a CB nie;)
Wersja do druku
nie sięgałem aż 2 strony wstecz ;)
A jak ze spalaniem, zmieszczą się w 6L/100km?
8500zł to na początek według mnie bardzo mało możliwe. Pamiętam że początkowa różnica między mkI a II to było jakieś 2500zł, więc stawiam że mk III będzie w cenie 10koła minimum. Ale i tak Mk II mam się zamiar pozbyć szybko bo kupiłem "na firmę" w grudniu i tak sobie leży nieużywany w pudełku :-)
Na zdjęciu 5D mk III widoczne jest wejście na słuchawkę !
O cenie 8,5k czy tez 9,5k pewnie mozna zapomniec...12k bedzie realne i z usmiechem przyjete natomiast jak to zycie, pewnie cena wyladuje ok 14k...:/
A ja jakos w ceny na poziomie 14k nie wierze. Nikon ma kosztować ok 10,5k....takze Canon nie ma z czym szalec.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale Canon opatentował EF 24 f/2.8 IS, EF 28 f/2.8 IS oraz ... EF 35 f/2 IS!! Szykuje się bardzo smakowity obiektyw!
http://www.canonrumors.com/2012/02/p...n-ef-35-f2-is/ ---> źródło informacji
te szkła to chyba typowo pod filmowanie.
To jest duzy target do zgarniecia
Do zdjęć statycznych obiektów? Ogniskowa 35mm f/2 i IS? Mniam, mniam, mniam! A do wideofilmowania? 10x mniam mniam! Całość będzie w zwartym opakowaniu (czyli krótki obiektyw) oraz stawiam że będzie to góra 350g*!
--------------------------------------------
*350g wagi obiektywu! 8-)
ale wy serio myslicie, ze Japonczycy z ich kultura biznesowa zastapia wlasny, hermetyczny ekosystem czyms generycznym, udokumentowanym i zezwalajacym na swobode uzytkownika...
naprawde?
przeciez oni jeszcze w kompaktach nie wykminili na czym polega wlaczenie aparatu do workflow i nadal sa na etapie "wyjac karte, zgrac przez czytnik". a takie rzeczy jak np. zgrywanie na bezprzewodowy dysk... to ja juz siwa brode bede mial...
EDIT: nie no, pardon, Canon wykminil kiedys, ze mozna chciec drukowac. zreszta, wylacznie dlatego, ze sam sprzedaje drukarki... a implementacja tego byla totalnie beznadziejna...
To był oczywiście żart chociaż może w dalekiej przyszłośći kto wie..
Na teraz jest 1000 powodów aby tego nie robić.
1. Wydajność
2. Energooszczędność
3. Wydajność
4. Otwarty system powoduje że łatwo zrobic hacka i odblokować za darmo dużo featurów z 1d...
5. Pisałem wydajność?
6. Android musialby byc skrojony pod foto (umozliwiac wpiecie sie pipeline przetwarzania aby aplikacje zewnetrzene mialy sens, obsluga wielu klawiszy sprzetowych) - czyli juz nie bylby androidem tylko fotodroidem...
7. Problemy ze stabilnościa/wydajnoscia po zainstalowaniu aplikacji usera.
...
...
itd ..
Jeśli nie oni to "kto inny"! Nie wiem kto to wymyślił: czy Japończycy czy też Tajwańczycy... Istnieją karty SD z wbudowaną obsługą WiFi. Pełna nazwa to "Eye-Fi WiFi SD". Zawartość takiej karty można oglądać zdalnie z komputera. Można też automatycznie zgrywać zdjęcia w trakcie ich robienia. Bez kabli, bez wyjmowania karty z aparatu.
http://youtu.be/F9WfpeutmiQ ---> tu jest filmik jak to działa w praktyce
http://youtu.be/YHMFa29pVJM ---> tu jest bardziej rozbudowana prezentacja
Ale przecież aparat to nie urządzenie multimedialne. Jaki sens ma pchanie tam rozwiązań softowych. Przecież tam nie chodzi o elastyczność tylko o niezawodność i jakość.
nadal watpie.
