Oj, chyba trochę Marku przesadzasz..
Aż tak oceniasz userię forum N i C ?
Ktokolwiek, uważasz ( tak na serio ) tak myśli ?
Ja nie wierzę :)
Wersja do druku
Oj, chyba trochę Marku przesadzasz..
Aż tak oceniasz userię forum N i C ?
Ktokolwiek, uważasz ( tak na serio ) tak myśli ?
Ja nie wierzę :)
Tak się tylko zastanawiam... Jakim cudem 30 lat temu udawało się ludziom wykonywać fotografie o nieosiągalnym poziomie, bez tych wszystkich Auto? To chyba musiało być jakieś oszustwo...
Prosze bardzo:
http://www.cameraworld.co.uk/ViewPro...OS%207D%20Body
Sporo tutaj spekulacji, co warta jest puszka okaże się dopiero w praniu. Z jednej strony można powiedzieć, że to co oferuje Canon pod nazwą Auto ISO to jest kpina, ale z drugiej strony obecna implementacja jest już prawie wystarczająca dla wszystkich, którzy fotografują zwykle na pełnej dziurze i teleobiektywami (reporterka, sport, przyroda). Sam używam na codzień (w trybach Av i Tv) i jestem zadowolony, choć pozostaje te parę procent sytuacji, gdzie możliwość parametryzacji pewnie by się przydała...
Musisz to chyba rozpatrywać na tej samej płaszczyźnie, co przekonanie licealisty, że bez komórki też da się żyć. Może nawet na tej, że brak codziennej kąpieli nie prowadzi do natychmiastowego zejścia z tego świata. Kwestia softu mózgowego.
Nb. te wszystkie Auto, komórki i kąpiele lekko uprzyjemniają życie codzienne...
Dlatego bardzo się cieszę, że Canon modelem 7D znów coś dołożył.
Jedna osoba nie, ale ileś tam procent użytkowników, którzy postępują podobnie jak MMM zapewne spędza, bo to się przekłada na konkretne liczby.
Skąd masz te dane i co świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż 5D1 czy może świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż A900?Cytat:
5d II sprzedaje sie swietnie
Hmmm... Odnośnie zachwytów nad "starożytną" sztuką i sprzętem... Jestem na etapie przenoszenia moich cz-b negatywów od 1964r. na postać cyfrową. Co ja tam nawywoływałem! Nawet współczesna technika nie radzi sobie z tym ziarnem, ostrością, gęstością i kontrastem! Gdyby nie wielka tolerancja grubego srebra, to ŻADNE zdjęcie nie powinno było się udać (wtedy nie miałem światłomierza- posługiwałem się "kręconą" tabelą naświetleń). A na odbitki 9x13 nawet dało się kiedyś patrzeć...
Zgoda - ale tylko przy założeniu, że jakiś tam procent innych użytkowników (większy od "ileś") tych zysków w tym czasie nie napędza.
PS
Jest już "poradnik kieszonkowy": http://gdlp01.c-wss.com/gds/9/030000...os7d-pg-en.pdf
Ceny 5d mark II poszy do góry i to nawet o 200 funtów w UK. Nie jest to spowodowane brakiem zapaotrzebowania na te aparaty. Kurs walut w stosunku do funta też sie nie zmienił a tym bardziej nie ma wyjść 5d mark III. Wiec sprzedaż 5d mark ii musi być duża. Sorry za dygresję
A skąd masz takie informacje? Gdzieś tu widziałem statystykę udziału w rynku japońskim i 5D2 to był jakiś śmieszny 1% czy coś koło tego :lol:
Masz statystykę za 2008. Puszki w tym przedziale cenowym co 5D to się prawie nie liczą na rynku bo ich sprzedaż jest marna. Całość jest napędzana przez najsłabsze (i najtańsze) modele.
Oczywiście że jedno z drugim ma ścisły związek. Gdyby można było sprzedać 5D2 więcej to by go więcej produkowano bo to czysty zysk dla firmy. Jeśli jednak sprzedaż jest marna to nie ma sensu produkować w dużych ilościach. W sytuacji kiedy wyprodukują 100 sztuk miesięcznie i 100% od razu sprzedadzą to nie jest żaden rynkowy sukces.
Jak bylo znaczy ze przeoczyłem -sorry .
Szukalem s90 sampli dla kumpla i to znalazłem
Sample 7D full size
Darek
szkoda, że same ISO100 i 200...
