Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Siatkówki tak. Jestem zadowolony :D Wg mnie sprawuje się lepiej niż 7d1, jakość obrazka zdecydowanie lepsza w 6d, af jak dla mnie na bank nie gorszy niż w mk1.
Efekty masz w najświeższym poście tu (wszystko wcześniejsze z 7d1):
Łódzkie bajabongo wszystko na ISO 1600/2000, 1/1000, f2.8 z 70-200, większość to mocne lub bardzo mocne cropy.
Robiłeś jeszcze zdjęcia sportowe w hali?dzisiaj wybieram się na mecz i zabieram zakupiony własny 6D.
W jakim trybie robiłeś zdjęcia z siatkówki?Jest opcja SPORT, ale czy warto czy samemu próbowałeś ustawić aparat pod mecz?Możesz udzielić jakiś podpowiedzi?
Tylko (M)anual, łódzka Atlas Arena jest tak oświetlona, że nie musze kombinować i martwić się, że na środku jest ok a w rogach jak w piwnicy albo inna barwa światła. Zresztą w tamtym poście masz wszystkie moje ustawienia. Dodam tylko, że ja jade na centralnym pkt AF.
Z trybów typu sport nigdy nie korzystałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
... Z trybów typu sport nigdy nie korzystałem.
Programy typu SPORT, PORTRET itd do niczego się nie nadają.
Im bardziej zaawansowana pucha tym mniej wodotrysków. Np Canon 5D3 ma jeszcze A, P, Tv itd, ale lampę już mu zabrano.
Z Canonem 1DX jest jeszcze "gorzej". Ten aparat nie ma nawet górnego pokrętła wyboru trybów pracy. Nie ma też w AF trybu Al Focus. I to wszystko za 20 000zł :).
Witam!
Przymierzam się do zastąpienia mojego wysłużonego Canona 500d na coś, co zrobi różnicę (głównie chodzi o jakość zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych). Fotografuje sobie dla przyjemności, różne rzeczy i w różnych miejscach. Posiadam obiektywy 17-50 2.8 Sigma, C 85 1.8, C 70-200 f4.
I mam kilka pytań o Canona 6d, nad którym się zastanawiam:
1. Czy AF w 6d, szczególnie w trybie AI Servo będzie spisywał się lepiej od tego w 500d? (zarówno chodzi o środkowy i boczne punkty)
2. Czy obiektywy, które posiadam (C 85 1.8 i C 70-200 f4) będą się lepiej spisywać podpięte do 6d niż do 500d? Głównie interesuje mnie tu praca autofokusa?
3. Chciałbym nawiązać do tego video-testu: https://www.youtube.com/watch?v=Dg_6jSaXGgY - fragment zaczynający się od 5 min. 10 sek. - Fotograf robi tu zdjęcia biegającej pani, która porusza się od prawej do lewej oraz w przód i w tył. Jednak efekty testu, który wykonał ten pan delikatnie mówiąc nie są powalające, szczególnie gdy pani biegła prosto w kierunku fotografa. I teraz pytanie: Czy rzeczywiście ten AF jest tak słaby, że na większości zdjęć pani jest rozmazana ? Czy może to ten test jest tak słaby i nie trzeba się przejmować, bo życie pokaże co innego? Ja rozumiem, że 6d to nie jest aparat typowo do sportu, demon szybkości, ale tu sobie biega osoba (normalna rzecz na świecie, codzienna sytuacja) i to nie jest mecz piłki ręcznej, że akcja jest mega dynamiczna...
4. Tak w praktyce, jaka jest różnica fotografując sport cropem a pełną klatką, np. 6d? Chodzi mi tu głównie o rzeczy związane z różnicą zakresu ogniskowych tych dwóch typów aparatów...czy robienie zdjęć na meczach pełną klatką ujemnie wpływa na komfort kadrowania? Czy nie jest tak, że np. po meczu piłki nożnej, gdzie jest duża przestrzeń, trzeba co drugie zdjęcie bardzo mocno cropować, żeby poszukać interesującego kadru? Czy praca z pełną klatką nie jest tu w pewnych warunkach bardziej uciążliwa?
