-
Odp: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Bo ma firme obowiazuja inne przepisy i przyjecie zwrotu to tylko dobra wola, a nie obowiazek.
Już kilka razy kupiłem niesprawny towar. Więcej razy nie dam się oszukać. Może to tak właśnie wygląda, oo patrz firma kupuje, pozbędziemy się tego co wszyscy nam zwracali.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dlatego ludzie sie schytrzyli - kupuja na paragon, a o fakture prosza po kilku dniach gdy stwierdza ze nie chca oddac. Do tego kseruja paragony przed odeslaniem oryginalu, aby miec 2 lata niezgodnosci towaru z umowa - malo ktory sklep sprawdza czy dany egzemplarz byl kupiony na fakture gdy dostaja zlecenie reklamacyjne z kopia paragonu
Takie kombinowanie ;)
Co do tytułowych szkieł, jest sklep w Krakowie, w którym, można kupić i bez problemu wymienić na inny egzemplarz gdyby było coś nie tak (nawet kupując na firmę). Co ciekawe raz mi się posypało jakieś szkło w ciągu nie pamiętam może 2 tygodni, dostałem od razu nowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Już kilka razy kupiłem niesprawny towar. Więcej razy nie dam się oszukać.
/ciach/
Takie kombinowanie ;)
O, jaki ładny dualizm :mrgreen:
-
O, nawet Pan moderator dołączył się do OT ;)
To jeszcze tak dodam, że nie mam zamiaru kombinować w wyżej wymieniony sposób.
Jak towar zepsuje się nam np po roku, trudno tu winić sklep i lecieć do nich z kopią paragonu, co innego jak towar jest nowy nie używany, a sklep odsyła do serwisu w którym naprawa trwa i trwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dlatego ludzie sie schytrzyli - kupuja na paragon, a o fakture prosza po kilku dniach gdy stwierdza ze nie chca oddac. Do tego kseruja paragony przed odeslaniem oryginalu, aby miec 2 lata niezgodnosci towaru z umowa - malo ktory sklep sprawdza czy dany egzemplarz byl kupiony na fakture gdy dostaja zlecenie reklamacyjne z kopia paragonu ;)
Cp Ty piszesz?! to kupujący też oszukują?, a ja myślałem, że tylko sprzedający... :)
-
Ponoć af w 85LII celny, a w usm szybki (srodkowy 5d2) ...
Reikan FoCal Online Camera Information ToolReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software
hmm na 5d3 85L myli się bardziej?
Szkoda, że tak mała liczba body i szkieł. Ludzie kupujta program:mrgreen:
-
Nie muszę kupować na fakturę ale mogę ten paragon w okresie 1 miesiąca kalendarzowego wymienić na fakturę . Sprzedawca ma obowiązek wymienić a po miesiącu jak chce.A co ja zrobię z tym paragonem w tym czasie to moja sprawa a nie sprzedawcy mogę skserowanymi tapetować ściany. A co wolno mi. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szunaj60
Nie muszę kupować na fakturę ale mogę ten paragon w okresie 1 miesiąca kalendarzowego wymienić na fakturę .
Jakiego znowu miesiąca?
PS. Proponuję przenieść OT w inne miejsce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jakiego znowu miesiąca?
PS. Proponuję przenieść OT w inne miejsce.
no to ile wg. Ciebie? jak Ty to stosujesz?
