Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej ( ;) ) nie ma specjalnego zastosowania.
Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?
I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?
Bo krzywa tonalna przestrzeni sRGB, trzymając się słusznie przytoczonej przez Marcina nomenklatury, nie jest idealną funkcją gamma :-)
Ta opcja o której wspominasz, z tego co pamiętam, jest używana w sytuacji kiedy korzystasz z dwóch monitorów i ten drugi nie jest szerokogamutowy. Jak monitor jest jeden, to nie ma potrzeby jej ustawiania.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Ta opcja o której wspominasz, z tego co pamiętam, jest używana w sytuacji kiedy korzystasz z dwóch monitorów i ten drugi nie jest szerokogamutowy. Jak monitor jest jeden, to nie ma potrzeby jej ustawiania.
Też tak mi się wydaje, ale pytam mądrzejszych, bo gdy ustawiam fabryczny profil sRGB, to ta opcja się zawsze włącza, a daje minimalnie inny odcień obrazu monitora.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko. 8-)
Czytałem ostatnio w temacie broszurkę pt. "Wpływ addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora na zgodność brawną porównywanych mediów" - 280 stron hardkorowych wzorów matematycznych i mozolnych eksperymentów w barbarzyńskim narzeczu Brytów.
Takie są skutki niewinnej, podjętej kilka lat temu decyzji gdy z nudów postanowiłem się wszystkiego dowiedzieć :mrgreen:
Bez nadmiernego rozwodzenia się - korektę metameryzmu należy włączyć, jeśli chcesz by miał odcień normalnego monitora skalibrowanego do D65 - mz. aktywowanie tego bajeru nie zawadzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Czytałem ostatnio w temacie broszurkę pt. "Wpływ addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora na zgodność brawną porównywanych mediów" - 280 stron hardkorowych wzorów matematycznych i mozolnych eksperymentów w barbarzyńskim narzeczu Brytów.
Takie są skutki niewinnej, podjętej kilka lat temu decyzji gdy z nudów postanowiłem się wszystkiego dowiedzieć :mrgreen:
Bez nadmiernego rozwodzenia się - korektę metameryzmu należy włączyć, jeśli chcesz by miał odcień normalnego monitora skalibrowanego do D65 - mz. aktywowanie tego bejeru nie zawadzi.
To od razu: jak to jest w przypadku ColorEdge i ColorNavigatora, gdzie takiej opcji zdaje się nie ma?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
To od razu: jak to jest w przypadku ColorEdge i ColorNavigatora, gdzie takiej opcji zdaje się nie ma?
Jak nie ma, jak jest? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Jak nie ma, jak jest? ;)
Ale gdzie mistrzu Yodo? :-)
CN>Preferences>Measurement device>Compensation table: Multiple monitor matching
May the Force be with you!
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
CN>Preferences>Measurement device>Compensation table: Multiple monitor matching
To tak jak myślałem, tylko że tutaj opis jakby bardziej odpowiada realnemu zastosowaniu - nie ma sensu wybierać macierzy kompensacyjnej dla dopasowania kilku monitorów, mając na biurku jeden?
A jeśli pojedynczy monitor na biurku ma symulować monitor przeciwnika?
Oni to sobie tak niewinnie opisali, bo fakt istnienia "addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora" jest im nie na rękę i implikuje daleko idące konsekwencje, które mocno komplikują to, co jest w miarę nieskomplikowane. Lepiej trzymać się prostego modelu kolorymetrycznego, zatkać uszka i śpiewać "la, la, la"
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
A jeśli pojedynczy monitor na biurku ma symulować monitor przeciwnika?
To i tak dość ekstremalna sytuacja, zakładająca jakąkolwiek kalibrację po drugiej stronie, w warunkach kiedy większość ludzi ogląda zdjęcia na zaniebieszczonych lapkach :-)