Sprawa jest prosta, nie jestes jedyna osoba ktora interesuje sie samolotami, ja tez mam fiola na ich punkcie. A te zdjecia F-18 (i inne "F'ki") z Twojej strony znam na pamiec bo bardzo mi sie podobaja :DCytat:
Zamieszczone przez muflon
Wersja do druku
Sprawa jest prosta, nie jestes jedyna osoba ktora interesuje sie samolotami, ja tez mam fiola na ich punkcie. A te zdjecia F-18 (i inne "F'ki") z Twojej strony znam na pamiec bo bardzo mi sie podobaja :DCytat:
Wprost przeciwnie. Dlatego właśnie nie robię publicznie dostępnych galerii swoich zdjęć, gdyż nie za bardzo interesuje mnie zdanie innych. Dzięki temu pozostawiam sobie i tylko wyłącznie sobie i swoim najbliższym możliwość wskazania najlepszych zdjęć i cieszenia się nimi. :-DCytat:
Edit: chociaż właśnie przypomniałem sobie, że mam galerię, zdjęcia w niej może oglądać 0,5 tys. ściśle określonych ludzi. Na szczęście jest ona niepubliczna.
Właśnie wróciłem z Airpower05. Relację merytoryczną będzie można niedługo znaleźć na http://lotnictwo.net - jak tylko znajdę czas, żeby obrobić fotki, natomiast tu kilka bardziej "sprzętowych" wrażeń na gorąco:
- Po pierwsze miałem "spotter's accreditation", który dawał dostęp do kilku fajnych miejsc no i można było focić w spokoju za barierkami, nie mieszając się z tłumem.
- Co dało też okazję do obejrzenia sobie paru naprawdę fajnych zabawek i ocenienia "co jest w modzie" wśród spotterów w Europie.
- ...oraz dostęp do darmowego żarcia i miejsca, gdzie można spokojnie zostawić ładowarkę podłączoną do prądu.
- Właśnie: baterie. Niestety przekonałem się boleśnie co to znaczy upał. Jak zwykle nie podam ile fotek strzeliłem :) ale oceniam, że przy tych 30 stopniach akumulatorki w databanku zużywały mi się ok. 4x szybciej niż w domowych testach. BP511 lepiej, ale też gorzej niż myślałem. Gdyby nie te gniazdka w spotter's tent, to na drugi dzień bym leżał i kwiczał.
- Oczywiście Canon górą :) Na oko 60-70% to był sprzęt "naszej" firmy. I to nie jest jakieś specjalne zaskoczenie natomiast co ciekawe, częściej można było zobaczyć Minoltę D7D niż cyfrowego Nikona! I rzeczywiście, kurcze, ona ma z tyłu telewizor!
- Generalnie okolice 10D/20D, czasem trzysetka, co jakiś czas słychać było :-) pracujące jedynki. Nie licząc akredytowanych dziennikarzy, to w sumie pewnie doliczyłbym się ze dwudziestu 1D/1Dmk2, mniej więcej w równych proporcjach.
- Ciekawostka: tak "na słuch", to z Nikonów "z wbudowanym gripem" które tam widziałem/słyszałem, pod względem szybkostrzelnośći tylko D2X i to w "crop mode" może "podskoczyć" dwudziestce
- 100-400 to jest obiektyw do takich rzeczy. Kropka. Period. Statystyka/spojrzenie na rząd luf wystających ze spotter's place była przygniatająca. Byłem pod wrażeniem szybkości i pewności trackingu AI servo w takich warunkach (400mm/5.6 i szybko zmieniająca się sceneria)
- ...aczkolwiek "ci lepsi" (w 90% posiadacze jedynek) preferują jednak stałki. Pełny wybór z oferty Canona, do poziomu 600/4L włącznie. 1200L nie zauważyłem.
- Przymierzyłem się do zestawu 1Ds mk2 + 600/4L na jakimś Manfrotto a'la Wimberley. Hmm.. prawdę mówiąc (to był mój pierwszy kontakt z FF DSLR) spodziewałem się że wizjer będzie większy ;-) A po próbach machania tym czymś stwierdzam, że 90% różnicy w jakości fotek w porównaniu z moim zestawem leży właśnie w statywie/głowicy. Tego się nie da opisać, to trzeba dotknąć.
