-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Matówka wpływająca na pomiar światła... ciekawe...
Raczej normalne, pomiar światła jest na ogół za matówką.
-
5D mkIV nie ma wymiennych matówek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smartb
5D mkIV nie ma wymiennych matówek
Ano dział marketingu działa - coś trzeba było ograniczyć aby nie było kanibalizmu produktów pomiędzy 5d4 i 1dx2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Ano dział marketingu działa - coś trzeba było ograniczyć aby nie było kanibalizmu produktów pomiędzy 5d4 i 1dx2
Wymienne matówki w 5d skończyły się na marku II jeśli mnie pamieć nie zawodzi.
-
Czy ktoś z posiadających Canon 5D mark IV może przeprowadzić test z obiektywem manualnym? Mój korpus jest jeszcze na gwarancji. Zanim jednak odeślę korpus do serwisu chcę potwierdzenia, że tylko mój egzemplarz ma problem z pomiarem światła przy stosowaniu przejściówek M42/EF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Zanim jednak odeślę korpus do serwisu chcę potwierdzenia, że tylko mój egzemplarz ma problem z pomiarem światła przy stosowaniu przejściówek M42/EF.
Na jakiej podstawie chcesz serwisować aparat? Czy z obiektywami EF wszystko jest OK?
O ile sobie przypominam, to na 5D z obiektywami OM także pomiar światła działał nieco inaczej i trzeba było wprowadzać delikatną korekcję ekspozycji. Rodzaj dandeliona nie ma znaczenia.
Mogę tobie od razu napisać, że gdy wyślesz aparat do serwisu to wróci po tygodniu z UNS - usterki nie stwierdzono. Nikt tam nie będzie podłączał do niego obiektywów M42. Zapomnij.
-
Z korektą nie byłoby tragedii gdyby była stała. Ale niestety zmienia się ona zależnie od przysłony i nie zawsze o te samą wartość - bez AEB ani rusz. Oczywiście podczas testu cały czas poruszam się w deklarowanym przez producenta zakresie pomiarowym 0-20EV. Prawidłowy pozostaje pomiar w LV.
Odnośnie serwisu - proszę aby ktoś jeszcze wykonał taki test. Będę miał punkt odniesienia. Jeśli zauważona przeze mnie "przypadłość" okaże się cecho aparatu to nigdzie nie będę go wysyłał. Jeśli jednak inni posiadacze nie zauważą takiego problemu - to raczej mam podstawy do wizyty w serwisie...
Jeszcze raz kieruję prośbę do posiadaczy 5D mk4 o wykonanie prostego testu i podzielenie się wynikami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Z korektą nie byłoby tragedii gdyby była stała. Ale niestety zmienia się ona zależnie od przysłony i nie zawsze o te samą wartość - bez AEB ani rusz. Oczywiście podczas testu cały czas poruszam się w deklarowanym przez producenta zakresie pomiarowym 0-20EV. Prawidłowy pozostaje pomiar w LV.
Odnośnie serwisu - proszę aby ktoś jeszcze wykonał taki test. Będę miał punkt odniesienia. Jeśli zauważona przeze mnie "przypadłość" okaże się cecho aparatu to nigdzie nie będę go wysyłał. Jeśli jednak inni posiadacze nie zauważą takiego problemu - to raczej mam podstawy do wizyty w serwisie...
Jeszcze raz kieruję prośbę do posiadaczy 5D mk4 o wykonanie prostego testu i podzielenie się wynikami.
Zapytam jeszcze raz. Czy z obiektywami EF pomiar działa prawidłowo? Bo jeżeli tak to nie masz po co wysyłać aparatu do serwisu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Zapewne mało posiadaczy 5DIV podłącza do niego obiektywy M42. Jeżeli ktoś kupuje aparat za grubo ponad 10 tys. to raczej nie bawi się w M42. Prędzej znajdziesz kogoś z 5D lub 5DII.
-
Z obiektywami EF pomiar działa prawidłowo.
Pozwolę sobie nie zgodzić się co do zasadności serwisu - bo to aparat właśnie za ponad 10tyś zł. Lata temu gdy nabywałem EOS3 również był problem z pomiarem światła błyskowego z obiektywami niesystemowymi. Canon po cichu wypuścił oprogramowanie dla klientów którzy zgłoszą się do serwisu - było to opisywane przez użytkowników zza oceanu. Polski serwis na początku twierdził że nic takiego nie ma miejsca jednak po przesłaniu firmware okazało się że jednak mogą naprawić aparat. To że jestem niszowym klientem nie znaczy, że muszę być potraktowany byle jak - to tylko kwestia dociekliwości i cierpliwości. Nie sądzę aby 5Dmk4 miała ograniczenia techniczne które uniemożliwiają jej prawidłowy pomiar.
