-
Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?
-
Nie wiem. Nie zauważyłem jakoś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mikel
A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?
W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).
Dokładnie, 6D poza znacznie niższymi szumami ma większe DR i to widać. IMO duzo lepiej zachowuje się WB oraz kolorystyka jest lepsza.
-
Po prostu pooglądałem zdjęcia robione jednym i drugim body i wnioski są takie, że obrazek z 5d mk2 jest ładniejszy:
6D:
http://photography-on-the.net/forum/...52637&page=386
5D mk2:
http://photography-on-the.net/forum/...09837&page=498
Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mikel
Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących :)
Świetne porównanie z forum, na którym większość fot jest po grubym processingu.
-
Ja natomiast zmieniłem 5DmkII na 6D jakiś tydzień temu i po pierwszych testach mogę napisać, że był to krok w dobrym kierunku. Do zmiany głównie przekonało mnie coś co niektórym może wydać się dziwne ale właśnie ergonomia. Wiadomo układ guzików inny, wszystko po prawej stronie ale 6D daje jednak nieporównywalne do 5D możliwości konfiguracji przycisków, które można ustawić pod siebie co zdecydowanie ułatwia pracę. Brak joy'a nie jest dla mnie problemem - w piątce praktycznie go nie używałem do wybierania punktu AF bo po co w 5D korzystać z innego niż środkowy :). Co prawda do poruszania się po menu był troszkę bardziej wygodny niż wybierak z 6D. Trzeba jednak przyznać, że same guziki lepiej chodziły w 5D, tam odczuwało się należyty opór a w 6D czasami nie wiadomo czy się guzik wcisnęło a wybierak również chodzi zbyt lekko. Generalnie jednak dużo więcej wg mnie przemawia za 6D. No i druga sprawa bardzo dla mnie istotna to możliwość konfiguracji AutoISO oraz maksymalnego czasu otwarcia migawki - świetne, bardzo użyteczne funkcje których brakowało mi w 5D. Poza tym co napisałem to oczywiście mniejsze szumy na wysokich ISO (6400 można używać bez zastanowienia - powyżej szum zaczyna być widoczny) i lepsze możliwości konfiguracji AF. Trochę ładniejsze kolory w 6D - odczucie subiektywne, no i wi-fi, gps i inne pierdoły, które dla mnie nie były decydujące ale oczywiście nie zaszkodzą i czasem nawet się przydadzą :)
Może moje spostrzeżenia pomogą komuś w podjęciu decyzji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
stoje przed podobnym wyborem wiec dopytam: wysokie ISO czy niskie? bo mnie to drugie tylko obchodzi... ;)
-
Niskie iso tez dobre, widać większe DR i to znacznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?
-
Nie jestem strideer, ale napiszę ponownie, że moim zdaniem ma to istotne uzasadnienie.
-
5dmkII używałem 2,5 roku około 100tyś zdjęć. 6D mam od marca i uważam ze różnica na wszystkich wartościach ISO jak i w działaniu Af jest znaczna. Dodatkowo kolorystyka jest bardziej naturalna coś jak stare 5D(mniej czerwieni). Według mnie różnica jest na tyle duża ze nie ma powrotu do 5dmkII nawet jako Backup, za szybko człowiek przyzwyczaja się do dobrego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?
Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.
Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D? :)
Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)
-
Kończą się kończą,...
Lada moment będą (a może już są?) ta topie hipsterowe modne bezlusterkowce o wyglądzie retro obowiązkowowo z jasnym skórzanym etui na pasku, androidem i dostępem do fejzbuka... bleegh!! :|
Dopóki ziemia krąży wokół słońca to nie temat dla mnie.
-
Luzik, w latach 80-90-tych też raczej nikt nie przypuszczał, że Hasselki 500 i Mamcie RB/RZ będą 30 lat później używane jedynie przez pasjonatów antyku. A technologia zasuwa coraz szybciej :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)
Skoro tak, to chyba nie ma sensu kupować ani 6D ani 5D3, lepiej pozostać jeszcze trochę z 5D2 :)
-
Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.
Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.
Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.
Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.
Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.
Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.
Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.
Możesz rozwinąć, bo chyba coś umkło mojej uwadze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
drsemen
Możesz rozwinąć, bo chyba coś umkło mojej uwadze.
