o, faza - nie ma cebuli w bokeh :D
Wersja do druku
Ponieważ nie macie punktu odniesienia, a mychę fotografowałem już niejednym szkłem muszę powiedzieć, że jest rewelacyjnie. Bardziej kontrastową i ostrą przy pełnej dziurze widziałem przy obiektywach o zupełnie innej klasie. Serio nie mogę się doczekać słońca, choć prognozy nie są obiecujące :/
Tutaj macie jeszcze cropy z jpg 1:1 z mychy przy 600 i 300mm i porównanie z moim 70-300VC, który przecież na dworze naprawdę daje radę a tu wypadł blado! Patrząc na to porównanie aż się boję pomyśleć, co będzie wyczyniał ten nowy kloc :]
mycha ma gluta
a fuj
Dobra, to C 100-400 + 6d, jpg standard wg body + lampa na wprost.
Niestety z ręki bo statyw został w samochodzie i ostrzone po ciemku ze wspomaganiem z 430.
IMG_8204_zpsb274a703.jpg Photo by Bangi81 | Photobucket
IMG_8203_zpse1f9dcd8.jpg Photo by Bangi81 | Photobucket
IMG_8202_zpsc6aa7293.jpg Photo by Bangi81 | Photobucket
IMG_8205_zps00188f10.jpg Photo by Bangi81 | Photobucket
Przy okazji pytanie do Cichego:
jaka jest jasność tego Tamrona przy 400 i 500mm?
Też mam to szkło już w domu i mogę tylko potwierdzić. Jest BARDZO DOBRZE, ale tak samo jak kolega czekam na słońce w dniu jutrzejszym.
Posprawdzam sobie kontrasty, winiety, ostrości, celność i szybkość AF, sprawdzę TC itd., ale co od razu widać to przyjemny dla oka obrazek i świetną transmisję kolorów. Mechanicznie dopracowany. Gdybym dostał do ręki i miał zgadywać cenę to stawiałbym na więcej. Tamron wyciągnął jak widać wnioski ze "sprzedaży" 70-200 VC i cenę zaproponował bardzo ludzką. Spotterzy mają jak dla mnie problem z głowy. Szczególnie ci od Nikona. Canon 100-400L jest od nowego 80-400 VR sporo tańszy, ale i jemu brakuje jednego... 600mm!!
Jeżeli AF będzie szybki i celny to może być pozamiatane. Tylko jest jeden problem. Przejście od minimu do maksimum ogniskowej to obrót o prawie 180 stopni. Na szybkich i bliskich samolotach można się będzie spocić :D
Edit. Co do ogniskowych i światła. Od około 220-230mm robi się 5.6
Przy około 400 mamy już f/6.3
To jutro może być u Ciebie problem ze słońcem ;)