fajne, tylko szkoda,ze nie ma orion trekkera, bo wlasnie ten sprzecik mnie interesuje :/Cytat:
Zamieszczone przez Harnash
Wersja do druku
fajne, tylko szkoda,ze nie ma orion trekkera, bo wlasnie ten sprzecik mnie interesuje :/Cytat:
Zamieszczone przez Harnash
Nie mozna miec wszystkiego ;)Cytat:
Zamieszczone przez nastier
Zdjecie orion trekkera wrzucilem kilkadziesiat stron wczesniej.Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez McKane
znalazlem. dzieki ;)
a mam jeszcze takie pytanko - jakby to bylo gdyby do tego co tam bylo dorzucic jeszcze podpietego gripa? wejdzie bez problemow?
Nie powiedzialbym ze bez problemow ale da sie tak ustawic przegrodki ze wejdzie 300D+Grip+Kit, Sigma70-300, i 50/1.8. W takim ukladzie miejsca na lampe juz nie ma chyba ze sie zalozy od razu ze nie bedzie sie chowalo aparatu z podpieta Sigma. Wtedy i lampa wejdzie.
no to kiepsko bym powiedzial, bo szukam czegos troszke bardziej pojemniejszego, bo sprzet mi sie powieksza...Cytat:
Nie no to musisz szukac typowego plecaka foto ... Orion jest to taka hybryda gdzie dol masz na sprzet, a gore na ksiazki, zarcie, picie i inne duperele. Na upartego do gornej kieszenie zapakujesz ze 2 lki, kupe kabli, lampy, cokiny i co tam jeszcze masz ale to wszystko bedzie na kupie w zaden sposob niezabezpieczone. Ja np spokojnie pakuje w ten plecak do dolu najpotrzebniejszy sprzet foto a do gory ciuchy, apteczke i jakies tam drobiazgi na kilka dni wyjazdu. Jak mam zamiar zapakowac caly sprzet foto to biore Stealth Reportera AW.
chyba jednak zamiast Oriona wybiore Rover AW II, troszke drozszy, ale pojemniejszy i bardziej mi sie podoba wizualnie (bo material i solidonosc to wiadomo) :) nawet sponsora jzu znalazlem na to, jako ze swieta ida i rodzice nie wiedza co mi kupic... :D
a za hajs na plecak bedzie polar albo karta pamieci :D
Prosze o porade.
Poszukuje plecaka/torby, gdzie zmieszcze 20D z podpietym 17-40 + obok znajdzie sie miejsce na jeszcze jeden, krotszy obiektyw.
Wstepnie zainteresowal mnie Lowepro Orion Trekker II
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75285010
ale to "piekne" srebrne obicie troche odrzuca... :???:
Czy ktos z Was moglby doradzic mi cos alternatywnego?
Orion Trekker w wersji I ... caly czarny. Ver II widzialem na zywo ... wyglada nawet gorzej niz na zdjeciach :)
Ten plecak (Orion Trekker II) jest dość duży. Do 20D + dwa obiektywy wystarczy Ci torba Lowepro Nova 4 AW lub 5 AW. Do tej drugiej spokojnie zmieścisz jeszcze lampę oraz 4 obiektywy. Jeżeli chcesz plecak to polecam Mini Trekkera AW, mam taki i jestem z niego b. zadowolony.
Co sądzicie o Tamracu Pro 5 ?
Cytat:
Zamieszczone przez licorea
Lowe Pro Orion AW . Czarny, plecak i torba w jednym. Mam go i spokojnie sie miesci 20D z gripem+17-40+70-200 2.8 IS L z oslona (lekko pod skosem i prawie na sile ale wchodzi), lampa, databank; w uszach zapasowe akumulatorki i karty, na pokrywie softbox i filtr albo dwa.
Rzeczywiscie, wyglada swietnie. Ale troche rowniez kosztuje :(Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pomysl sobie przez ile lat mozesz/chcesz uzywac takiej torby/plecaka (zalozmy ze 5). Przelicz to na miesiace (60). Podziel kwote przez ilosc miesiecy (ok 500zl / 60 = ok 8zl).Cytat:
Nadal duzo? 3 piwa na miesiac mniej przez 5 lat mozesz chyba wytrzymac? ;)
A jaku juz cos kupowac to lepiej chyba raz a porzadnie i dopasowany do potrzeb a nie byle cos bylo, choc nie do konca takie jakie chcesz?
