Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli :)
Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .
Canon w FF zawsze tak robil
10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
(...)
1ds mk1 = 11MPix
1ds mk2 = 16Mpix
1ds mk3 = 21Mpix
5d mk1 = 12 Mpix
5d mk2 = 21 Mpix
5d mk3 = 22 Mpix
Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.
Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
Cytat:
5d mk1 = 12 Mpix
5d mk2 = 21 Mpix
5d mk3 = 22 Mpix
5 ds - 50 ,px
Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.
Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
no widzisz 12-21/22 -50 ladny ciag *2 tak jest w serii 5.
nastepnie ma sens ok 100.
w aps-c , aps-h rzeczywiscie tak nie bylo, ale ja nie o wszystkim tylko o 5.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Albo DR jest 6.5 albo 12, bo to nie jest wszystko jedno. To jest ogromna różnica. Jestem pewien, że jest blżej 12 niż 7.
Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
Wracając jeszcze do matrycy 120MPx, zaraz ktoś zapyta, a co ze szkłami? odpowiedź: nic, w ścisłym centrum kadru nie ma problemu. Da radę każda porządna L-ka jak i plastikowe szkiełko za 5 złotych. Skąd to wiem? Z praktyki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
To by się mniej wiecej zgadzało. Na tej stronie, Figure 5b, 5d2 ma od 11.4 do 7.5 na 12500. Nawet kompakty i telefony zblizaja się do 11 na ISO 100.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.
I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.
Myślę też że marketingowo dużo lepiej wygląda jak się da więcej niż konkurencja niż tyle samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Warto by uporządkować nieco i przyczepić gdzieś na stałe do poczytania na forum, żeby nie dyskutować tego po raz n-ty.
A ja mam ochotę cały ten śmietnik wysłać w kosmos :evil:.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
Ha, wywołałeś wilka z lasu !
CP+ 2015: Canon shows off prototype 120MP CMOS sensor: Digital Photography Review
Fajne komentarze czytelników, przynajmniej inne zdjęcie niż w 2010
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Cwaniacy. Pięć lat w ukryciu trzymali.