Na ostatnim samplu (z miastem z lotu ptaka) widać jakieś dziwne wyostrzanie i artefakty
Wielokrotnie na forum czytałem, że Canon nie może zrobić 3D FF z dobrym AF, bo zagrozi sprzedaży 1D lub 1Ds. Jeśli 5D2 to margines w sprzedanych EOSach, to sprzedaż jedynek jest na poziomie błędu statystycznego i prawdopodobnie jedynie ze względów propagandowych opłaca się Canonowi produkcja tych modeli.
gdyby C nie robił aparatów profesjonalnych to nie był by wiodącą firmą wśród producentów tego typu sprzętu, teraz to już nawet nie ma wyjścia i nie może zaprzestać produkcji jedynek bo przestał by być... canonem :D
a swoją drogą jak się pomnoży te procenty przez krotność ceny w porównaniu z entry level to wcale nie są takie marginalne kwoty i z 1% sprzedaży robi się prawie 10% przychodów bo koszt produkcji wiele pewnie nie odbiega od 1000D albo innego wynalazka tej klasy
zapełnią tą dziurę jakimś cudem, na które będzie znowu kupa narzekania, że nie ma fontanny i jakuzzi ;)
to jest właśnie ich problem - coś muszą pozostawić dla jedynek, zeby uzasadnić ich cenę, sam wbudowany grip nie wystarczy, sonolta nie ma tego problemu i dlatego będzie wywierać oraz większy nacisk, i dobrze :D
Przesadzacie z tym narzekaniem. Jakoś nie zauważyłem, żeby wśród osób czekających na nowego cropa było jakieś narzekanie na 7D i jego możliwości. Trochę pomarudziły osoby, które chciały innego aparatu, ale te narzekania nie dotyczą 7D, a jedynie postawy firmy Canon.
jakby ktoś gdzieś widział jakieś sample z 7d przez sigmę, niech wrzuci, nie mogę nic znaleźć, np. na dpreview jakość z L jest bardzo dobra, ale to są L, a z tego mam tylko jedną stałkę i nieprędko dokupię resztę.
Śledzę premiery canona, staram się być na bieżąco co do nowych korpusów i szkieł, ale to co się dzieje w tym wątku to masakra - poczekajcie na realną premierę, czyli wejście na rynek korpusu... Już widzę jak ruszy wątek o 7d, kiedy przeciętny Kowalski dostanie go w swoje ręce - porównanie do 5d, do 40d... Czy warto itp... Poczekajmy. ja też od dawna (od czasów premiery 20d) ostrzę zęby na nowego cropa, myślę że 7d jest ciekawą propozycją, ale "póki nie zobaczę nie uwierzę..." Więc czekam.
a mi to pasuje że 7D jest cropem :-)
jedynie APS-H mogło by być alternatywą ale wówczas brak szerokiego kąta realnych 16mm... na Cropie mamy 10mm (16mm na FF)...na FF 14-16mm..a na APS-h by był by ekwiwalent 18-21mm(14-16mm na FF).
Puszka zapowiada sie zacnie. Jest to cikawa pucha dla której być moz rozstanę sie z 40D :)
zastanawia mnie tylko jaki będzie 60D... czyzby dalej 15mpx i udoskonalania tej matrycy i lini?... ale to już historia na... inną opowieśc :)
Podobnie jak sven zastanawiam się na czym polega Twój problem.
Canon nie produkuje aparatu dla Ciebie - trudno.
Jest wielu innych producentów, na pewno któryś Cię zadowoli.
Co chwilę jojczysz w rozmaitych wątkach jaka to niedobra firma i w ogóle że każdy nowy aparat to kicha.
Jak Ci się nie podobają, to może po prostu odpuść?
BTW: Podasz jakieś mierzalne dane sprzedaży 'śladowych ilości 5Dmk2' ?
Zakładam, że skoro się wypowiadasz z taką pogardą, to pewnie dysponujesz rzetelnymi informacjami na ten temat.
Jego kontrreakcja jest efektem szerzenia na tym forum z d..y wyssanych teorii jakoby 5DII się świetnie sprzedawał, w brzmieniu, że sprzedaje się równie dobrze co np. D700. Możemy conajwyżej powiedzieć, że sprzedaje się tak jak to producent założył, a z tego co mi się wydaje założenia raczej nie były zbyt wygórowane (dlatego mogą być lokalne problemy z dostępnością).
Na tej samej zasadzie świetnie się sprzedają samochody ekskluzywne, na które zwykle są nawet zapisy.
A propos reklamowanych przez Canona ulepszeń ergonomii: zdarzało się Wam kiedyś włączać aparat lewą ręką? Jak dotąd włączałem wszystkie prawą. Mam wrażenie, że ten korpus zaprojektowano dla mańkutów... Wiem, że to trochę złośliwe, ale trudno się będzie przyzwyczaić.