ST-E3-RT jest ograniczony jeśli pracuje ze starszą kamerą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
600EX-RT gdy używa radia też posiada te ograniczenia (HSS shooting is not posible, flash sync speed is 1 increment slower, group flash is not posible) - 51 strona manuala.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
600EX-RT gdy używa radia też posiada te ograniczenia (HSS shooting is not posible, flash sync speed is 1 increment slower, group flash is not posible) - 51 strona manuala.
Dzięki, zerknąłem do manuala i faktycznie ograniczenia te dotyczą body wyprodukowanych przed 2011.
-
Od 6 listopada w UK jeden ze sklepow oferuje 6d dodajac 600ex-rt za free.
Jakis to zawsze argument 5d2 vs 6d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
No super! Niedługo jeden ze sklepów w UK do 600ex-rt doda 6d za free...:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jakis to zawsze argument 5d2 vs 6d.
Jakiś link?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boober
Jakiś link?
Canon EOS 6D Digital SLR Camera Body Only - Jessops - Digital SLRs
Nie wiem jak długo to będzie trwało, niedawno dorzucali bg-e11 do mk3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dzięki :)
-
To ja tak z nieco innej beczki : W niektórych ofertach dot. 5dmk2 sprzedawcy podają że body nie służyło do robienia filmów - w takim kontekście jakby to miało być zaletą. Czemu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
To ja tak z nieco innej beczki : W niektórych ofertach dot. 5dmk2 sprzedawcy podają że body nie służyło do robienia filmów - w takim kontekście jakby to miało być zaletą. Czemu ?
Zaleta miałaby wyglądać w ten sposób, że matryca aparatu "nie dostała po tyłku" przy realizacji materiałów video. Nie ma jednak sposobu na weryfikację czy aparat rzeczywiście nie kręcił filmów. Druga kwestia, nie wiem na ile prawdą jest, że długotrwałe kręcenie filmów w trybie Live View rzeczywiście negatywnie wpływa na matrycę aparatu. Być może głos zabiorą bardziej doświadczeni koledzy z forum.
-
Był wątek na ten temat (chyba) na videodslr forum, ktoś porównywał dwie puszki 5D2 jedną służącą do zawodowego filmowania z nową i różnic żadnych w obrazowaniu nie było.
Podobno długie filmowanie w 1080p na wyższych czułościach powoduje większe zaśmiecenie obrazu - matryca się nagrzewa (jak się zabardzo nagrzeje aparat ma bezpiecznik - wył. się) ale po przestudzeniu wszystko wraca do normy.
W gronie filmowców faktycznie czasem krąży obiegowa opinia że długotrwałe kręcenie może skrócić żywotność matrycy, ale prędzej chyba odadzą ducha inne podzespoły niż sama matryca, dobrym na to potwierdzeniem jest to że w Pro kamerach mieszczą się również CMOSy i to w ilośći sztuk trzech (każda na jeden kolor) i jakoś te kamery działają długimi latami, wydaje mi się że bardziej od filmowania przetwornik po d.pie dostaje podczas dłuuugich ekspozycji w trybie foto.
Inna sprawa to migawka, która to podczas filmowania jest cały czas otwarta - czyli potencjalnie może mieć to wpływ na jej żywotność ponieważ elektrommagnes nią sterujacy jest cały czas pod napięciem "naciągając" sprężynę migawki nie dopuszczając do zamknięcia kurtyny. Ale to też "domysły" możliwe też że mechanizm przytrzymywania otwartej migawki w trybie video jest inny niż w foto - nie ma na ten temat chyba oficjalnego stanowiska producenta.
-
-
Swieta swieta I pojawil sie dylemat. 6d czy 5dmk3. Obecnie jest pare interesujacych ofert w UK. Do 5d mozna dostac 40mm f2.8 albo gripa a do 6d dostajemy statyw karbonowy manfrotto z glowica. Ostatnio pierwszy raz macalem 6d I rozmiar byl o dziwo ok przy moich duzych lapkach. Nadal jednak nie mialem okazji postrzelac 6d I mk3. Czy naprawde warto wladowac dodatkowa kase w lepszy AF? No I te 1/4000s troche mnie zniecheca...
-
Ponoc w przyszlym roku ma wyjsc nowa 5. Moze warto poczekac...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A potem 6 moze tez warto poczekac? Watpie zeby tak szybko wypuscili kojeny model. Tak czy siak ja robie zdjecia a nie czekam na nowsze modele
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Zapomnij.
