Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Przy lekkim potrzachaniu 35L nie stuka, 85L nie stuka, 135L nie stuka .. 50L stuka ;)
no dokladnie, dlatego mnie to zaniepokoiło.
przeszly przez moje lapska obiektywy: 17-40L, 24L, 50L, 100L, 70-200/4L i zaden nie stukal - tylko ten 50L, stad chwilowa panika, ale juz mnie uspokoiliscie ;]
nie ma co dalej wnikac z tym "stukaniem".
ten typ tak ma i juz ;)
50L to fajne szklo :mrgreen:
Dla mnie 50 L to nieporozumienie za około 6kzł teraz.
Canon EF 50mm f/1.2 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
Chyba że z każdego ujęcia będziesz wykadrowywał środek lub świadomie tylko środek ma być ostry !
Zdecydowanie lepszy jest 50/1,4
Canon EF 50mm f/1.4 USM - Full Format Review / Lab Test Report - Analysis
jp
I tak i nie. Nieostrości ładniejsze są w F1.2. Inna sprawa, że ciężko w nim o ostrości. :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dla mnie 50 L to nieporozumienie za około 6kzł teraz.
zgadzam sie w 100%
ale nie ma zadnej alternatywy na rynku jak chce sie miec 50mm i uszczelnienia :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
I tak i nie. Nieostrości ładniejsze są w F1.2. Inna sprawa, że ciężko w nim o ostrości. :D
Muszę przestać o tym szkle czytać...:idea:
Poczytałem ,poszedłem w kapciach do ogrodu pstryknąłem coś z głębią ,parę klików w FastStone [szybki to on jest :mrgreen:]
Niektore obiektywy sa swietne do pstrykania scian z cegiel, gazet i tablic testowych, inne sa po prostu do robienia zdjec - takim tez jest 50L. Wyniki syntetycznych testow sa nic nie znaczace, licza sie zdjecia jakie da sie zrobic danym szklem.
Zgadzam sie w 100%
Dobrym przykladem niech bedzie bardzo popularny Tampon 17-50/2.8
Szkielko ma bardzo malo wad optycznych, jest wrecz stworzone do focenia tablic testowych i ceglowek.
Problem w tym, ze normalnych (i interesujacych) zdjec z tego obiektywu nie uraczysz :mrgreen:
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
...
Problem w tym, ze normalnych (i interesujacych) zdjec z tego obiektywu nie uraczysz :mrgreen:
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Z prostej przyczyny. Nie ma komu ich (tzn. owych zdjęć zrobić). Ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Oczywiście gnioty z 50L wyszukać łatwiej - ale czego to dowodzi?
Z tego samego kapciowego seta kotka "dzikuska ogrodowa" [naprawdę dzikus nie miauczy tylko głównie syczy] jest na garnuszku u nas :).
Nie wiem czemu 50L jest tak bardzo kontrowersyjne. Prawie wszystkie inne staloogniskowe L są oceniane pozytywnie, choc równie drogie, i maja swoje wady. Ja zmieniłem 35L na 50L i jestem zadowolony. Duża uniwersalnosc 50L, tego mi brakowało w 35L. Obiektyw szerokokatny jednak nie jest uniwersalny jak twierdza niektórzy użytkownicy 35L.
Ps. Janmar ma bardzo celne spostrzeżenia. A obiektywem nie potrzasac bo się rozleci :)