Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż
Cytat:
Zamieszczone przez
woytaski
No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Na szlaku zawsze masz coś pod ręką aby ustabilizować puchę, od plecaka począwszy...
Wysłane z iPhone przez Tapatalk
A jak u Ciebie wychodzi porównanie 17-40 i 24-70 na ogniskowej 24mm? Który ostrzejszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Witam, niestety zmiana ststemu nie wchodzi w grę.
A kto mowi o zmianie? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Jak narazie jestem zdecydowany na canona 6D.
Tez bylem zdecydowany na 6D i mam jedno i drugie: 6D i Fuji X :) Na wycieczki/wyprawy wszelkiego rodzaju, Fuji jest zdecydowanie lepsze od wszelkich lustrzanek, ale jak juz wyzej napisalem, wiem, ze Cie nie przekonam. Kiedys pryznasz mi racje, ale chyba jeszcze nie po tej wyprawe. Mimo wszystko zycze trafionych wyborow i pieknych zdjec. :)
Nie odpowiem, bo 24-70 mam dopiero od tygodnia :)
17-40 świetnie sprawdzał się na cropie. Fakt, że do krajobrazów niezastąpiony, ale na 5D szeroki kąt za bardzo zniekształca bliskie obiekty.
Do tej pory zawsze brałem 17-40 i 70-200.
Teraz raczej bym brał pełen zakres 24-70-200.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
A kto mowi o zmianie? ;)
Tez bylem zdecydowany na 6D i mam jedno i drugie: 6D i Fuji X :) Na wycieczki/wyprawy wszelkiego rodzaju, Fuji jest zdecydowanie lepsze od wszelkich lustrzanek, ale jak juz wyzej napisalem, wiem, ze Cie nie przekonam. Kiedys pryznasz mi racje, ale chyba jeszcze nie po tej wyprawe. Mimo wszystko zycze trafionych wyborow i pieknych zdjec. :)
Dzięki Witek. Mam odłożone środki na pełną klatkę i jeden pożądny zoom. Niestety na dodatkowy aparat narazie mnie nie stać.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Dzięki Witek. Mam odłożone środki na pełną klatkę i jeden pożądny zoom. Niestety na dodatkowy aparat narazie mnie nie stać.
W takim razie zdecydowanie 24-105.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Witam, niestety zmiana ststemu nie wchodzi w grę. Jak narazie jestem zdecydowany na canona 6D. Największy dylemat jest pomiędzy canonem 24-70F4 IS, canonem 24-70F2.8 II lub Tamron 24-70F2.8
Jakość 24-70F2.8 jest najlepsza, jednak obawaim się braku stabilizacji, a podróży może uratować niejedno zdjęcie (nie zabieram statywu).
Wczoraj tak z ciekawości porobiłem trochę zdjęć moim canonem 17-55 z wyłączoną stabilizacją. Porównałem kilka zdjęć na kompie z włączoną i wyłączoną IS, i tak to 1/50s zdjęcia są takiej samej ostrości.
Teraz pytanie czy chodząc po górach np w Nepalu, dam rade pod wieczór zrobić coś sensownego z ręki bez stabilizacji? Wiem, że zawsze można improwizowac (oprzeć się o coś, itp) jednak fajnie by było mieć IS.
To jeszcze sobie porównaj zdjęcię z 6d na iso3200 z zdjęciem z aparatu z cropa na iso800 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
woytaski
W takim razie zdecydowanie 24-105.
24-105 odpusciłem. Jeżeli F4 to raczej wolałbym 24-70 IS. Ostrzejszy na 24mm a to dla mnie priorytet dla zooma.
Cały czas chodzi mi po głowie ten tamron 24-70. Dlaczego canon nie dał IS do 24-70F2.8 - to byłby obiektyw marzenie
i kosztowal tyle co mercedes8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Dlaczego canon nie dał IS do 24-70F2.8 - to byłby obiektyw marzenie
Po co łapać króliczka, skoro tak przyjemnie się go goni?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mojlo
To jeszcze sobie porównaj zdjęcię z 6d na iso3200 z zdjęciem z aparatu z cropa na iso800 :)
Zalezy z jakiego cropa. Z Fuji X cienie mozesz lepiej wyciagnac nawet na porownywalnych wartosciach ISO.