Odp: [hudy85] moje różności
To następnym razem musisz z patelnią tam pójść ;)
No dokladnie :) i bym wyciagnal i usmazyl ;)
76. Bliżej gołębia
77. Mniam mniam...
62 i 72 bardzo fajne, właśnie dobrze, że "poruszone", to nadało nieco dynamiki, a ileż razy każdy z nas widział już ptaka w trawie, ptaka na drzewie itp.
73 interesujące, ładne kolorki i te kropki, "brudy" na wodzie nadają zdjęciu swego rodzaju magii, czy jak to nazwać :)
A co mi się nie podoba:
59. krzywe - może ładniejsze byłoby gdyby było proste,
66. może i fajne babuszki, ale ich poza, twarze w zasadzie nic nie wyrażają, nie czuję wyjątkowości tego zdjęcia, nic się nie dzieje na nim,
68. j/w nic się nie dzieje, nudy,
70. też nudy, dziewczyna pijąca jogurt w dodatku z przyciętą prawą stroną.
Ciekawe zdjęcia przeplatasz w marne. Nie czytałem całego wątku, ale jak długo bawisz się w fotografię?
Dzieki za opinie ;)
Tak naprawde taka "prawdziwa" zabawe z fotografia zaczalem odkad kupilem canona (cos ok. 6miesiecy). Wczesniej uwazalem, ze to aparat robi zdjecia i nie tak chetnie jak teraz z nim wychodzilem.
Zastanawiam sie jednak nad kilkoma Twoimi uwagami, np. po czym poznales, ze 59 jest krzywe:) bo to nie krzywo pstrykane, tylko kaczka plynela pod skosem ;)
No i te babcie...to jedno z najpopularniejszych moich zdjec :) no ale rozumiem, ze nie kazdemu moze sie podobac :)
Dziewczyne ucialem specjalnie, bo wydawalo mi sie ciekawsze w ten sposob, teraz juz sam nie wiem, czy wszystkie postacie musza byc w calosci?;P
Dzieki raz jeszcze i zapraszam czesciej ;)
76 ostrość Ci uciekła z oka gdzieś do tyłu. Gołąb jest dość pospolitym ptakiem i jak kiedyś usłyszałem coś tym stylu, że chcąc go pokazywać na zdjęciach trzeba naprawdę się postarać że by był to ciekawy i dobry kadr. A twój portret wygląda na taki mocno zbliżony pstryczek nic ciekawego.
77 za dużo śmieci w kadrze i ptak jakoś tak zlewa się z tym wszystkim
Ogólnie kombinuj bo z tele jest fajna zabawa sam jak kupiłem tele to nie odpinałem go od korpusu, chyba że już musiałem, fajna zabawa .
59. No powiem Ci, że teraz jestem nieco zadziwiony perspektywą zdjęcia :) bo wydaje się jakby fale wody i to kółko, które robi płynąca kaczka były nienaturalnie krzywo, jakby foto było przechylone w prawo, podobnie odbicie źdźbieł (trudne słowo, nie wiem cz dobrze napisałem :P) w wodzie jest pod skosem, ale... same źdźbła stoją prosto, pionowo. Strasznie dziwnie to wygląda :) ale wydaje mi się, że lepiej gdyby to zdjęcie było "wyprostowane", a więc wykrzywione :D, bo kaczka gra w tym zdjęciu główną rolę :)
66. (babcie) - najpopularniejsze, czyli? Najbardziej ludziom się podoba? (nie czytałem opinii innych, żeby się nie sugerować). Kadr, ostrość i B/W są okej, ale chodzi o same obiekty - nie czuję emocji patrząc na to zdjęcie. Po prostu rzucam okiem i... przewijam dalej, nie zatrzymuję się by czemuś się przyjrzeć, bo coś mnie zaintrygowało :). Stąd moja opinia.
70. (dziewczyna i jogurt) - generalnie jest to portret, rozumiem. Sam zrobiłem może kilka fajnych portretów odkąd bawię się fotografią, ale ogólnie rzecz ujmując żeby portret był interesujący dla mnie (jestem mocno krytyczny do portretów, bo dla mnie osobiście to jedne z najnudniejszych zdjęć :P z tego względu, że widziałem naprawdę niewiele świetnych portretów publikowanych gdzieś po necie, przy których niektórzy się spuszczali, a dla mnie były zwykłe, wielokrotnie takie widziałem itp), to musi być wyjątkowy. Musi być świetne światło, ciekawy kadr, bokeh itp. Zdjęcie lepsze od Twojego mogę zrobić w każdym momencie gdzieś na mieście łapiąc pierwszą lepszą dziewczynę.
PS: Pytałem o to jak długo focisz, bo te 3-4 lata temu, gdybym zobaczył Twoje zdjęcia, to też bym je publikował i by mi się podobały, ale dojdziesz do momentu, w którym będzie Ci wstyd pokazywać się z tymi zdjęciami :). Żeby nie bylo - nie robię z siebie omnibusa - broń Boże, ale staram się podzielić doświadczeniem. Zresztą gdzie nie poczytasz jakiś poradników, nie oglądniesz jakiś filmów na YT o fotografii, to każdy to powie, że nie warto publikować wszystkich swoich zdjęć. Zdjęcia dzielą się na 2 kategorie - takie, do domowej biblioteczki (np wczoraj byłem w muzeum Royal Air Force w Londynie i nacykałem pełno zdjęć, ale żadnego bym nie opublikował na tym czy innym forum, ale nie wyrzucałem ich, bo to pamiątka na zasadzie "byłem tu") i takie wlaśnie magiczne, wyjątkowe, wyrózniające się czymś (jak te "poruszone" ptaki, świetne jest to 69. to rozmycie wygląda jak samolot przekraczający barierę dźwięku, a w dodatku głowa kaczki jest ostra i to jest czyms innym, czymś wyjątkowym od innych zdjęć zwierzat, które widziałem) zdjęcia, które można opublikować. Oczywiście, żeby nie było - to zdjęcie jest ładne, ale nadal czegoś mu brakuje, być może jakiegoś światła, tła - nie wiem. Mnie to zdjęcie się podoba, zatrzymałem się na nim na chwilę, ale to nie znaczy że się nad nim spuszczam :)
Z czasem staniesz się bardziej samokrytyczny, zdjęcia, które kiedyś wydawały Ci się fajne staną się zwyczajne, ale to normalne myślę :). Im więcej będziesz praktykował i oglądał zdjęć innych tym będziesz co raz to lepszy.
Maciek - racja, golab spudlowany ;) nie wiem po co wlasciwie go wstawilem, chyba kolorki ladne :p
Ale kos mi sie podoba mimo wszystko :)
Z 3setka sie nie rozdtaje odkad ja zalozylem:) brakowalo mi tego jak swiatla dla niej ;)
Mystek - masz racje, wiele zdjec nie nadaje sie na pokaz, ale dzieki temu, ze je pokazalem, wiem jak robic je troche lepiej, wiec mimo wszystko - warto bylo :)
78. Wiewior jest, ale bez ogona.
W ogole cos mi mocno szumi po wrzucie do LR, w galerii windowsa tego tyle nie ma, a LR jakbym piasek rozsypal, ktos zna powod moze? Na wyzerowanych ustawieniach jest to samo