Odp: Yongnuo YN EF 50mm F/1.8 chińska pięćdziesiątka za dwie stówki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Rozbawił mnie ten wątek. Obiektywy do FF będą coraz WIĘKSZE. Jeśli ktoś potrzebuje małej optyki to może kupić 40/2.8 a najlepiej zmienić system na jakiś z mniejszą matrycą.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Kolekcjonerze - ja napisałem "Stałki IS to moim zdaniem 'hit', obok wprowadzania kamer pokroju C100 i całego asortymentów obiektywów filmowych po co komu taka stałka". Co za tym idzie, nie uważam, że C100 to bubel, tylko że bublem jest stałka IS (24 i 28) przy stosowaniu jej do Canon EOS. Obiektywy Cinema to co innego, czytaj proszę ze zrozumieniem. Kamer serii C nie znam, nie wypowiadam się o nich, chodziło mi o zależność między aparatem kręcącym film (sic!) z 'bublowatą' stałką, a urządzeniem profi stricte do kręcenia.
Generalizuję - owszem. Bzdury nie wychodzą, albo inaczej, gdzie wychodzą?
No właśnie sam udowodniłeś że taka pisanina prowadzi na kompletne manowce i dokładnie wychodzą z tego bzdury. Albo pisz precyzyjniej, bo to zdanie jak wyżej dalej oznacza że C100 klasyfikujesz jako bubel :lol:.
Co do wspomnianych "zależności" to jakaś kompletna abstrakcja. Możesz to jakoś rozjaśnić bo nijak nie ogarniam?
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Też uważam, że amatorska stałka powinna być niewielka gabarytowo.
A ja uważam, że powinna być tak mała jak tylko możliwe, ale broń Boże nie mniejsza. :idea:8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
ale broń Boże nie mniejsza. :idea:8-)
I z tym się zgodzę;)
Kolekcjoner - tylko, że pisząc o tych "bublach" nie reprezentowałem opinii własnej tylko własnie ta wypisywaną tutaj. Wyraźnie pisałem, że ludzie tutaj a nie, że ja tak uważam. Uwaga o generalizacji może byc słuszna, nie przeczę - nie zaznaczyłem wyraźnie, że chodzi o pewną grupę ludzi. Nie wszyscy tutaj tacy są. Ja te szkła lubię, używam i szanuję, w przeciwieństwie do wielu krzykaczy tutaj. Sam posiadam dwie z wymienionych 50 i spisują się bardzo dobrze.
Nie musisz mnie przekonywać, że C100 czy C500 to dobre sprzęty, bo znam je i wiem, że sa dobre. Tak samo jak filmowa 50.
Goomex - nie ja krytykuję wszystko na prawo i lewo, tylko Ty. I to tego się czepiam. Zatem moich przodków możesz zostawić w spokoju.
Cytat:
Zamieszczone przez
Johnus
Kolekcjoner - tylko, że pisząc o tych "bublach" nie reprezentowałem opinii własnej tylko własnie ta wypisywaną tutaj. Wyraźnie pisałem, że ludzie tutaj a nie, że ja tak uważam. Uwaga o generalizacji może byc słuszna, nie przeczę - nie zaznaczyłem wyraźnie, że chodzi o pewną grupę ludzi. Nie wszyscy tutaj tacy są. Ja te szkła lubię, używam i szanuję, w przeciwieństwie do wielu krzykaczy tutaj. Sam posiadam dwie z wymienionych 50 i spisują się bardzo dobrze.
Nie musisz mnie przekonywać, że C100 czy C500 to dobre sprzęty, bo znam je i wiem, że sa dobre. Tak samo jak filmowa 50.
Chyba jednak coś pokręciłeś, bo ja się w ogóle do Twojej wypowiedzi nie odnosiłem 8-).
Mowia niektorzy ze rozmiar nie ma znaczenia, ale to powiedzenie zostalo wymyslone przez tych co maja male... te...no... stalki. Rozmiar ma znaczenie! :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Johnus
Wątek z tym, że nowy 35 jest za duży połozył mnie na łopatki. Człowieku któryś to pisał, czy w ogóle zastanowiłeś się nad tym co napisałeś i jaki to ma sens? Jak chcesz mniejszy weź ten stary, nikt Ci nie broni. Nowe szkło ma dodatkowo IS, więc gdzieś to musi być. Poza tym ma nowe układy soczewek zapewne, w związku z tym nowe wyliczenia wszystkiego aby światło się zgadzało i obiektyw w ogóle działał. Jak zrobisz wyliczenia i pokażesz schemat, że można zrobić taki obiektyw mniejszy, to wtedy ja się z Tobą zgodzę i Cię pochwalę za analizę tematu, ale jak piszesz sobie tylko tak z kciuka to za przeproszeniem sie po prostu zamknij, bo obrażasz setki ludzi którzy gdzieś tam w Japonii siedzieli i wyliczali to wszystko, setki ludzi którzy zajmują się matematyką, fotografią i w ogóle nauką. Obrażasz wszystko swoim nieskończonym ignoranctwem.
Dokładnie też tak uważam.
Mam szacunek dla ostatnich produktów Canona (C35/2IS, C16-35/4L IS). Kupuję je bo uważam, że oferują istotny postęp w zakresie obrazowania. Samo się nie zrobiło, ktoś się do tego przyłożył.
Jednocześnie nie popieram prymitywnego kopiowania w stylu YN. Można się było lepiej pokazać.
"ja wiedziałem, że tak będzie"...