bo z tego tekstu Gazety Podatkowej wynika (jeśli dobrze zrozumiałem, to jesli w chwili sprzedaży okresle sie jako vatowiec, a mimo to poprosze o paragon, to nie mam określonego czasu kiedy mogę wystapic o fakture, a sprzedawca ma mi ja wystawic do 7 dni od chwili zazadanie takowej)
Wystawienie faktury VAT na podstawie paragonu fiskalnego - Biznes w INTERIA.PL - notowania giełdowe, nieruchomości
i jeszcze jeden tekst
http://lexplay.pl/artykul/Prawo-Poda...ry-do-paragonu
wiem, że nie wszystko co jest napisane w necie jest "prawdą ojawiną" ale nie jest nia także wszystko to, co nam klientom mówią sprzedawcy w tym i Cichy (sorry bardzo, ale tak to wygląda)
-
7 dni od dostarczenia/ odebrania sprzętu, nie wg mnie tylko według ordynacji podatkowej, choć interpretacje przepisów faktycznie są różne:
VAT.pl: Wystawienie faktury na podstawie paragonu - komentarz VAT Interpretacje
-
szkło doszło :) ciężkie, fajne, witam w klubie :)
sampelki z ręki, ISO 800, zmniejszone do 3000x2000
waga sampli po 3 mega każdy - jak ktos nie chce nie otwierać
1.2 :
http://img812.imageshack.us/img812/2919/33193292.jpg
2.0 :
http://img203.imageshack.us/img203/9692/43560820.jpg
ze zdjęć wynika że mam niemal pół roku na spicie Mirindy :mrgreen: i że trzeba opróżnić słoikową popielniczkę :oops:
-
Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ? :D Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
s1nn3r
Jak 85L sobie radzi w reportażu ślubnym ? I najważniejsze. Magia czy brać o połowę tańszą Sigmę 85 1.4 ? :D Czacha już trochę używasz. Włączasz go w zastosowania reporterskie ? Tańce da się robić czy tylko trzymasz go na portrety :D
Z tego co wyczytałem, podpięte pod 5D Mark III radzi sobie całkiem dobrze nawet w fotografii sportowej:) Myślę, że należy nauczyć się pracować tym szkłem i coś z tego będzie. AF 85'tki podpiętej pod MK III jest szybszy w porównaniu ze starszymi body, na pewno jest bardzo precyzyjny i trafia dokładnie tam gdzie planujemy. Oczywiście przy f/1.2 należy brać pod uwagę płytką głębię ostrości:)
-
Czesto klne na 85L bo w reportazu jest slamazarny i jesli przyjdzie mu do glowy przejechanie zakresu i szukanie ostrosci to zapomnij o zlapaniu tego co sie wlasnie dzieje. Czesto wspomagam sie 135L ktory jest blyskawiczny i jesli tylko jest wystarczajaco duzo miejsca uzywam go zamiast 85L. Jednak w plenerze 85L pokazuje pazur :mrgreen: Wiec zamiast Sigmy 85/1.4 lepiej kupic 85L + 85/1.8 do repo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Czesto klne na 85L bo w reportazu jest slamazarny i jesli przyjdzie mu do glowy przejechanie zakresu i szukanie ostrosci to zapomnij o zlapaniu tego co sie wlasnie dzieje.
Podpinasz 85L do Marka II czy III? Masz już jakieś zdanie odnośnie porównania pracy tego szkła na tych dwóch body:)? Nic nie zmieni faktu, że ten kawał optyki trzeba w jakiś sposób "przesunąć" ale może jest odrobinę lepiej:)?
-
Czacha używa 85L z 5d mark III. W tej chwili posiadam 85/1.8 i 135/2.0. Nie wiem na ile 85L to dla mnie zachcianka i fanaberia bo nie chce klnąć na szkło za 8 koła. Nie chce też na repo nosić całego worka słoików, w chwili obecnej noszę i tak sporo bo 5 sztuk. 85L też będzie podpięty do 5d mark III. W reportażu, szczególnie na sali 135L się sprawdza ale do pojedynczych kadrów, do podstawowej ogniskowej 35/1.4 potrzebuję trochę krótszego tele. Skoro 85/1.8 się sprawdza, a 85L pokazuje pazur dopiero na plenerze gdzie równie dobrze działa 135L to cały pomysł posiadania 85L zaczyna być coraz mniej rozsądny. Chyba, że uda mi się podpiąć do aparatu i zakochać :D. Ktoś z zachodniopomorskiego posiada to szkło i ma chwilę czasu ? :)
-
Miałem okazję robić reportaż ślubny pracując na 24-105 mm L w połączeniu z 5D Mark II. Myślę, że gorzej być już nie może. Pamiętam, że próbowałem w ciemnej sali weselnej sfotografować cokolwiek, a nie dysponowałem lampą ze wspomaganiem AF tylko starą 430EZ w manualu. Skończyło się na tym, że reportaż w ciemnej sali robił kolega, a ja siedziałem i rwałem włosy z głowy. Jestem pewien, że tak źle na pewno nie będzie. Szkło jest niezwykle jasne, ma precyzyjny choć rzeczywiście wolniejszy AF. Mark III powinien bez problemu trafiać w "ciemnościach", choćby z 600EX-RT, którą kupiłem więc na chwilę obecną planuję zakup 85L, tak jak Ty s1nn3r. Zakochałem się w obrazku tego szkła i nie potrafię wybić go sobie z głowy. 35L byłby podstawowym szkłem tak jak u Ciebie, 135L do pojedynczych portretów np. gości, a 85'tka gdzieś pomiędzy + plener. Taki mam bynajmniej plan.