pomijajac problemy uzytkowe nawet, bo tam moglby siedziec perfekcyjnie skrojony port Uniksa, pozbawiony wiekszosci wad... Japonczycy po prostu mentalnie nie dotarli jeszcze do tego punktu, gdzie chocby rozwazaliby otwartosc :( poki co kombinuja jak kon pod gore, zeby chocby implementowac wlasne galerie internetowe, zamiast dac uzytkownikowi sensowna integracje z istniejacymi. czyli kompletnie w odwrotnym kierunku...
polecam: http://bythom.com/2012%20Nikon%20News.htm, notke z 19 lutego. a ten facet, o ile nie zawsze sie mozna z jego opiniami zgadzac (zwlaszcza kiedy dotycza "slusznosci" Nikona i "brniecia w bledy" Canona :D ), w tym wypadku ma bardzo duzo racji...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
profesjonalny lub dla entuzjasty - tak.
ale pozostale 95% rynku ma to w nosie. i rzuca sie na ajfony czy inne takie jak szczerbaty na suchary, dlatego ze tam jest to poprawnie rozwiazane - uzytkownik decyduje co zrobic ze swoja sweetfocia (chociaz w ograniczonym zakresie), a nie modli sie co tez takiego Canon czy Nikon mu pozwala. zgrywanie fot z karty przez kabelek to jest totalne archeo. no, dobra, pod pewnymi wzgledami i tak lepiej niz w rezerwacie Apple'a, gdzie do urzadzenia z pelnym wifi i umts-em trzeba wpinac kabelek i odpalac wlasny software, zeby cokolwiek wlasnego dodac do ekosystemu ;) ale ja nie o tym...
nie znam rachunku biznesowego IBM, ale z punktu widzenia uzytkownika otwarta architektura PC to byl najwiekszy krok ku popularyzacji komputerow pod strzechami. nawet zreszta uparty jak osiol Apple od kilku lat nie robi nic innego jak zwykle PC...
No to zaszaleli... ktoś w dniu premiery kupuje :p Ciekawe jaka cena będzie w takim razie marka III i jak się odniesie do markII cenowo.:rolleyes:Cytat:
Według dotychczasowych informacji, aparat miał wejść do sprzedaży w marcu. Brytyjski oddział Canona podał jednak informację, że Canon 1D X będzie dostępny z opóźnieniem, dopiero pod koniec kwietnia 2012 r. Znana jest też cena lustrzanki. W Europie będzie ona wynosić ok. 6300 Euro, czyli w przeliczeniu ok. 26 000 zł. Dla porównania Nikon D800 jest wyceniany na ok 11 – 12 000 zł, chociaż wiodąca polska sieć sklepów fotograficznych podaje, że lustrzanka ta ma kosztować prawie 20 000 zł. Ceny te prawdopodobnie nieco pójdą w dół chwilę po premierze sklepowej.
Cytat:
A gdzie przycisk podgladu głębi ostrości??
Prawdopodobnie z drugiej strony ,jak w deesie.
a przy sensownym LV ten przycisk jest w ogole jeszcze potrzebny?
poza tym mykiem, zeby sobie przyslone poogladac po zdjeciu lensa z korpusu...
kurcze jak można porównywać D800 do 1DX ...ręce więdną jak czytam takie informacje. Cena 26 tyś wydaje mi się mało realna zważając na polskie warunki, może po pewnym okresie tyle będzie kosztował, ale na pewno nie na początlku, "polskie hieny" na pewno coś wykombinują aby jeszcze zarobić :D
Cytat:
a przy sensownym LV ten przycisk jest w ogole jeszcze potrzebny?
Ja używam ,przy małych GO przydatne IMHO.Może dużo w tym przyzwyczajenia,ale
brakowało by mi.....
Czyżby tak wyglądał
? :http://www.photographybay.com/2012/0...JG..5qiqHv62xu
Musieliby zapomnieć o przycisku M-fn lub nigdy go tam nie umieścić. Zresztą na spy shots górna część (tam gdzie w niższych modelach jest kukułka) jest zaokrąglone.
Ktoś wrzucił zdjęcie 5DII i po prostu wypisał specyfikację 5DIII.
Feta na pewno będzie.Co do nazwy nowej 5 chyba już możemy być pewni. Pytanie jest kiedy realnie będzie dostępny. 1dx opóźniony do kwietnia. Czyżby Canon sprzedaż nowej 5 rozpoczął w szybkim czasie od premiery?