- Widziałem również w akcji "konkurenta" 100-400, czyli 80-400 OS Sigmy. Jak już napisałem - głośność jak głośność, ale szybkość w porównaniu do 100-400L - żadna :(
- Prawie siłą zmusiłem żonę do wzięcia do ręki 70-200IS :) (normalnie obsługiwała szerokie kąty) - i już na podglądzie widziałem jedną ładną fotkę z panningiem w okolicach 200mm@1/90s - nie omieszkam się pochwalić w stosownym wątku.
- Drugiego dnia po południu na 200-tysięczny tłumek spadła ulewa :) A jako że byliśmy w samych spodenkach/podkoszulkach, to nasze paszporty/$$$ uratowała AW Cover w plecaku. Działa.
Kiedy tylko przekopię się przez zdjęcia, to oczywiście nie omieszkam zamieścić :) Niestety naprawdę fajnie było dopiero po deszczu - przedtem kontrast zabijał wszystko. Spodziewam się problemów trochę podobnych do tych, które mieliście w Góraszce (czarne samoloty na białym tle).
Zdjęcia z AirPower'05 ciągle czekają w kolejce... ale w międzyczasie szybki wypad do Yverdon:
http://www.ais.pl/~muflon/gallery/3/4/index.html
W sumie to był bardziej "piknik" niż airshow ;-) Merytorycznie impreza mogłaby być ciekawa - dużo fajnych staroci - co mnie o tyle ucieszyło, że jetów to ja się ostatnio naoglądałem aż nadto, a pokazy Patrouille Suisse czy innych takich to znam prawie na pamięc :)
Niestety warunki tragiczne - słońce centralnie w obiektyw, samoloty między ludźmi i pasem, zasłaniające go na prawie całej długości, a w przerwach między samolotami krewni i znajomi staffu również zasłaniający widok. I w związku z tym wszystkim pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się zniechęconym wyjść z airshow w połowie :(
Krowa jest "tha best" ;)
tak, krowa powala... :O
Grrr... :evil: ludzie, to są zdjęcia z airshow (i to niektóre chyba niezłe mimo trudnych warunków) a Wy mi tu tylko o tej cholernej krowie :twisted: Chyba ją zdejmę, bo odwraca uwagę :)
A bardziej serio: wrzuciłem zdjęcia z Fete de la Musique - zapraszam do oglądania :) W zeszłym roku udało mi się zgarnąć trochę $$$ w konkursie - tym razem obudziłem się w ostatniej chwili, że termin nadsyłania jest do jutra :eek: i na szybkiego wybrałem: 0, 1, 4, 9, 13. Co myślicie?
Muflon, mam nadzieję, że się nie obrazisz: wreszcie zdjęcia zdjęcia a nie samoloty. dla mnie bez porównania lepsze od samolocików, ale może to kwestia tematyki? wybór IHMO dobry, ja obstawiam 2, 6, 12. zerówka niezła, ale za mało rozmyte tło, co gorzej pozwala się skupić na głównym obiekcie. w jedynce przeszkadza mi dolna część kadru - albo bardziej obcięte nogi, albo całe (rozumiem że całych nie masz).Cytat:
0,1,4, swietnie uchwycone! W 4 dalbym troszke wiecej z lewej, a obcial za plecami (wlozylbys wtedy goscia w mocne punkty zdjecia). Mysle, że masz szanse! Jakosc tez dobra! :D
No wiesz.. aż mną zatrzęsło :eek: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Też chcialem (zamiast #9), ale jakosc odbitki byla wyraznie gorsza.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Odpadło w ostatniej rundzie selekcji :) W ogólności chodziło o to, żeby podpasować pod temat "Uno, duo, trio". No i znalazłem trio (panienki) duo (babiny z akordeonami i gitary, co by było ciekawiej) i uno (śpiewak). A do kompletu musiałem jakieś dziecko, bo z dziećmi jest zawsze ładniej :-)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Ponownie: jakość. Miniaturka jest OK, ale odbitka już trochę kiepska.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Faktycznie - jak teraz na to popatrzę, to rzeczywiście lepiej było bardziej ciąć. No ale niestety po ptakach - zdjęcia zapakowane i wysłane :)Cytat:
Zamieszczone przez bebop