Nie wiem czy było, ale tu są sample z przedprodukcyjnej puszki: http://www.flickr.com/photos/3555504...7622077759223/
Jestem pod wrażaniem tej fotki: http://www.flickr.com/photos/3555504...7622077759223/ nie wiem co to za szkło.
Za to pozostałe fotki wyglądają koszmarnie np. ta na 200 2.8: http://www.flickr.com/photos/3555504...7622077759223/
Wszystkie wydają się poruszone, nieostre, nietrafione :(
Co to znaczy "odpuścić"? Jeśli rozumiesz przez to nie kupowanie nowych puszek to tak właśnie robię i używam cały czas 5D I
Podałem statystykę za 2008 w której 5D2 w ogóle nawet nie istnieje, mimo rzekomo ogromnego popytu zaraz po premierze.
Ja ci proponuję pytanie o statystykę zadać svenowi bo on jest świetnie poinformowany i na pewno ma rzetelne źródło swojej wiedzy poparte liczbami :-)
to zdjecie wykonane 100mm IS chyba ma ostrosc na kapeluszu a nie twarzy:P wiec szczerze mowiac jakos specjalnie mnie nie poruszylo:)
Przy okazji plotek o 1D4 na CR również ścierały się dwie frakcje. Jedni chcieli cropa, a drudzy FF. Jak widać rozmiar matrycy nie jest czynnikiem, którzy tworzy wartość aparatu, bo to zależy od preferencji użytkownika.
Jeśli teraz porównamy ficzery 7D z tym co Canon wrzucił do 5D2, pomijając wielkość matrycy, to ten drugi powinien być trochę tańszy od 7D, bo oferuje mniej. Naprawdę dziwi mnie cena 5D2. Biorąc pod uwagę, że już mam aparat, który robi zdjęcia, to nie kupiłbym 5D2 nawet za 6 tys. zł, chociaż za połączenie możliwości 7D z matrycą FF dałbym i 15 tys. zł, żeby mieć coś nowszego i lepszego.
Może było: 8 klateczek na sekundeczkę ;)
porownaj jeszcze ceny 5d II do d700 i a900..
jezeli wyszloby 3d (7d + FF), to powinno byc w cenie obecnego 5d II, nawet troche drozej, a 5d II ten natomiast powinien staniec. oczywiscie - 5d II robi piekne zdjecia i z przyjemnoscia bym go nabył, jednak w porownaniu do d700 to kastrat.
No Panowie i Panie. 7D to całkiem przyjemna puszka :) Byłem na IFA w Berlinie (trwa jeszcze do poniedziałku także jak ktoś ma potrzebe to można jeszcze jechać ;p) i obmacałem sobie ją z jakimi tylko obiektywami chciałem (niestety nie można swojej karty wsadzać, bo tak to dał bym wam sample - tłumaczą to tym, że to prototypy jeszcze, ale do 500D, 50D i 5DII można swoją kartę wsadzić i sprawdzać nowe obiektywy jak ktoś by chciał). Jedyne chyba co mnie w nim denerwowało, to to że informacje wyświetlały się też na głównym LCD, ale to chyba można gdzieś wyłączyć (nie miałem tyle czasu by szukać). Dobra puszka moim zdaniem ale powinna nazywać się 30D. To co od czasów 20 wyszło (30D, 40D, 50D) to imho wyciąganie kasy od ludzi i nic więcej, tu są w końcu jakieś zmiany, jak to miało miejsce z 10->20. Cena będzie niestety prawdopodobnie zabójcza na początku ale nic konkretnego więcej obsługa mi nie powiedziała na ten temat. Podsumowując, tak fajna puszka, lecz powinna być duuuużo wcześniej. Pozdrawiam.
Spokojnie - NR już straszy|obiecuje, że niedługo wyjdzie D700x, i to taki, że ho ho!
Więc pewnie spadnie cena Mk II i|lub pojawi się "niekastrat" ;) Ale to już temat na osobny watek... :mrgreen:
nie mogłem sie powstrzymać ;)
http://www.youtube.com/watch?v=PvO1MsLLWGI
kupuje 7d ! ;)
Kurde, jak głupi czekałem, że w końcu wyjmą aparat i coś jednak pokażą. Mam nadzieję, że samo wykonanie puszki będzie lepsze niż tej choreografii.
Dla mnie puszka wydaje bardzo dobra.
Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6 ( nawet D80 jeśli światła wystarczało to AF chodził aż miło przy f/8.0 ) .
a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?