-
Panie/Panowie, proszę o support. Kupiłem używkę c 85 1.8. Wg sprzedawcy stan super, hiper. Tylko jeden pyłek na soczewce. Używany ok. roku. A jak się mu bliżej przyjrzałem to mam wrażenie, że było coś kombinowane. Śrubki obok złotego paska jakby kręcone (ale głowy uciąć nie dam), wewnętrzna soczewka - pod kątem oprócz wyraźnie widocznych pyłków na niej, widać jakby ślady czyszczenia jakąś szmatką - drobne smugi. Takie jak np. czyścimy filtr szmatką, która jest już lekko zatłuszczona. Widać to wszystko pod ostrym światłem halogenowym. Pierścien af lekko lata (góra/dół) - ruch pionowy, natomiast ruch obwodowy - kręcąc nim tylko delikatnie na początku jest drobny luz, a potem af kręci już ok [ust. oczywiście na MF]. Samo ostrzenie wg mnie ok. Co o tym myślicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
Panie/Panowie, proszę o support. Kupiłem używkę c 85 1.8. Wg sprzedawcy stan super, hiper. Tylko jeden pyłek na soczewce. Używany ok. roku. A jak się mu bliżej przyjrzałem to mam wrażenie, że było coś kombinowane. Śrubki obok złotego paska jakby kręcone (ale głowy uciąć nie dam), wewnętrzna soczewka - pod kątem oprócz wyraźnie widocznych pyłków na niej, widać jakby ślady czyszczenia jakąś szmatką - drobne smugi. Takie jak np. czyścimy filtr szmatką, która jest już lekko zatłuszczona. Widać to wszystko pod ostrym światłem halogenowym. Pierścien af lekko lata (góra/dół) - ruch pionowy, natomiast ruch obwodowy - kręcąc nim tylko delikatnie na początku jest drobny luz, a potem af kręci już ok [ust. oczywiście na MF]. Samo ostrzenie wg mnie ok. Co o tym myślicie?
Jezeli działa i robi wporządku zdjęcia używaj, jeżeli była super okazja na cene, jeżeli wciaż masz wątpliwości wyślij do serwisu na ekspertyze. Na przyszłość sprawdzaj sprzęt przed zakupieniem. Obiektyw to czuły i delikatny sprzęt optyczny tak więc wydając jakiekolwiek pieniadze warto mieć możliwość fizycznie sprawdzenia sprzętu, jeżeli nie ma takiej możliwości szukać dalej
-
no wiem, trochę naiwnie podszedłem do sprawy. Czy te delikatne smugi na wew. soczewce mogły powstać przy montażu w fabryce? A delikatne luzy na pierścieniu af to standard ? Proszę o którego z posiadaczy tego szkła o opinię. Już nigdy kupowania w 'ciemno'...
-
Delikatne luzy na pierścieniach to standard również w znacznie droższych obiektywach więc tym się w ogóle nie przejmuj.
-
ok, luzy odpuszczam, ff/bf - wyeliminowany. Został 1 większy paproch na wew. soczewce oraz lekkie smugi na niej. Obiektyw niestety nie kupiony 'okazyjnie' - specjalnie dopłaciłem do lepszej sztuki.
-
A robiles juz zdjecia i widac tego paprocha? Czy to tylko takie ogladanie sprzetu do postawienia by ladnie wygladal
Sent from my iPad using Tapatalk
-
ok, luzy na pierścieniu odpuszczam, ff/bf wyeliminowany. Zostaje zatem jedynie 1 większy paproch na wew. soczewce oraz te lekko podejrzane smugi (tak jakby ktoś to próbował czyścić?), które widać jak przystawię obiektyw pod żarówkę halogenową i popatrzę do środka. Sorry za onanizm, ale wcale nie kupiłem go za 'okazyjną' kwotę.. i chce wiedzieć na czym stoję. Tak zawsze mam po zakupię, potem w ogóle o wszystkim zapominam :) i nie wiem czy gościa brać do tablicy czy odpuścić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
A robiles juz zdjecia i widac tego paprocha? Czy to tylko takie ogladanie sprzetu do postawienia by ladnie wygladal
Sent from my iPad using Tapatalk
nie widać. Obiektyw będzie służył do robienia zdjęć :)
offtop: nie wiem czemu za pierwszym razem post nie wskoczy, mimo odświeżenia f5. Więc piszę jeszcze raz, a po chwili są oba.. i się trochę tekstowo jąkam ;-) sorry.
co myslicie o smugach ?
