem 5 lat".
Pozdrawiam. Jacek
-
Można naprawę zrealizować przez pierwszego właściciela. Kłopotliwe, ale bez przesady.
-
O ile oczywiście się on nie wypnie na nabywcę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
I te podstawowe warunki sa na tyle ogólne, że nawet maksymalny czas naprawy nie jest ściśle określony (patrz kodeks cywilny).
-
Tak nawiasem wątek dotyczący gwarancji można by wydzielić do osobnego tematu.
-
Między naklejka na szybie a regulaminem jest różnica ☺ Faktycznie to temat nie na ten wątek. Niemniej sprawa budzi kontrowersje i dlatego myślę że UOKIK zajął by się sprawą gdyby ktoś się z takim przypadkiem zgłosił. Druga sprawa że nawet jeśli taki zapis jest zgodny z prawem to po prostu nie fair zwłaszcza że chyba tylko w Polsce się pojawił.
wysłane z mojego ATARI 65XE
-
5-letnia gwarancja w Niemczech ma podobne zapisy jak polska wersja. Gwarancja nie przechodzi na kolejnego właściciela przy odsprzedaży oraz kalibracja tylko z zarejestrowanym aparatem:
- Sie sind Erstkäufer (die Garantie ist nicht übertragbar).,
- Ein Garantieanspruch auf die Justierung der Schärfeleistung und Schärfeeinstellung besteht nur für das bei uns registrierte Kameramodell, da sich dies für andere Modelle unter Umständen verändern kann.
Linki: Tamron Europe: 5 Jahre Garantie, http://www.tamron.eu/index.php?eID=t...4915dd4922c22a
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Tak nawiasem wątek dotyczący gwarancji można by wydzielić do osobnego tematu.
Pomysł dobry ale jest tak namieszane że się nie podejmę ;).
-
Napiszcie do dystrybutora PETYCJE aby dobrowolnie zrezygnował z 5 letniej gwarancji bo się Wam coś tam nie podoba, najlepiej na rok czasu. Będzie po sprawie skoro tak bardzo pewne zapisy rażą w oczy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A przytoczona już 7-letnia gwarancja w Kia to niby co ?
Na perforację blach nadwozia mają 12 lat bez limitu kilometrów ;)
-
Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD for Nikon to start shipping on April 30 | Nikon Rumors
Do Nikona wysyłka już w tym miesiącu ! Można będzie wreszcie porównać zachowanie w obydwu systemach.
-
-
Czemu podlinkowałeś akurat budowę ? :)
-
a z pośpiechu i głupoty :) a tak poważnie to chciałem Cie uprzedzi ;)
-
Ja nie palę się by być na bieżąco z artykułami na Optycznych. Traktuję je jako ciekawostkę przyrodniczą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Traktuję je jako ciekawostkę przyrodniczą.
hahaha dokładnie !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja nie palę się by być na bieżąco z artykułami na Optycznych. Traktuję je jako ciekawostkę przyrodniczą.
wiemy, wiemy o tym :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ale przyznasz chyba, że ten test jest rzetelny i pokazuje Tamrona tak, jak na to zasługuje czyli jako całkiem dobry obiektyw przy fantastycznie niskiej cenie w porównaniu do możliwości?
Dla mnie osobiście test na optycznych jest zgodny z moimi odczuciami po prawie trzymiesięcznym używaniu tego sprzętu i mogę napisać tylko jedno - zrobiłem bardzo dobry interes.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Traktuję je jako ciekawostkę przyrodniczą.
Możesz wyjaśnić dlaczego? Polecisz inną polską stronę, która prezentuje tak dużo testów? Nie są doskonałe, ale są. Serio pytam :)