Każdy kto ma 5dmk4 z jakimkolwiek obiektywem może wykonać test - wystarczy nie wkręcić obiektywu do końca tak żeby styki nie kontaktowały - jedno zdjęcie przy pełnej dziurze a drugie z maksymalnie przymkniętą przysłono (użyć podglądu ostrości i przytrzymując podgląd wykręcić obiektyw - przysłona pozostanie domknięta, po ponownym pełnym przypięciu bagnetu otworzy się...)
Jeśli zdjęcia są podobne to OK, jeśli są różnie naświetlone to jest to mój przypadek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Pozwolę sobie nie zgodzić się co do zasadności serwisu - bo to aparat właśnie za ponad 10tyś zł. Lata temu gdy nabywałem EOS3 również był problem z pomiarem światła błyskowego z obiektywami niesystemowymi. Canon po cichu wypuścił oprogramowanie dla klientów którzy zgłoszą się do serwisu - było to opisywane przez użytkowników zza oceanu. Polski serwis na początku twierdził że nic takiego nie ma miejsca jednak po przesłaniu firmware okazało się że jednak mogą naprawić aparat. To że jestem niszowym klientem nie znaczy, że muszę być potraktowany byle jak - to tylko kwestia dociekliwości i cierpliwości. Nie sądzę aby 5Dmk4 miała ograniczenia techniczne które uniemożliwiają jej prawidłowy pomiar.
Każdy kto ma 5dmk4 z jakimkolwiek obiektywem może wykonać test - wystarczy nie wkręcić obiektywu do końca tak żeby styki nie kontaktowały - jedno zdjęcie przy pełnej dziurze a drugie z maksymalnie przymkniętą przysłono (użyć podglądu ostrości i przytrzymując podgląd wykręcić obiektyw - przysłona pozostanie domknięta, po ponownym pełnym przypięciu bagnetu otworzy się...)
Jeśli zdjęcia są podobne to OK, jeśli są różnie naświetlone to jest to mój przypadek.
Czy tak samo jak z aparatem podchodzisz do innych urządzeń ? Czegoś nie dokręcasz, coś wciskasz ? Co to za testy ?
Problemem jesteś Ty w tym przypadku. Używasz sprzętu niezgodnie z instrukcją, koniec pieśni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
To kończy dywagacje o sensie wysyłania do serwisu.
-
Podałem przykład jak zasymulować obiektyw nie systemowy a nie sposób robienia zdjęć. Nie chcę dyskutować na temat mojej osoby i mojego zastosowania aparatu a jedynie proszę forumowiczów posiadających 5Dmk4 i mogących/chcących przeprowadzić test z obiektywem niesystemowym o pomoc. Jeśli znajdę rozwiązanie lub obejście problemu to opiszę jak to zrobić. Czy komuś jeszcze się to przyda - nie mnie to oceniać...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Podałem przykład jak zasymulować obiektyw nie systemowy a nie sposób robienia zdjęć. Nie chcę dyskutować na temat mojej osoby i mojego zastosowania aparatu a jedynie proszę forumowiczów posiadających 5Dmk4 i mogących/chcących przeprowadzić test z obiektywem niesystemowym o pomoc. Jeśli znajdę rozwiązanie lub obejście problemu to opiszę jak to zrobić. Czy komuś jeszcze się to przyda - nie mnie to oceniać...
Testy niewiele dadzą bo próbujesz wyważać już otwarte drzwi:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...swiatla-48890/
http://www.canon-board.info/dla-pocz...ywy-m42-74410/
Tak to po prostu działa. Nic na to nie poradzisz.
Wysyłanie do serwisu nic nie da. Poza tym, Canon nie gwarantuje w żaden sposób poprawnego działania aparatu z obiektywami M42. To oczywista oczywistość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Równie dobrze możesz zasymulować robienie zdjęć podwodnych "skoro korpus posiada uszczelnienia" - bo tym chwali się producent.
-
Dziękuję koledze aptur za przydatny link.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Testy niewiele dadzą bo próbujesz wyważać już otwarte drzwi:
40D + M42 + Tair 3S - błędny pomiar światła
jak opanować obiektywy M42
Te drzwi "wyważałem" już w 2001r w czasach EOS 50E: (błedy nie tylko pomiaru ale i dużo większe przy błysku lampą)
https://web.archive.org/web/20071211...80/eos-m42.htm
Podobnie jak "myk" z wykręcaniem obiektywu podczas podglądu głębii ostrości.