--- Kolejny post ---
ok, co by zobrazować sprawę wstawiam zdjęcie
-
Obecnie mam 85 1.8- przesiadka z 85 II L. Nie doceniłem kunsztu szkła i sprzedałem. Przerost formy nad treścią dla moich zastosowań, ale musiałem mieć, bo strasznie chorowałem na ten obiektyw. To skuteczna forma wyleczenia się z onanizmu sprzętowego (w moim przypadku). 85 II L to świetne szkło, ale wg mnie musi na siebie konkretnie zarabiać. PS. 85 IIL ma tendencje do łapania paprochjów pod tylną soczewkę; z przodu, gdzie część tubusa obiektywu się rusza- czysto, a z tyłu, gdzie soczewka jest nieruchoma jak na złość zawsze się coś znajdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
Nie doceniłem kunsztu szkła i sprzedałem. Przerost formy nad treścią dla moich zastosowań
PS. Próbowałem pracy na 85 1.8, konkluzje mam takie, że przesiadając się z 85 II L na 85 1.8, a posiadajac 135 L praktycznie nie używam 85 1.8. NIe jest to więc żaden przerost formy nad treścią, ani onanizm sprzętowy. Pożyższy wpis to tylko dowód na to, że żal mi du... ściska :/ Może pod kotleta 85 1.8 lepsza, ale w plenerze... 85 II L wymiata.
-
Wojtko - nie rozumie, jak można komentować siebie i siebie krytykować ?!?!?!
-
jakiś czas temu przesiadłem się z 85 1.8 na 85L. Jeśli chodzi o szybkość działania AFa to rzeczywiście jest on wolniejszy, ale widać to głównie kiedy trzeba przejechać z jednego końca skali na drugi. Przy przeostrzaniu jakaś różnica jest ale nie jest to moim zdaniem przepaść. Natomiast jeśli idzie o celność, to jest to obiektyw w którym jeśli fotograf nie da ciała to ma 99 celnych strzałów na 100. No i minusem jest waga szkła. 85 1.8 przy 85L jest leciutki.
Po zakupie szkła na drugi dzień odrazu wziąłem je na plener z młodymi. Zrobiłem pierwsze zdjęcie, spojrzałem na ekranik i pomyślałem - o ja $#@$@#$@ ale miazga. Plastyka z tego szkła przy f 1.2 niesamowita
-
Mam 85L II od wczoraj ;). Pierwsze wrażenia baaaardzo dobre. Oprócz wolniejszego w porównaniu do 85/1.8 AFa nie ma na co narzekać - no może ta waga. Za to jak napisał wyżej marcin_foto trafność jest na zdumiewającym poziomie. Bawiłem się całe popołudnie i wieczór i mogę powiedzieć, że nie mam nie trafionych ujęć. W porównaniu do wszystkich innych szkieł jakie mam największa powtarzalność. Druga sprawa to świetna ostrość od pełnej dziury. Spodziewałem się, że będzie dobrze, ale tu też mnie mocno zaskoczył. A te kolory i plastyka - rewelacja. Szkło zdecydowanie warte swojej ceny. Wersję f1.8 bez żalu oddałem bratu :).
-
A czy przez wolniejszy AF nie stracisz jakiegoś ujęcia? Czy AF się już nie liczy? :) Tak jestem złośliwy.
-
Też mi to przeszło przez myśl ;-) ale ja się ugryzłem w język :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
A czy przez wolniejszy AF nie stracisz jakiegoś ujęcia? Czy AF się już nie liczy? :) Tak jestem złośliwy.
Heh. dowcipniś - ale do szybkich reporterskich ujęć kolega Matsil ma 24-70L
85L podejrzewam używa w bardziej spokojnych sytuacjach.