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Jasne czyli wszystcy używacie LOWEPRO FULL WYPAS
Nie przesadzaj ... mam taki i wcale nie uważam, żeby wyglądał specjalnie źle. Może dzięki temu trochę mniej się rzuca w oczy.Cytat:
Co do pojemności to mnie spokojnie mieści się (w dolnej części) 350+grip, do tego jeden-dwa obiektywy, lampa i trochę drobiazgów.
a ma ktos Rover AW ? bo na dniach bede go zamawial, jestem na 99.5% pewien, ale opinie posiadaczy tez mozna by poznac ;)
nie ja mam tamraca 5 (5575 dokaldniej) ale b.rzadko zagladam w ten watek... no i co bys chcial wiedziec... tak jestem zadowolony :-) tylko niestety juz sie zapycha powoli... i robi sie coraz ciezszy..Cytat:
Chodzi mi raczej o http://www.tamrac.com/5605.htm . Większość toreb jest podłużna , a mnie ciekawi jak taka wysoka torba się sprawdza.
Ta matematyka mnie przekonala 8)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wszyscy zapewne nie, ale ja akurat tak, zdecydowalem sie na "LOWEPRO FULL WYPAS"Cytat:
Policzylem ile jest wart sprzet ktory taszcze na plecach, przeanalizowalem w jakich warunkach terenowych zwykle przebywam i wyszlo mi z tej analizy ze oszczedzanie na plecaku jest w moim przypadku nieporozumieniem.
Przegladajac allegro trafilem w koncu na Lowepro Mini Trekker AW, idealnie pasuje do moich wymagan. Jest jedno ale...
Przegladajac pl.rec.foto znalazlem watek nt porownania Mini Trekkera AW i wersji Classic tego modelu. Jeden z biorących udział w dyskusji pisał o Classic:
mam classica
rozni sie glownie ukladem "przodu"
nie ma mocowania na statyw, ale za to ma wieksza dodatkowa kieszen zamykana na
ukosny zamek dosyc pojemna na cala powierzchnie przedniej "klapy" :)
za nia jest nastepna kieszen (zamykana na zamek tak samo jak glowna czesc
plecaka) trzymam w niej powerbooka 15" w ubranku ochronnym i jest nawet dosyc
luzno, dalej jest chyba tak samo jak w mini trekkerze
na podkreslonym fragmencie zalezy mi najbardziej. korzystajac z cambags.com porownalem wymiary Mini Trekker AW i Mini Trekker Classic. Sa identyczne, czy w takim razie w Mini Trekker AW rowniez zmieszcze laptopa, ktory ma ochronny case (calosc ma zaledwie 24x34 cm).
http://www.cambags.com/canon/300d_10...ker_frames.htm
Zdjecia z tej strony niewiele podpowiadaja mi w kwestii upchniecia w tym modelu laptopa. A moze to Classic posiada o jedna "tajemna" kieszen wiecej, w ktorej autor powyzszego cytatu zmiescil swoj komputer?
ps. wiem, ze laptop idealnie zmiesci sie w Compu Trekkerze, ale tego modelu nie biore pod uwage.
Bede wdzieczny za kazda cenna informacje.
czemu??Cytat:
przymierzałem swojego laptopa 15 pod compu i idealnie pasuje! coś ma lepszego od mini trekkera
Cytat:
Ja mam i moge polecic, b. wygodny i calkiem pakowny- mieszcze w nim 300d z gripem z podpieta Sigma 24-70/2.8 z zalozona oslona przeciwsloneczna, 70-200/4, kita, lampe i pomniejsze *******ki- fakt ze scisk jest spory, ale wszystko sie miesci. Do gornej kieszeni spokojnie miesci sie ciepla strawa- czyli zimne piwo :D w odpowiedniej ilosci. Jak mam jakis wyjazd, albo wiem ze sporo bede chodzil po miescie to biore plecak zamiast torby- znacznie wygodniej.
i dlatego go juz zakupilem, tyle ze w wersji Plus ;)Cytat:
Zamieszczone przez woland
i potwierdzam opinie o nim. pierwsze testy przejdzie w i po swietach i bede po nich bde w stanie skusic sie na jakas mala recenzje ;)
Hmm, ja tu się swego czasu popisywałem ile to nie da się upchać w NatureTrekkera... No więc najnowsze wieści z frontu: lampa też wchodzi :mrgreen: Kurcze, naprawdę nie wiem, gdzie ten plecak ma dno...