Mark II pokazano we wrześniu, a w sklepach nie pojawił się bodaj przed grudniem lub styczniem (niech mnie ktoś poprawi jeśli pamięta lepiej). Myślę, że tu będzie podobnie - stawiam, że bez znajomości i w granicach naszego kraju aparat będzie do kupienia w czerwcu.
ale po co?
wystarczy, ze przywali na starcie 3000 USD za nowa 5-tke (albo i wiecej, nie upieram sie ze "tak malo") a stara tym czasem sciagnie do poziomu 1800 $ i gra gitara - zapasy mkII sie pieknie sprzedadza, a jak nowy X/III wejdzie do sklepow, to z okazji braku konkurencji nie bedzie "wymagal" szybkiego spadku cen...
problem polega na tym, ze... maja racje. bo ludzie to kupia ;)
sam nie wiem. premiera tuz za pasem, a w holenderskich sklepach nowki 5D mkII ida w ostatnim miesiacu lekko w dol. moze kwestia roznicy kursowej, ale w przeciagu 2 tygodni z 1850 zrobilo sie 1750... az serio zaczalem rozwazac nowke, chociaz w planach mialem, dla zasady, uzywany korpus... :lol:
Własnie na canon rumors pojawiła sie specyfikacja 5Dmark III - :)
Unsurpassed Image Quality
22.3 Megapixel Full Frame CMOS sensor
DiG!C 5+ Image Processor
ISO 100-25600 (expandable to L:50 H1:51200, H2: 102400
Full HD Movie (ISO 100-12800 (H:25600)
High Performance Operation
61-point high-density reticular AF (up to 41 crosstype points)
6.0 fps for high continuous shooting
Intelligent viewfinder with approx. 100% coverage
3.2-type, approx.1.04m dot (3:2 wide) Clear View LCD II
iFCL metering with 63-zone dual-layer sensor
Shutter durability of 150,000 cycles
High end features
Silent & low vibration modes
Dual card slots (CF & SD)
High Dynamic Range (HDR) Mode
Multiple Exposures
Comparative Playback function
Improved durability & water and dust resistance
SPECIFICATIONS
Available Colours – Black
Megapixels – 22MP
Sensor Size – 36 x 24mm
ISO/Sensitivity – 100 – 25600
Autofocus Points – 61 points
Lens Mount – Canon
LCD Size – 3.2″
Liveview – Yes
Viewfinder – Optical TTL
Min Shutter Speed – 30 sec
Max Shutter Speed – 1/8000 sec
Continuous Shooting Speed – 6 fps
Self Timer – 10 sec, 2 sec
Metering – Centre-weighted, Spot, Evaluative, Partial
Video Resolution – Full HD 1080
Memory Type – Compact Flash
Connectivity – USB 2, HDMI, Mic Input, Wireless (optional)
Battery – LP-E6
Battery Type – Lithium-ion
Charger – Includes Li-Ion Charger
File Formats – AVI, RAW, H.264, MOV, MPEG-4
Dimensions – 152 x 116 x 76mm
Box Contents – Battery Pack LP-E6 .. Battery Charger LC-E6 .. AV Cable AVC-DC400ST .. Interface Cable IFC-200U .. Eyecup Eg .. Wide Strap EWEOS5DMKIII .. CR1616 Lithium Battery
no, najwazniejszy parametr (specyfikacji, jakby nie patrzyl :D ) padl, dalej nie trzeba czytac.
z drugiej strony, skoro Canon chwali sie image quality, tzn. ze po AF (lub cenie) nie mozna sie zbyt wiele spodziewac :lol:
co do reszty specyfikacji - fajna, ale to nie dla mnie aparat, chyba ze mnie Canon wybitnie cena zaskoczy, w co raczej nie wierze. tak ze juz mi sie mordka smieje na uzywane 5D mkII...
Jeśli to prawda to co najmniej dwie rzeczy są zaskakujące (jak na Canona ;)) liczba pikseli na matrycy - praktycznie pomijalny wzrost w stosunku do poprzednika i normalny AF :lol:. Księgowych zwolnili czy jak ;)8-).
Pojawiły się już zdjęcia puszki. Specyfikacja jest prawdziwa.
Kurczę, nie myślałem, że oni tą puszkę wypuszczą w takiej postaci (głównie o AF mi chodzi)... Osobiście jestem zaskoczony.