Taka jakaś mała ta puszka jak dla kobiety zupełnie. Ja tam wolę jednak duże i solidne coś jak 5DII :)
Tak zupełnie poważnie to jakby takie uzupełnienie serii - dla kogoś kto chciałby lustrzankę, ale w wersji mini.
Wersja do druku
Taka jakaś mała ta puszka jak dla kobiety zupełnie. Ja tam wolę jednak duże i solidne coś jak 5DII :)
Tak zupełnie poważnie to jakby takie uzupełnienie serii - dla kogoś kto chciałby lustrzankę, ale w wersji mini.
Trudno się z Tobą nie zgodzić, że optycznego celownika, póki co, w pewnych sytuacjach nic nie zastąpi.
Problem kilku ładowarek też praktycznie jest mało istotny, bo wystarczy dokupić kilka niedrogich zamiennych akumulatorów i po sprawie.
Bezlusterkowce już robią prawie tak dobre zdjęcia, jak lusterkowce, ale w zasadzie nadal tylko prawie...
Ja używam bezlusterkowca (Olka), jako backup drugiej kategorii (do użytku w warunkach "bojowych"), którego nie muszę oszczędzać i za którym bym nie płakał, gdybym ewentualnie go utracił.
Daję go używać rodzinie i znajomym, którym piątkę (5D) mogę tylko dać pooglądać i potrzymać... :p
Pozdrówka
ciekawe, jak wygląda porównanie wielkości z Nikonem Fm3a :)
Faktycznie racja - jakośc temat przypomina mi się po paru głębszych ( dziś zresztą też ;) więc wybacz pomyłkę
Ps. Jednak te pare mm na każdym wymiarze i 17% mniejsza waga to raczej nie nadaje się na ogłoszenie przełomu w konstrukcji lustrzanek.
Zresztą jest kolejny przykład na jeszcze mniejszą prawdziwa lustrzanka ( mniejsza matryca ale Canona APS-C to też przycięte jest )
Compare camera dimensions side by side
waży praktycznei tyle samo co Canon a że jest ciut większy to już raczej kwestia wyboru - czy ważniejszy rozmiar czy ergonomia.
Do tego to konstrukcja sprzed 6 lat Myślę że nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić lustrzankę ważącą 200-250g i jeszcze zredukować rozmiary. Jednego zredukować się nie da - głębokości od mocowania do matrycy ( flange focal distance) a co za tym idzie rozmiarów szkieł ( zoom zwłaszcza) A skoro one nie mogą być istotnie mniejsze to też tego typu lustrzanki będą ofertą dla niewolników systemów ( Nikon pewnikiem też zaraz "popełni" taką micro lustrzanke )
Nie będą natomiast opcją dla ludzi szukających jakoścci zbliżonej do lustra ale w opakowaniu które zawsze można mieć przy sobie.
Nie wiem czy ktoś ogłaszał przełom w konstrukcji dslr ale jakie to ma znaczenie? Canon zrobił aparat dla pewnej grupy użytkowników i tyle. Przecież nie ma obowiązku żeby to kupować.
Ale będą opcją dla innych - to źle że jest coraz większy wybór?
Poszerzanie asortymentu zawsze daje większy wybór. Jedni na to nawet nie spojrzą a Ci dla których lustrzanka kojarzy się z wielką konstrukcją wręcz przeciwnie. O gustach się nie dyskutuje :)
Z tym że im szerszy asortyment tym niższa jakość w całym jego zakresie.
No to konkurencja ma przerąbane, bo tam to jest dopiero rozdrobnienie ;).
Nie ma takiej zależności IMHO. Zresztą sformułowanie niższa jakość jest tak ogólnikowe, że trudno tu jakoś się odnieść.
Ja uważam, że im jest wybór większy tym dla nas lepiej 8-). Oczywiście bez przesadnego rozdrobnienia ale ja w tym konkretnym przypadku go nie widzę.