Zakupilem Hoye hmc.
1 wrazenia: wydaje sie lepsza niz poprzedni filtr standardowy hama na kicie :mrgreen:
Wersja do druku
Zakupilem Hoye hmc.
1 wrazenia: wydaje sie lepsza niz poprzedni filtr standardowy hama na kicie :mrgreen:
Panowie a ja mam pytanie. Czy warto kupować filtr polaryzacyjny za 300 zł do kita (18-55)? - bo ten filtr przewyższa wartość szkla. Poki co mam kita bo przedemna kilka innych wydatkow (430ex, 50mm 1,8, grip) zanim pozwole sobie kupic dobre szklo z gatunku szerokokątnych.
Przegladalem allegro i HAMA cenowo jest do przyjecia ale z tego co sie tu naczytalem to nadaje sie tylko zeby kaczki na wodzie nią puszczać - wiec jaka alternatywa ??
Cena do ok 130 zł
dzieki
Szkło zmienisz a filterek zostanie.. zresztą kit na szerokim nie jest taki najgorszy.. do krajobrazów się nadaje.. jak kupisz ten najtańszy to potem kupisz drugi raz ten droższy czyli koniec końców wyjdzie cię 300+130+nerwy ;).. z drugiej strony jak zamierzasz w przyszłości kupić jakieś szerokie szkło to wcale średnia filtra z kita nie musi pasować do nowego szkła (a nawet prawie na pewno z kita będzie za mały). Ale jak nie zamierzasz kupować szerokiego szkła za kilka miesięcy a raczej parę lat to moim zsaniem lepiej kupić sobie coś lepszego i mieć spokój niż się niepotrzebnie wkurzać
Pozdrawiam
Artur
szerokie szklo chce kupic na drugi rok wiec zaraz po nim bede chcial dokupic polara.
Wiec http://www.allegro.pl/item217343549_...8mm_f_vat.html
cos takiego powinno byc chyba optymalonym rozwiazaniem.
chyba ze dalej błądze? :confused:
A wiesz już jakie chcesz to szerokie kupić (w sensie średnicy filtra) ?
Bo może bardziej opłaca się kupić większy pożądny filtr i redukcję na średnicę kita?
Pozdrawiam
Artur
jeszcze nie mam sprecyzowanych planow co do szerokiego
co polecacie bardziej? HOYA czy B+W?
oba filtry za cenę 270zł
http://allegro.pl/item228262187_hoya...ny_kolowy.html
http://allegro.pl/item227069445_b_w_...m_na_58mm.html
B+W
Odpowiedź dlaczego, znajdziesz w wyszukiwarce (poza tym było już)
B+W posiada mocowanie z przodu by przykręcić kolejny filtr?
czyli za tą cenę najlepiej coś takiego?
http://allegro.pl/item229671583_b_w_...a_okazja_.html
MendiX napisał:
"Dzięki kolego wiec raczej cię posłucham a jak Ci sie sprawuje EF 70-200 4L? właśnie mam takie cacko kupić tylko sie zastanawiam czy nie wybrać czasem 17-40 4L bo będę sie brał za zdjęcia w kościele i boje sie ze z tym 24-70 będzie za wąsko"
O obiektywie 70-200 /4 L IS to nie w tym wątku - krótko mówiąc REWELACJA !
O filtrach może pomogą Ci wcześniejsze wpisy kolegów.
Życzę zadowolenia z dokonanego wyboru :)
B+W, wydałem z bólem 405 zł i już w pierwszym tygodniu filtr spadł z 1,5m na kamienistą plażę. Podnoszę i widzę drobniutkie jakby ryski. Dwa ruchy szmatką i zniknęły. Naprawdę solidny filtr.
Czy do Canona A710IS potrzebny jest filtr wersji Slim ? czy wystarczy zwykły ?
chodzi mi o filtr polaryzacyjny B+W MRC
czy zielona hoya uv to afront dla 24-105L? Kupilem tymczasowo bo potrzebowalem na gwalt filtru, ale chetnie zastanowie sie nad czyms lepszym do powiedzmy 150pln - funkcja glownie ochronna i zeby nie stracic na jakosci obrazu, moze hoya super (te czarne?)
