532. Pokrzywnica
Wersja do druku
Z ostatnich to najbardziej mysikrólika doceniam bo miałem okazję się z nimi próbować. Udało mi się dwa zdjęcia zrobić, ale i tak jako dokumentacyjne.
Max13 weź przestań, ptaki w Twoim wydaniu nie są banalne :).
koraf - przecież wiem, wszystko z przymrużeniem oka...:)
I dobrze. Przymrużenie oka jest ważne.
Ptaki jak wytresowane do pozowania, światło jak wytresowane do świecenia, bokeh jak wytresowany do rozmywania się :) - można rzec: pogoda dla bogaczy :mrgreen:
Gratuluję kolejnych udanych.
Fajne te Twoje ptaki :)
Szczęka mi opadła na samą podłogę - teraz zbieram zęby
Ja też tak chcę - Boże spraw
GRATULUJĘ.
Dzieki za opinie :)
fhumargo - tutaj nie ma co wzywac Boga nadaremno - tylko chwytaj swoje 7D i do roboty....:)
536. Strzyżyk
Robin i strzyżyk bardzo fajne.
A może by coś w locie się znalazło ?
Max13, bardzo fajne. Zazdroszę Ci strzyżyka. Ciężko go dorwać na czystym tle.
No i 534 świetnie uchwycone.
Co do lotnych i zamieszczonych gatunków na poprzedniej stronie, to chyba ta sztuka się jeszcze nikomu nie udała, w naturalnych warunkach. Strzyżyki i pokrzywnice to ptaki siedzące w krzakach. Bardzo małe i bardzo szybkie.
Przeczytałem cały cały wątek od deski do deski i powiem ,że na początku byłem trochę zniechęcony bo dopiero uczę się robić zdjęcia . Stwierdziłem ,że pewnie nic mi nie da patrząc na jakość zdjęć .Pomyślałem ,że choć jeszcze zdjęcia mi nie wychodzą ,mam trochę większe ambicje .Przepraszam że tak pomyślałem ,ale przynajmniej szczerze :) .Postanowiłem jednak kontynuować ze względu na rady jakie Tobie dawali inni użytkownicy . Skończyłem czytać o 3 w nocy .Teraz zastanawiam się czy kiedykolwiek osiągnę taki poziom .Posiadam 650D (który służy mi do filmów w połączeniu z lunetą) i ostatnio dokupiłem 70D . Ten działa z obiektywem 100-400 L .Na razie zdjęcia typowo dokumentalne ,bo raczej wszystkie ptaki z podchodu i brak doświadczenia z lustrzanką .Na czatownie nie mam na razie czasu .Chciałbym osiągnąć kiedyś taką jakość zdjęć jakie tu prezentujesz i zastanawiam się czy dam radę .Pewnie trening i jeszcze raz trening a niestety z czasem kiepsko. Jeszcze raz powiem ,że podziwiam i zazdroszczę .Niektórzy piszą ,że na zdjęciach coś powinno się dziać ,coś powinny opowiadać .Pewnie tak ,ale mnie w zupełności satysfakcjonowałyby takie fotki .Sporo obserwuję ptaki i powrót z terenu z takim dokumentem dawałby dużo więcej satysfakcji .Pozdrawiam i życzę fajnych wypraw ornitologicznych ,abyśmy więcej tu oglądali .
Czemu ostatnio nic nie przybywa ?
Darek L - po pierwsze: dzieki za przeczytanie całego wątku. Temu ten wątek służy aby przejrzeć i ocenić postęp i poprawe warsztatu autora (albo nie :)) - sam jak patrze na pierwsze zdjęcia to czesto najchetniej bym juz je usunął - ale to nie jest galeria w czystej postaci tylko trochę roboczy wątek na specyficznym forum i niech służy tym, którzy chca tutaj zajrzeć.
Po drugie: wyglada, że sprzęt masz juz dobry - teraz tylko robic zdjęcia, próbować, ćwiczyć, doczytywac..... efekty przyjdą.