-
Chyba problem rozwiazany. Zadalem sobie pytanie ktory aparat wybral bym jak bym mial go dostac za darmo.
Nie zastanawialem sie... mk3
To chyba tylko perspektywa wydania tylu pieniazkow proboje przekonac mnie ze 6d tez da rade. No I napewno by dal ale czy chce sie meczyc I uzywac na sile srodkowego punktu zeby szklo trafilo? Chyba nie. Jako ze bedzie to dla mnie kon roboczy na kolejne 4-5 lat chyba jednak warto dolozyc.
Jutro jade do sklepu jeszcze raz je pomacac ale to juz chyba bedzie tylko formalnosc I wroce do domu z MK3
-
Z tym macaniem to uwazaj bo jeszcze z 1dx wrocisz ;)
-
Jak pomacasz skutecznie, to już na dobre pozbędziesz się wątpliwości :)
Przecież to zupełnie różne klasy sprzętu.
-
Skoro ten sprzet ma zarabiac i Cie stac, to chyba wybor jest prosty.
Ja jakbym sie zastanawial tak jak Ty co chcialbym dostac za darmo... to z torbami bym poszedl ;)
--- Kolejny post ---
Skoro ten sprzet ma zarabiac i Cie stac, to chyba wybor jest prosty.
Ja jakbym sie zastanawial tak jak Ty co chcialbym dostac za darmo... to z torbami bym poszedl ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
tylko będzie na starcie kosztowała 13 tysi do 5,5 za 6D. Pewnie bedzie wypasiona i będzie marzeniem lub spełnieniem marzeń każdego z nas (do momentu wyjścia 1Dx mark II). le jej cena zrobi sie w miarę racjonalna w okolicach 2016 roku... :D
Nie nowy 5D4 to nie będzie alternatywą dla tych co się zastanawiają nad 6D...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Pewnie bedzie wypasiona i będzie marzeniem lub spełnieniem marzeń każdego z nas ..
Mam nadzieję, że nic takiego nie nastapi. Biorac pod uwagę przewagę Canona z tym przestarzałym i kiepskim towarem jaki oferuje obecnie, to by skutkowało natychmiastowym bankructwem sympatycznego Nikona, a przecież tego nikt nie chce.:o
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
Z tym macaniem to uwazaj bo jeszcze z 1dx wrocisz ;)
Naszczescie w Jessopsie nie maja jedynek. Bylem, pomacalem, zdecydowalem. 6d bylo ok w mojej dloni puki nie zlapalem 5d a potem znow 6d. Poprostu czegos mi brakowalo pod palcami ale to pewnie wina moich sporych dloni. No coz chyba nie jestem stworzony do 6d ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Naszczescie w Jessopsie nie maja jedynek. Bylem, pomacalem, zdecydowalem. 6d bylo ok w mojej dloni puki nie zlapalem 5d a potem znow 6d. Poprostu czegos mi brakowalo pod palcami ale to pewnie wina moich sporych dloni. No coz chyba nie jestem stworzony do 6d ;)
No widzisz - jakoś to sobie wytłumaczyłeś, a uzasadnienie zakupu jest najważniejsze :)
-
Wow, wow I jeszcze raz wow. AF w mk3 mnie powalil. Od wczoraj ostro testowalem 24LII I 35L na 1.4 I praktycznie wszystko w punkt. Z mk2 I mk1 nigdy nie uzywalem szkiel na 1.4 bo zadko kiedy trafialy tam gdzie chcialem no chyba z w dzien na dworze.
Strzelilem wczoraj pare fotek w prawie ciemi, iso6400 1/25 f1.4 I wszystko trafione!
Najgorsze jest to ze zaczolem sie zastanawiac ktora nerke sprzedac zeby kupic jeszcze jedne mk3 :lol:
-
sprzedaj obie to kupisz 1DX;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Uważasz, że różnica jest warta znoszenia dializoterapii :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Jak bym bral za sluby po 2-3tys funtow to czemu nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jak bym bral za sluby po 2-3tys funtow to czemu nie.
Tylko po co wtedy handlować nerkami :)
-
No i Mad_Mac mnie prawie przekonał ;) też stoje przed takim dylematem. Sprzedałem jedną mark II i chciałbym głównie lepszy Af i Iso. Z tym, że ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy cenralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?