Przeczytałem kilkanaście osatnich stron wątku i nigdzie nie wyczytałem czy do Canona A710IS wystarczy zwykły filtr B+W, czy jednak potrzebna jest wersja SLIM, a chodzi o to by nie było winetowań..
Czy ktoś mógłby doradzić?
Po co ci slim skoro to filtr do obiektywów szerokokątnych. Wystarczy ci zwykły.
Mam pytanie czy warto kupić filtr polaryzacyjny zamiennik Cokina p168 np taki http://www.allegro.pl/item231263054_...u_cokin_p.html czy lepiej orginał http://www.allegro.pl/item239142981_...kin_p_164.html
Zasada jest prosta w przypadku filtrów. Kupuj najlepszy na jaki Cię stać. Z systemem Cokina jest jeszcze łatwiej (taniej) bo jednym filtrem obsłużysz wiele obiektywów więc łatwiej przełknąć droższy filtr. Niestety z filtrami jakość przekłada się na cenę.
EDIT: Polar Cokina nie jest szczytem marzeń i do np. nakręcanego Heliopana nie sięga :(
chodzi mi też o to czy kupować z systemu cokin czy kupić nakręcany pytam o jakość a nie o cenę
Hmmmm.... odniosłem inne wrażenie z pytania o tańsze zamienniki :)
Jedno nie wyklucza i nie zastąpi drugiego. Cokin vs nakręcany to dwa różne zastosowania. Jakość dobrych nakręcanych jest proporcjonalna do ceny (niestety). Raysfoto w Poznaniu i wszystko jasne :)
http://www.raysfoto.pl/
hej
szykuje się do zakupu wspomnianego polara, pytanko kieruje do osób które ten polar posiadają: jak duża jest strata światła (ilość EV)? miałem na kicie jakiś marny polar i strata tak na oko wynosiła 2,5 EV. czy ta hoya ma lepszą przepuszczalność?
prosiłbym o jakieś konkretne wartośći, a sampelek byłby już super
z góry dzieki
To będą jakieś zupełnie ułamkowe, niewidoczne w praktyce różnice. Pamiętam, że porównywałem kiedyś "fioletową" Hoyę z "szarą" (czyli HMC) i nie było różnic. W obu przypadkach 2eV.
A co sądzicie o filtrach polaryzacyjnych Canona?
W fotoRimexie sa fitry polar sigmy np. Filtr CPL Sigma 77mm wide multi-coated pro kosztuje 579,00 to więcej niż B W. Czy sigma jest lepsza ??
Wg tego co się naczytałem na ponad 50 stronach - to Wszyscy piszą " kup za ile Cię stać - im drożej tym lepiej"
mam hoye pro 1 slim ale chciałbym zobaczyć coś innego lepszego - myślę o BW lub tej sigmie (marumi i heliopan z pewnych względów odpada )
proszę o poradę i pozdrawiam
Mam dylemat
chce wydac 300zl na polara i zastanawiam sie nad HOYA (77mm do 17-40L)
za ta kase jest HMChttp://www.foto-raj.pl/index.php?op=...nie=cena#tutaj
albo PRO1 Digital ale jak czytam sobie archiwum to wynika z tego ze ten Digital to ma prawdopodobnie mniejsza przepuszczalnosc swiatla a co za tym idzie i nizsza jakosc przekazanego obrazu
co o tym myslicie? w samym tym watku byl porownywany do SHMC ale to raczej nie jest prawda (przynajmniej na HOYA nie ma o tym wogole takiej informacji ani szczegolow technicznych)
Za mało ponad 300 zł to kupisz Marumi..
to co? dokladac wiecej kasy na shmc? nie jestem pewien dostrzegalnosci roznicy w jakosci przekazanego obrazu wiec myslalem o hmc ale jest ten digital wiec wole sie upewnic by nie popelnic bledu
ok, jeszcze raz od poczatku poczytalem ten watej i jednak bedzie B&W MRC nie SLIM
Polecam Pro1 Digital. Co prawda kiepsko się czyści ale działa bardzo dobrze... no i jest "slim".
cześć, po przeczytaniu wątka pojawiły się 3 pytania (możliwe, że odpowiedzi na nie przeoczyłem:/):
1) czy do 24-70L podpiętego do 5D polarek musi być w wersji SLIM bo inaczej będzie winieta?
