Odp: Canon EF 24-70 f/4L IS USM, Canon EF 35 f/2 IS USM - nowe szkła
Canon IMO niezbyt się interesuje rynkiem np. polskim,czy europejskim.Kryzys i garstka ludzi ,konkurencja na różnym poziomie od Zeissa do firmy Bolek i Lolek.Szkoda czasu.
Pozycjonuje się pod gigantyczne rynki z olbrzymim potencjałem zakupowym.Brazylia,Indie ,Chiny ,Rosja, nowi specyficzni klienci :,Fantastycznie bogacąca się Mongolia ,Azerbejdżan jednym słowem Azja rulez.
Bogaci wygłodniali markowych gadżetów klienci.W liczbach nie setki tysięcy a setki milionów.
Wyrażne obniżenie wymagań kwalifikacyjnych dla użytkowników lustrzanek.
Niegłupio chłopaki kombinują.:mrgreen:
Wizja bez mała apokaliptyczna...
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Canon IMO niezbyt się interesuje rynkiem np. polskim,czy europejskim.Kryzys i garstka ludzi
Przesadzasz. Europa to 0,5mld ludzi. Jasne, że są i takie kraje jak biedna Bułgaria, czy trochę mniej biedna Polska, czy też tylko trochę bogatsze niż Polska np. Grecja :D
ale jednak rynek bardzo duży.
P.S
No ale jak masz rację to siadam już teraz do kompa i robię Mongolską wersję Machinery :D
Skończcie wreszcie tę tematykę ekonomiczną i... niech ktoś w końcu założy przez wszystkich oczekiwany wątek C 35/1.4L czy 35/2.0 IS (czy S 35/1.4 czy staruszek C 35/2 jako opcja) :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Skończcie wreszcie tę tematykę ekonomiczną i... niech ktoś w końcu założy przez wszystkich oczekiwany wątek C 35/1.4 czy 35/2.0 IS (czy S 35/1.4 czy staruszek C 35/2 jako opcja) :mrgreen:
ej no... nie wyglupiajmy sie. ze niby po co?
przeciez juz ustalilismy, ze f/2 to nie f/1.4, a bez f/1.4 nie da sie robic kotleta, a jak nie kotlet, to vanitas vanitatum i inne do d* omnia ;) a Sigmofon to w ogole nie ostrzyi nie ma o czym mowic ;)
oczywiscie, watek zawieralby tak czy siak ze 20 stron bicia piany, ale ww konkluzja zostala by osiagnieta w okolicach 5-go postu, i merytorycznie wiecej nie zostaloby osiagniete... :(
Najważniejsze, że wybór staje się coraz większy. I to jest bardzo dobrze. A że przy okazji na forumach powstanie tysiące wątków co wybrać - może do tego czasu na C-B.info będzie już plugin ignorowania wątków :)
Ef 35/2 IS USM to bardzo fajna oferta szkła standardowego na aps-c. Przykładowo jak dla mnie w sam raz. Nie fotografuję czarnych kotów w piwnicy i 1.4 nie potrzebuję. Robię głównie landszafciki i IS ma dla mnie duże znaczenie. Niestety ta cena ................ nie dla mnie.
Cena ceną. Jest wysoka - niewiele poniżej Sigmy 35/1.4.
Ja bardziej się obawiam o jakość. Mamy już taniego kartofla C35/2. Co ja się nakombinowałem żeby się przymusić do zakupu tego precjoza i nie dałem rady.
Jak sobie pomyślę że może to być coś podobnego to kicha. Jak bokeh i praca pod światło nie będą ciekawe to samym IS-em sie obrazka nie zrobi. Kolory nie będą L-kowe to pewne, kontrast też niepewny bo do tego potrzebne są również powłoki L-kowe. Wykres MTF - znośny ale taki zwyczajny. Trzeba poczekać na pierwsze wrażenia userów.
U mnie 35-ka już kosztuje 800 funtów
Buy Canon 35mm f2 IS USM at CameraWorld
I w pięknym stylu 24-70 f4.....cena miażdży 1499 :)
Buy Canon 24-70mm f4 L IS USM at CameraWorld
3x 35mm od canona + 1x 35mm od sigmy ... i żadna się nie nadaje? Canon-board jak zwykle ma bardzo wysokie wymagania:D