Po trzecie : jestem bardzo "rozjechany" ostatnio po świecie, gonie własny ogon i nie mam czasu na nic...... ale niebawem powino się uspokoić....:)
Mam cicha nadzieję ,że efekty przyjdą .Byle jak najszybciej :) . W tym roku zamierzam się trochę bardziej zbliżyć do ptaków. A temat jest naprawdę dobry i myślę ,że dużo by stracił gdybyś wykasował pierwsze zdjęcia .Teraz przynajmniej widać jaką drogę przebyłeś .Na lepszy sprzęt mnie na razie nie stać ,więc muszę wycisnąć wszystko z tego co mam i zdaję sobie sprawę ,że trochę to potrwa .Czekam na Twoje zdjęcia ze świata .
Lubię takie zdjęcia.
Doświetlałeś ptaszka, bo wydaje się być po ciemnej stronie pnia?
Dla mnie pełzacz nadal niedościgniony, dlatego jak zwykle zazdroszczę. Znaczy niedościgniony w sensie ładnego ujęcia, bo ogólnie czasem uda mi się po prostu zobaczyć i zidentyfikować.
No na pełzacze to masz już chyba monopol. Bardzo fajne.
Przyczajka, czy strzał z zaskoczenia?
Dobre ujęcie.
Strzyżyk fajnie środowiskowo wyszedł.
Wabiłeś dźwiękiem?
543 najładniej wyszedł z uwagi na kolorystykę tła.
ps. A u mnie przerwa z ptakami już od jakiegoś czasu, bo szkło poszło do doktora :(
[QUOTE=Max13;1207571
Tak - i to jedyny gatunek który czasem wabię dzwiekiem. [/QUOTE]
He He. To widać. Nie jest to ptak co lubi sobie posiedzieć przed obiektywem na dłuższy czas i jeszcze pośpiewać tak sam z siebie. Za to jest bardzo muzykalny.
Glamour :)
Strzyżyk bardzo ładny
Max13, wrzuć swoich kilka najlepszych na birdwatching.pl - na pewno przejdą moderację skoro kilka moich przyjęli a Ty masz lepsze.
tryton - dzieki, nie moge sie wszedzie udzielać :)... Ale ostatnio 2 moje pracy pokazano na wystawie w US.... A najbardziej sie cieszę z moderacji i zakwalifikowania moich zdjęć na to forum: polecam wszystkim nawet do ogladania bo jest co.... Także mkkaczy tam pokazuje swoje zdjęcia....
35photo - world photography
547.
548.
No strzyżyk super Ci wyszedł. Ja już nie mogę się doczekać przyjścia szkła, bo strzyżyki już ładnie zaczynają śpiewać.
Za każdym razem jak zaglądam na forum, to szybciutko otwieram galerie przyrodnicze w nadziei, że będą jakieś Twoje nowe zdjęcia.
Dzisiaj mam dobry dzień :lol:
Zanim nie zacząłem oglądać Twojej galerii, to nie zdawałem sobie sprawy - ile tych ptaszków jest na świecie.
Szczerze gratuluję i oglądam z podziwem.
Max, to z tego roku?
Dzieki za komentarze.
mkkaczy - nie, kilka miesiecy wstecz - przeglad kart (polecam wszystkim....) :)
Wszystkie bardzo dobre ale szczygiełek BOMBA!!
Fajne pierzaste,a mogłyby latać ?
Ha, zysk - juz kiedyś o to pytałeś :).....
Odpowiedzi jest kilka....
Złośliwa - nie, bo sa wypchane - albo: tak, latają - proponuje abyś spróbował je tak uchwycić.....:)
Niezłośliwa - poniżej zdjęcie pełzacza w locie - nie jest super ale to naprawdę rarytas - sam znam zaledwie kilka zdjęc tego ptaka w locie - może Cię usatysfakcjonuje....:)
554.
zysk - dzieki, wiem przecież, że nie ma złośliwości - pozdrawiam - ale proponuje takze pokazywac swoje foty, to stymuluje do postępu.....