https://web.archive.org/web/20050312...0/kruczkii.htm
-
Ja również mam 50E ale tam głównie problemem był matrycowy pomiar błysku . FEL niwelował wiele problemów. W tamtym czasie Canon chwalił się w prasie, nigdy w instrukcji ze seria profi czyli 1,1n, 1V, 5 i 3 działają z przejściówkami. Działał też 500N i to bardzo dobrze. Mam 3 i też działa rewelacyjnie (fotografuje na slajdach do dnia dzisiejszego + samodzielne wywołanie). Cechą wspólną tych analogowych lustrzanek z wyjątkiem 500N był dodatkowy przełącznik dający informację, że bagnet jest zajęty. 5D mark IV to pierwsza lustrzanka cyfrowa, którą zakupiłem dla siebie bo ma kilka funkcji które przekonały mnie do zakupu pomijając coraz większe problemy ze zdobyciem diapozytywu w rozsądnej cenie i brak powtarzalności emulsji.. Nie jest to pierwsza lustrzanka cyfrowa którą używam. Przyjąłem błędnie jako pewnik, że nadal Canon w serii jedynek i półkę niżej czyli piątek daje pełne wsparcie dla przejściówek itp. Tymczasowo problem rozwiązuje programowalny DANDELION i robienie pomiaru przy pełnym otworze - wtedy wszystko działa jak z obiektywami EF ale jest to sposób niewygodny. Dziękuję za pomoc - myślę że ten wątek można zamknąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Becker
Przyjąłem błędnie jako pewnik, że nadal Canon w serii jedynek i półkę niżej czyli piątek daje pełne wsparcie dla przejściówek itp.
Pierwsze słyszę żeby Canon dawał jakiekolwiek "wsparcie" w tym temacie. Masz jakieś potwierdzenie tego info?
-
Canon produkował swoje adaptery do teleobiektywów FD z przejściem na EF. Przejściówka nie zawierała żadnej elektroniki. Miała tylko mechanizm przymykania przysłony oraz układ optyczny umożliwiający ostrzenie na nieskończoność. W instrukcji takiej przejściówki była lista aparatów kompatybilnych oraz informacja, że pomiar działa w trybie AE przy przysłonie roboczej. Na liście były pierwsze EOS 600 i później EOS 1 i z tego co pamiętam EOS 5, konsekwentnie pomijane były modele z niższych półek. Instrukcji takiej nie posiadam - być może w necie coś się uchowało... Stąd moje założenie, ze taka polityka trwa do dzisiaj. Tragedii nie ma, bo pomiar tak czy siak można zrobić. Zdjęcia w cyfrze można skasować bezkarnie i bez kosztów a w analogu nie...
-
Ale to się ma nijak do tego co napisałeś wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jeśli 6d2 będzie miał sprawny DPAF to będę miał dylematy, nawet za 10kPLN.
I wyszło że 10k to dobra przepowiednia. Czekałem na premierę 6D i... wybrałem marka IV. Brak dual slotu dla pamięci (i tylko SD) ostatecznie przeważył (aczkolwiek nowy procek, odchylany ekran i stabilizacja na sensorze dały zagwozdkę na parę dni).
-
Stabilizacja jest elektroniczna i tylko do filmu
-
Skoro ostatnio na forum i tak wszystko kręci się wokół DR...
Czy było już o tym, że korzystając z Dual Pixel RAW można odzyskać 1EV informacji w światłach? Innymi słowy celowo prześwietlając o 1EV można zwiększyć DR dla 5d4 pewnie gdzieś w okolice 15 EV :)
-
Jakie jest źródło tej informacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Jakie jest źródło tej informacji?
https://www.rawdigger.com/articles - dwa kolejne artykuły z przełomu sierpnia i września ubiegłego roku.
W zasadzie jest to tak oczywiste, że aż dziw, że nikt wcześniej na to nie wpadł. Autorzy mieli trochę łatwiej, bo analizując RAWy (w wersji Dual Pixel) trudno ten fakt przeoczyć.
-
Ale jedyne oprogramowanie, które to potrafi wykorzystać to RawDigger...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W zasadzie jest to tak oczywiste, że aż dziw, że nikt wcześniej na to nie wpadł.
Mam nadzieję, że takich informacji będzie więcej. Od dawna jestem przekonany, że w sensorze DP jest pewien potencjał odnośnie DR i innych informacji służących lepszemu obrazowaniu. Canon albo tego nie czuje albo trzyma jako potencjał do dalszych upgrade-ów bez nakładów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ale jedyne oprogramowanie, które to potrafi wykorzystać to RawDigger...
I tak i nie. Tak - rzeczywiście, RawDigger to jedyne znane mi narzędzie, które potrafi wydobyć oba zapisy z pliku DP RAW (ale to nie jest rocket science, od biedy można sobie to samemu napisać ;) ). Nie - bo i tak RawDigger nie produkuje docelowego JPGa z odzyskanymi światłami.
Może Canon zaimplementuje to w DPP?
W każdym razie dobrze wiedzieć o takiej możliwości.
