@rsaw
Z tego co słyszałem M projektował zespół EOSa, a M3 ten od serii G i powershotow.
Wersja do druku
@rsaw
Z tego co słyszałem M projektował zespół EOSa, a M3 ten od serii G i powershotow.
Kiedys sam tutaj pytalem o jakosc wizjera elektronicznego sprzedawanego (czasami) w zestawie z M3...Ciezko bylo uzyskac odpowiedz, wiec odpisuje sam sobie, moze sie to komus przyda.
Zamowilem na Ebay z Japonii zestaw M3 + EVF-DC1, dzisiaj go dostalem i...wizjer jest wielkosci mniej wiecej wizjera z 6D - czyli jest baaardzo dobrze. Wczesniej testowalem Sony a6000, kilka Panasonikow, Fuji XT-1 i tylko XT-1 moze sie rownac z EVF-DC1. Reszta to zabawki.
Tak, XT-1 i EVF-DC1 to ta sama matryca XGA od Epsona. Inna rzecz w jaki sposób wykorzystano ją w praktyce, dlatego nie mając doświadczenia z M3 nic nie sugerowałem.
I jak wrażenia z użytkowania? Myślę o takim zestawie w kontekście filmowania. Mam 70d, ale ciągle mało produkuję materiału filmowego, bo w warunkach terenowych z teleobiektywem przełączanie się pomiędzy OVF i LCD często jest mało wygodne. Tutaj miałbym obie rzeczy na raz przez EVF, dodatkowo bardzo wygodny bo odchylany (z 70d używam wizjera kątowego, gdy fotografuję w pozycji leżącej).
P.S. Napisałem do VB, żeby wystawili taki zestaw na allegro. W HK bez problemu można kupić za ca. 1900 PLN.
Nie filmuje, wiec pod tym wzgledem nic nie doradze. Ale jesli chodzi o zdjecia to ogolnie niezle. Szwankuje (jak zwykle) AF. O ile w trybie one photo nie jest zle, o tyle zrobienie zdjecia obiektowi, ktory sie porusza w trybie Servo AF jest trudne, jesli nie niemozliwe. Ciezko o ostre zdjecia...Przykladowe fotki (wsrod nich takze nieostre - dowod, ze M3 sobie nie radzi ;-) https://goo.gl/photos/hRRoDTT8UQ8hJfdC9 - M3 + 24-105/4 - jakby co to moge udostepnic pelne rozdzielczosci bez obrobki w LR.
przymierzam się do kupna M3 z kitem
przesiadka na M ze względu na mniejsze gabaryty i nasze niewygórowane amatorskie wymagania
obecnie mam 450d + kit + stara stałka 50mm 1,8 + szeroki 10-22 stm które się kurzą bo na wycieczki nikomu nie chce się nosić
10-22 (używany do wnętrz, foto realizacji mebli) chcemy zastąpić małym ef-m 11-22mm
nie mam pomysłu co do portretów, nie wiedze nic ciekawego w ofercie obiektywów ef-m
ef-m 22mm wydaje mi się być za szeroki i za mało światła
adapter + 40mm 2,8? czy
adapter + 50mm 1,8 stm (kupić nową a starą sprzedać, czy jest szansa, że stara stałka będzie lepiej działać przy nowszym body? obecnie ciężko wcelować się z ostrością)
czy ktoś może używał zestawu M3 + adapter + 50mm 1,8 stm i może coś powiedzieć jak się sprawuje takie połączenie?
Jeśli ef-m 22/2 ma za mało światła, to 50 stm też Cię nie zadowoli, ale AF będzie na pewno lepiej współpracował niż z 50 mm /1.8 II.
jak byś znalazł gdzieś dobrą cenę na ef-m 22 mm to daj znać też zbieram na niego złotówki lub $$$
Używam pierwszej M-ki w takiej konfiguracji (adapter canonowski)
Autofocus nie odbiega od pracy z oryginalnymi obiektywami EF-M
Jedyny minus to słaby uchwyt aparatu sprawiający problem przy gabarytach obiektywu połączonego z adapterem, ale M3 jest chyba pod tym względem wyraźnie lepszy
faktycznie coś źle zapamiętałam, ma 2,0
jednak nadal wydaje mi się za szeroki do portretów... boję się, że będzie za bardzo zniekształcał twarz przy ciasnych kadrach i da za mało "magii" w tle :)
chociaż gabaryty są zachęcające i nie trzeba kupować adaptera
po obejrzeniu na YT porównania 50mm 1,8 II i STM już zamarzyłam o wymianie na nowszy model :D
a idealnie by było jakby jeszcze canon zrobił 50tkę na ef-m 8-)
z ciekawości sprawdziłam też rozmiary różnych zestawów:
Compact Camera Meter
to m3 z adapterem + obiektyw nie rożni się długością od 450d z tym samym obiektywem :)