-
Jak tak czytam opinie na temat 85mm L to cieszę się że go nie kupiłem. Pewnie podobnie jak kolega Wojtko napisał
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
Nie doceniłem kunsztu szkła i sprzedałem. Przerost formy nad treścią dla moich zastosowań, ale musiałem mieć, bo strasznie chorowałem na ten obiektyw. To skuteczna forma wyleczenia się z onanizmu sprzętowego
doszedłbym do tego samego wniosku albo po wydaniu 8k robił na siłe i wmawiał sobie że była to dobra decyzja. Nie "macałem" go na podstawie Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku że lepiej zrobiłem jak że kupiłem 85 1,8. Teraz mam w planie 135mm L (ale czas pokaże) i jeszcze trochę kaski zostanie;) na wymyślanie.
-
Cytat:
Heh. dowcipniś - ale do szybkich reporterskich ujęć kolega Matsil ma 24-70L
85L podejrzewam używa w bardziej spokojnych sytuacjach.
Ciekawe czy kolega Matsil ma tyle czasu w życiu by focić wszystkimi tymi szkłami. :)
I czy ogniskowa 85 to już nie może być do niespokojnego reportażu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Ciekawe czy kolega Matsil ma tyle czasu w życiu by focić wszystkimi tymi szkłami.
Myślę, że jeśli zajmuje się zawodowo, to na pewno wykorzystuje wszystkie szkła.
Ano może użyć do niespokojnego reportażu. Czy będzie chciał to inna sprawa - lepiej niech się sam wypowie... :)
-
moim zdaniem tak astronomiczna cena za f/1.2 odstrasza duuuzo ludzi, wiec wiekszosc decyduje sie na f/1.8
-
Odkopuję kotleta :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Pewnie że stracę, ale myślę że akurat przy tej ogniskowej i świetle nie chodzi o szybkość a bardziej o precyzję. Mam go już trochę, więc mogę powiedzieć znacznie więcej niż zaraz po zakupie będąc pod wpływem podniecenia i zachwytu;).
To jest portretówka, a takie ujęcia są raczej statyczne, więc wolny AF nie przeszkadza. Rehabilituje się w pełni celnością, która z 5DIII jest wręcz stu procentowa. Aż nie che się wierzyć, ale tak jest.
Rozpatrując w kwestiach cena/możliwości wypada przy 85/1.8 blado, bo będąc prawie 6 krotnie droższy nie daje aż 6 krotnej poprawy jakości. Jest świetny w każdym calu - ostry, kontrastowy, daje piękny bokeh, niesamowicie płytką głębię. Ale to szkło dla zawodowców, albo pasjonatów nie liczących się z kasą. Amator skąpiący każdą złotówkę go nie kupi, bo to bez sensu. 85/1.8 choć odstaje jest nadal fajnym szkłem w niskiej cenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Testowałem go na lodowisku w trybie servo. Szczerze? Rewelacji nie ma i do zastosowań sportowych to szkło się nie sprawdzi. Tu rewelacyjny będzie 135L. W 85L większość ujęć jest trafionych, ale za dużo pomyłek, żeby można było go spokojnie używać. Jeszcze przy jednostajnie poruszających się ludziach daje radę, ale przy szybkiej zmianie toru jazdy już nie. Owszem, ciemno było, ale w tych samych warunkach 135L nie pudlowal. Mi się wydaje, że konstruktorzy budując 85L zdawali sobie z tego sprawę, on jest świetny gdzie indziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Myślę, że jeśli zajmuje się zawodowo, to na pewno wykorzystuje wszystkie szkła.
Tak sie składa, że zawodowo fotografią się nie zajmuję, ale szkła wykorzystuję ;). Rzeczywiście gorzej jest z czasem.
-
W kwestii porównania 85 1.2 vs 85 1.8, to oba szkła oferują znakomitą jakość. Rozmycie i kontrasty od pełnej dziury oczywiście lepsze w L, ale 85 1.8 jest poręcznijsza i przeważa wg mnie przez wewnętrzne ogniskowanie. Swego czasu porównywałem przymkniętą do 2.8 85 L II z 100 L macro na 2.8 i szczegółowość obrazu, którą dała 85 L II powaliła ostrą setkę.
-
A zwrociles pewnie uwage, ze f/2.8 dla setki to pelna dziura a dla 85L to spore przymkniecie :confused: Ot taki szczegół :idea:
-
Tak zwróciłem uwagę na ten szczegół.