Generalnie chodzi mi o aparat, który będzie dobrym tzw. all-rounderem. Pytam akurat głównie o sport, bo swoim 500d zdarza mi się bywać na meczach, w hali (duże iso i "ziarno"), jak i na stadionie... 500d - wiadomo co to za aparat, ale udaje mi się się przynieść z takiego meczu kilka fajnych zdjęć, ciekawy jestem jakby to było z 6d, jak wyglądałaby praca z nim w takich "żywszych" sytuacjach? Niby 7d czy 70d miałby pewnie lepszy autofokus, ale chyba wygrałaby dla mnie lepsza jakość obrazka i mniejsze "ziarno" na dużych iso...
Pozdrawiam.
Cobalt, tryby pracy w jedynkach wybiera sie poprostu w inny sposób, wszystkie tryby typu m, a, s i t sa normalnie dostępne
bravd
1. nie mam porównania z 500d ale zakładam, że AF był wyraźnie gorszy od 7d którego miałem - 6d na centralnym będzie działał bardzo dobrze, na bocznych w servo nie sprawdzałem bo w sumie nigdy nie robie sportu na bocznych
2. AF zapewne dostanie niezłego kopa, sam obrazek też będzie ładniejszy
3. ten debil z filmiku po części miał ustawione złe czasy, później chyba zrezygnował z centralnego na rzecz? nie wiem czego, może automatu ? w każdym razie nie sugeruj się tym filmikiem w najmniejszym stopniu, AF 6d radzi sobie z siatkarkami na siatce w dobiegu do zle przyjętej piłki itd... na nożnej jeszcze go nie testowałem
4. na FF wiadomo, ze będziesz miał inny przelicznik niż na aps-c, będzie to ''zwykle'' 200mm a nie jak w przypadku 500d ~320 (?), dla porównania chyba 125mm (z 500d) odpowiada 200 na 6d o ile dobrze licze, więc generalnie będzie troche daleko :D sam mam teraz tylko 70-200 i coś czuje, że na nożnej będzie ciężko chociaż z 2 strony z 6d wycinam znacznie więcej a obrazek i tak zostaje dużo lepszy od tego co dawało 7d...
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
Cobalt, tryby pracy w jedynkach wybiera sie poprostu w inny sposób, wszystkie tryby typu m, a, s i t sa normalnie dostępne
Pisałem, że nie ma pokrętła, a nie że aparat nie ma możliwości wyboru trybu M, Tv, itd.
Bravd
1. AF w servo na centralnym w 6D, wbrew obiegowym opiniom, działa rewelacyjnie. Nie powiem że lepiej niż w 500D, nie wiem, nie miałem. Jak dla mnie działa porównywalnie z 7DII. A to chyba dobra rekomendacja.
2. Na 6D wszystko spisuje się lepiej, dużo lepiej.
3. To dobry przykład jak nie powinno się robić testów.
4. Przeczytaj wątek FF vs APS-C. Tam dowiesz się wszystkiego :)
Jeśli potrzebujesz aparat do wszystkiego i zależy Ci na jakości obrazka bierz 6D. Przyniesiesz z meczu nie kilka a kilkanaście bardzo fajnych zdjęć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
4. Przeczytaj wątek FF vs APS-C. Tam dowiesz się wszystkiego
Tam jeszcze nie czytaj !
Wpierw jakąś dobrą książkę albo dziesięć, a dopiero możesz spróbować "rozkminić" ten wątek.
@ Bravd
1. Miałem 550d, 60d - mam obecnie 6d i 7d mk I - wg mojej subiektywnej oceny AF (centralny punkt, innych nie używam) w 6D jest o niebo lepszy od 550d i 60d, porównywalny do 7d mk II - piszę to na podstawie focenia samolotów, w szczególności mam na myśli słabe warunki oświetleniowe.
2. 85-tka, i każde szkło jakie miałem/mam, dużo lepiej radzą sobie z 6d niż z pozostałymi body, które miałem.