tylko uwazaj bo jak nie ma to kilka-kilkanascie tysiakow moze sobie lezec na ulicy :>
Jak kupisz 300 F/2.8 to zobaczysz dno ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
ale ten plecak ze sprzetem waży już ponad 8,8 kg :shock: (dane zliczone ze stopki pi razy oko). Nie przeszkadza ci ten ciężar?? Co to za radość fotografowania ;)Cytat:
Więcej, kilkanaście ;-) Ale to jest wybitnie konfiguracja, że tak powiem, "storage". Na co dzień przekładam to, co mi potrzeba np. na lotnisko do MiniTrekkera, a 2-3 razy do roku, wyjmuję co nieco (najczęściej krótsze szkła) i przekładam przegródki w NatureTrekkerze do konfiguracji "airshow" - i wtedy jest to właśnie jakieś 8 kilo (2 body, dwa tele-zoomy, 24-70 i parę pomniejszych szpargałów).Cytat:
Zamieszczone przez K2_verti
i na co komu siłownia na rozwinięcie mięśni pleców czy barków jak się nosi tyle kilo na plecach:)
1200 5.6 L probowales? ;)Cytat:
chyba by nie wszedł :) 83 cm robi swoje :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
swoją drogą chyba by nawet nie poczuł :D , bo co to 16 kilo dla muflona :wink:
Łe... ale ma ciężko...
Mój sprzęt waży tylko 5.5kg.
Od ilu kilo kończy się amator, a zaczyna profi? :wink:
Od 1k. Dolarów. Na miesiąc :)Cytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
za fotki rzecz jasna?Cytat:
Rzecz jasna :)Cytat:
Zamieszczone przez joshua
Cytat:
Zamieszczone przez joshua
Wydatki na sprzet ;)
To ja jestem super profesjonalistą z moim MTO i drewnianym statywem z metalową, masywną głowicą prod DDRCytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
:lol::lol::lol:
dla mojego zestawu :
plecak to tamrack expedition 7
torba mala miejska tamrack PRO 5
torba duze zlecenie tamrack PRO 12
wycieczka luzna pokrowiec na filmy TAMRAC (kieszen 1 body 300d) (kieszen 2 jakis obiektyw typu Tamron lub prime canona 5o lub 85 lub 35
Moj w miare ustalony zestaw, plecak sie jeszcze dociera - oby to byl ten finalny 8) :
Torba duza (reporterka, na dwa body, dluzsze choc bardziej stacjonarne wyjscia) : LowePro Stealth Reporter 650 AW
Torba podreczna (spacer, wystawa kotow, kotlety) : LowePro Orion AW (nie mylic z plecakiem Orion Trekker ! ) - dwa w jednym , torba ramienno-biodrowa + mozliwosc podlaczenia malego, zgrabnego plecaka (tylko na bagaz, nie ma w nim przegrodek ani wzmocnien by foto nosic). Mozna nosic na pasie, na ramieniu lub jako plecak.
Plecak: LowePro Compu Rover - przedzial na notebooka mi niepotrzebny ale od swojego kolegi - Rover Plus, jest zauwazalnie wiekszy i bardziej dopracowany.
Czy ktoś ma taki plecak: Samsonite Trekking "Allround"? Mam okazję kupić za 1/3 ceny ale muszę się szybko zdecydować. Help!
Bożesz, po co Ci taki wielki plecak???Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Kup sobie taki. Tylko nie na Allegro!! ale w FOTOJOKER za 39,99zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82491340
Twój cały zestaw wejdzie do niego idealnie - wiem, bo mam podobny zestaw i ten właśnie plecak.
Tu masz jeszcze wątek o tych plecakach:
http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=cobra
W Fotojokerze są dwa rozmiary:
- mniejszy za 39,99zł
- większy za 79,99żł
Na Twoje sprzęta spokojnie wystarczy ten mniejszy.
Reno, masz dziecko , wiec jak wychodzisz na spacery zabierasz także inne szpargały niż sprzęt foto.
Moim zdaniem lepszym wyborem jest plecak dwukomorowy:jenda komora na sprzęt foto, druga na pozostałe rzeczy.
Ja mam Lowerpo Oriona, ale wydaje mi się że inne firmy też produkują
taki typ plecaków.
Hihihi, właśnie taki teraz mam (Cobra), mój zestaw wchodzi do niego na styk a problem polega na tym, że:Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Teraz chodzę na spacery z dwoma plecakami a to naprawdę niewygodne :(.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Jacam, pewnie, że chcę dwukomorowy! On jest dwukomorowy.Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Kupić czy nie za 190 zł?
PS. Chyba powinnam sobie dopisać do zestawu w stopce: Nadia, 910 mm :)
Sorki zobaczyłem tylko drugiego linka.
Plecak wydaje się spory, masz możliwość go przymierzyć ?
Jak okaże się za duży to zawsze możesz użyć męża jako tragarza.
Ja bym chyba kupił, zawsze można odsprzedać z zyskiem :mrgreen:
Już zamówiłam :).Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Cytat:
Zamieszczone przez Reno
A szkoda... bo znam lepsze (wiekszy, wykonanie, uniwersalnosc) :roll: a tansze (w promocji): http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81470130 .
Ale na spacery moze byc odrobine za duzy...