-
Wreszcie miałem okazję przetestować 85L2 na pełnej klatce i jestem zachwycony jakością. Obiektyw idealny do portretów, co już się czuje podczas "zoomowania nogami". Portrety wychodzą takie, że aż miło patrzeć. To mój ulubiony obiektyw i tylko w szybkich akcjach przerzucam się na 70-200/2.8.
-
85L II, to dla mnie obiektyw, ktory nie ma zamiennika w stajni Canona i jest niesamowity. Precyzyjny, nieslychanie ostry od pelnej dziury i pieknie oddajacy kolory - po prostu miód-mailna :p Dla mnie nie jest wada wolny AF (choc wolniejszego juz pewnie nie ma :lol:), bo tego szkla nie tworzono z mysla o rajdach samochodowych czy wyscigach chartów a o przepieknych portretach itp.
-
Ja tez swoje 3 grosze dodam odnosnie tego obiektywu (C85L II).
Af nie jest jakis strasznie wolny (chodz jak przyjdzie mu przeleciec skale to troche to zajmuje) - i w trybie AI servo spokojnie daje rade sledzic ruchome obiekty (wymagane tutaj jest zapewne body z dobrym AF).
Wysunieta tylna soczewka powoduje ze obiektyw wymaga wiecej uwagi przy montowaniu i zdejmowaniu z body - no i brak wewnetrznego ostrzenia to troche denerwujaca sprawa zwlaszcza ze kontola nad ostroscia jest mozliwa tylko wtedy jak aparat jest wlaczony (jest to sterowane/napedzane elektrycznie) - czyli jesli sie odepnie objektyw z wysunietym tubusem celem spakowania to aby tubus wsunac trzeba obiektyw na nowo podczepic do aparatu (i aparat wlaczyc).
Generalnie problemem moze byc tez papierowa glebia ostrosci (przy niewielkiej odleglosi od obiektu fotografowanego) bo same przechylenie fotografa lekko w przod lub w tyl moze spowodowac ze nam sie GO przesuwa (przy tak malej glebi ostrosci mozna niemal chirurgicznie wycinac fotografowany objekt z tla) + dosc duze aberacje na pelnej dziurze.
Poza tymi "cechami" tego szkla jest to naprawde przyjemny sloiczek (na + tez trzeba trzeba dodac bardzo precyzyjne ostrzenie manualne).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
Af nie jest jakis strasznie wolny (chodz jak przyjdzie mu przeleciec skale to troche to zajmuje) - i w trybie AI servo spokojnie daje rade sledzic ruchome obiekty (wymagane tutaj jest zapewne body z dobrym AF).
Miałem okazję pofocić 85L z 1Dx i AF jest rzeczywiście wyraźnie szybszy niż chociażby na 5DIII. W sumie body mają niby ten sam AF, ale chyba napięcie w 1-ce wyższe i to powoduje lepszą pracę.
Jak dla mnie genialne szkiełko pomimo wolnego AFa a obrazek nie do podrobienia.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
Miałem okazję pofocić 85L z 1Dx i AF jest rzeczywiście wyraźnie szybszy niż chociażby na 5DIII. W sumie body mają niby ten sam AF, ale chyba napięcie w 1-ce wyższe i to powoduje lepszą pracę.
Jak dla mnie genialne szkiełko pomimo wolnego AFa a obrazek nie do podrobienia.
-
Af jest kompletnie rozny w 5dmk3 i 1dx. Bez porownania w 1dx ostrzy zawsze i celnie czego o 5 nie mozna powiedZiec...
-
-
-
Przetestowałem na prawdę dużo obiektywów do portretu. Między innymi również Bronica 75mm 2.8, Hasslblad 80mm 2.8 Synchro Compur, Sigma 85mm 1.4, Contax 85mm 1.4 i 2.8 i na prawdę bardzo ciężko o dobry obiektyw portretowy. 85mm 1.2 L II jest na prawdę bardzo dobrym sprzętem, ale również wymagającym. Na 5D MK III strasznie mi mydlił, miałem 90% nieostrych niewcelowanych zdjęć.
-
Miałem 85LII. Z 6D było na tyle licho że po 2tyg. wróciłem do 1.8 :(
-
Licho pod jakim względem?
-