Ryzykowne podsumowanie,bo ten 'szwank' nadejdzie,prędzej lub poźniej ... niestety ... .
btw
jan pawlak trzeba przyznać ,z klasą podtrzymywał i uzasadniał swoje zdanie.pozdrawiam
Wersja do druku
No więc właśnie, to mnie najbardziej dziwi - sam robisz często duże wydruki na ścianę, ale żeby ciagnać tę dyskusję uparcie powtarzasz "do prezentacji na ekranie...." :confused:
To jest oczywiste - na koniec przyznam Ci rację - do prezetacji na ekranie całego, lub prawie całego kadru nie tylko nie potrzeba teleesktendera, nawet nie potrzeba najlepszego obiektywu, jeżeli chodzi o sama rozdzielczość i szczegóły wystarczy amatorski superzoom albo kompakt a nawet telefon.
Akurat chyba częściej używam tc1.4 z UWA niż z tele, ale po przejrzeniu tego wątku będę musiał kiedyś sprawdzić co da lepszy obrazek: tc czy kadrowanie...
Dzień dobry!
Na jednym z forów ptasiarskich doradzili mi,żeby zamiast kupować Sigmę 200-600 do mojego Canona 7D lepiej dokupić Extender 1,4x III do mojego obiektywu Canona EF 100-400/4,5-5,6 L IS.No i posłuchałem i klapa .Wydałem prawie 2000 zł i nie działa żadna automatyka.
Pomóżcie,co mam robić,nie będę przecież manualnie ostrzył lecącego ptaka !!!
Sorry,ale nie jestem za dobry w tym temacie.Może coś zmienić w ustawieniach body albo czytałem coś o zaklejaniu styków.
Masz za ciemno.
Poszukaj w instrukcji 7D które punkty ostrzą z EF 100-400 + EX 1,4
Ze strony Canona wynika, że EF 100-400 i EF 1,4 III współpracują
Ustaw tylko centralny punkt ostrzenia, jeśli przy 100mm i największej "dziurze" nie ostrzy ... to coś nie gra najprawdopodobniej z tym TC
Jesteś pewien, że bez TC ostrzy ?
jp
Zaraz poszukam.Chciałem też zmienić 7D na 6D lub 70D,może z którymś z tych będzie ostrzył?
--- Kolejny post ---
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !
--- Kolejny post ---
Może jest uszkodzony?
--- Kolejny post ---
tak ,bez ostrzy.Próbuję na statywie w jeden punkt bez konwertera i z nim.
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !
no tak na prawdę to jest ( z TC) f/8
Dobrze by było abyś mógł sprawdzić (sklep, koledzy z wątku,) na np. 5D3
U mnie, na 5D3 70-200/4 z TC 2.0 też było f/8 i pracowało bez zarzutu.
Gdyby twój zestaw 100-400 na 100mm, który z TC 1.4 jest f/8 na 5D3
- pracował poprawnie to oznaczałoby że 7D centralny nie pracuje z f/8
- nie pracował poprawnie to oznacza że coś z TC jest nie ok
jp
PS
Jeśli jesteś z okolicy Śląska to zapraszam