-
Tak, można sobie to samemu napisać w przerwie na lunch w asemblerze ;-)
-
witam
czy ktoś może ogarnął obsługę RAWów z nowej piątki przez windowsa ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FotoZyga
witam
czy ktoś może ogarnął obsługę RAWów z nowej piątki przez windowsa ?
Oj tez jestem zainteresowany...z 6D było łatwiej ...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Jakich lamp używacie ? Działa wam w niesystemówkach doświetlenie AF ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jakich lamp używacie ? Działa wam w niesystemówkach doświetlenie AF ?
z systemówkami zero problemów (ale to oczywista oczywistośc)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
z systemówkami zero problemów (ale to oczywista oczywistośc)
To akurat wiem, nie o to pytałem :)
-
W YN600EX-RT II działa, w wersji pierwszej nie, nawet z najnowszym softem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arkosol
W YN600EX-RT II działa, w wersji pierwszej nie, nawet z najnowszym softem.
Wielkie dzięki, nie widziałem jej na liście w hurtowni, więc nawet nie brałem żadnego YN pod uwagę :)
Nie przegrzewa się?
-
Cały czas przegrzewa się jeżeli używa się jej na pełnej mocy i nie pomaga wyprowadzenie zasilania na zewnątrz natomiast pomaga obniżenie jej mocy do 1/8. Znalazłem to w ostatnim poście od Daren Fentiman opublikowanym pod tym adresem:
YONGNUO YN600EX-RT II – Speedlite Now Available | FLASH HAVOC
Potem możesz sobie jeszcze przewinąć ekran do góry i przeczytać serię kilku równie ciekawych postów od Iosif Kapa.
-
A żeś mnie pocieszył. Czekam zatem na nową wersję Strobossa 60c :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A żeś mnie pocieszył. Czekam zatem na nową wersję Strobossa 60c :)
A jakie wady ma 60c? (Pytam bo się nie znam, na papierze i w teorii wygląda idealnie z navigatorem x)
-
Wad - żadnych moim zdaniem. Przerobiłem już wszystkie zamienniki i Strobossy mi najbardziej pasują (pod względem temperatury błysku, gabarytów - nieco mniejsze od 600EX, spasowania, sztywności głowicy - nie lata po obróceniu, są mało prądożerne, no i mają wbudowany system NX, a mam już Atlasa więc czasem się przydają pomocniczo). No i są mało awaryjne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Wad - żadnych moim zdaniem. Przerobiłem już wszystkie zamienniki i Strobossy mi najbardziej pasują (pod względem temperatury błysku, gabarytów - nieco mniejsze od 600EX, spasowania, sztywności głowicy - nie lata po obróceniu, są mało prądożerne, no i mają wbudowany system NX, a mam już Atlasa więc czasem się przydają pomocniczo). No i są mało awaryjne.
To czemu czekasz na nową wersję? :)
-
Bo we wszystkich zamiennikach nie działa doświetlenie AF z nowymi puszkami i firmware tego nie załatwia. Stroboss ma być nowa wersja pod koniec września. 36c już ma kompatybilność.
-
Witam, chciałam zapytać czy obiektywy canon EF 35mm f/1,4 L USM i Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM Canon będą działać z Canon eos 5d mark IV?
Pozdrawiam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
takiwlasnienick
Witam, chciałam zapytać czy obiektywy canon EF 35mm f/1,4 L USM i Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM Canon będą działać z Canon eos 5d mark IV?
Pozdrawiam :)
Dlaczego mają nie działać? No chyba że mają inny bagnet...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
takiwlasnienick
Pozdrawiam
Czyżby nowa firma na rynku ślubnym właśnie powstawała :D ?
-
Mam te obiektywy i Canona 5d III i zastanwiam sie nad zmiana na IV. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
takiwlasnienick
Mam te obiektywy i Canona 5d III i zastanwiam sie nad zmiana na IV. :)
co jeden post to lepszy :mrgreen:
no żesz k...a czemu by miały nie działac skoro jak piszesz na 5d3 działaja
-
tombas: tak, ma 5d3... wierzysz w cuda? :p
-
Canon 5D mark IV - oficjalnie
No jak to, 5D III przestało robić zdjęcia to trzeba zmienić na mark IV. A pytanie trafne bo nie wiadomo czy obiektywy też przy okazji nie przestały robić zdjęć obcując z dziadkiem Markiem Trzecim...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LuC01
No jak to, 5D III przestało robić zdjęcia to trzeba zmienić na mark IV.
Na weekendzie musiałem zrobić kilka zdjęć 60D ponieważ 5'ka mk3, jest w serwisie na wymianie opon. Powiem tak, jak mk3 zdjęć nie robi, to 60D nawet nie jest aparatem. AF, ISO, nawet współpraca z st-e3-rt kulała. Przeżyłem poprostu szok.
Mk4 fajne ale ta cena...