2) B+W MRC, Heliopan SH-PMC czy jeszcze coś innego?
3) B+W i Heliopan w wersjach SLIM nie mają zewnętrznego gwintu = brak możliwości założenia dekla (a podobno firmowe nasadki są nie teges). czy to bardzo "drażni"? jest jakaś alternatywa dla nich z gwintem?:)
Witam!
W najbliższym czasie będę kupować polara 58mm. Po przestudiowaniu forum jestem przekonana do zakupu któregoś Marumi. Chcę kupić raz a porządnie. Czy jest sens kupowania slim?
Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.
Jezeli nie kupujesz do jakiegos ultra-szerokiego kata (a pewnie nie, skoro to ma byc 58mm), to nie ma potrzeby kupowania slim.
nie... na wiosne jedynie dokupie konwerter szerokokatny. czy w takim przypadku bedzie potrzebny slim?
Studiuję ten watek od jakiegoś czasu i nie znalazłem (może przeoczyłem) porównania filtrów NC i MRC (oczywiście B+W). Wiem, wiem: różnią się ilością powłok. No właśnie, a jeśli ilość powłok jest większa, przepuszczalność światła jest mniejsza, czy się mylę?
I jeszcze jedno. Kupiłem używany B+W na Allegro i tak się zastanawiam: przecież ktoś może zrobić taki numer, że kupuje dwa filtry, jeden za 50 zł, drugi za 400. Zamienia w nich szkiełka i ten z szyldem B+W sprzedaje jako używany w super stanie za 300. Oglądając zamocowanie szkła w pierścieniu, wydaje się, że nie jest to niemożliwe?
Po przeczytaniu tego wszystkiego to juz nie wiem co mam kupic do swojego tamrona 17-50 jako oslone na obiektyw.
A tak wlasciwie to ktory filtr lepiej sprawdzi sie jako oslona polar czy UV?
czy jakakolwiek seria filtrów hoya jeśli chodzi o UV jest godna polecenia?
srebrna i czarna;)
na czym polega dopasowanie wilkości średnicy filtra do obiektywu, jaki powinien byc jego rozmiar w przypadku gdy posiadam kitowy obiektyw w eosie 400d i czy są jakieś przejściówki zeby tez pasował do tamrona 70-300?
Na tym ze rozne obiektywy maja rozne srednice gwintow, w ktore wkrecasz filtry. Tak sa przejsciowki. Na sam poczatek polecam google;)
Na obiektywie w okolicach przedniej soczewki jest podawana srednica oznaczona znakiem "fi" i dwucyfrowa liczba np.58.To samo jest na oprawce filtra.
Mozna stosowac redukcje gwintów tak zeby jeden filtr mógl byc stosowany w kilku obiektywach.Moze to miec zastosowanie np.w filtrach polaryzacyjnych.W innych na ogoł tracimy wtedy mozliwosc zalozenia osłony przeciwsłonecznej.Pozdrawiam.
posiadam dwa obiektywy o średnicach: 62; 58 i z tego co się zdążyłem zorientować są dwa rodzaje redukcji do tego: 62>58 i 58>62, pytanie moje brzmi czy jeśli wybiorę drugą opcję, to czy nie wystąpi wtedy efekty winiety w momencie nałożenia na wiekszy obiektyw reduktora zmniejszającego do średnicy 58 i czy w przypadku pierwszej opcji tez mogą jakieś konsekwencje tego nastąpić. Również chciałbym się spytać jaki filtr ND i Polaryzacyjny byście polecili do kitowego obiektywu canona 400d dla początkującego?