Ano niespecjalnie. Owszem było dużo lepiej, ale mimo wszystko filtr wygląda średnio. Pewnie to przez ten wstrętny, kapitalistyczny płyn do zmywania w miejsce naszej rodzimej produkcji :)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Wersja do druku
Ano niespecjalnie. Owszem było dużo lepiej, ale mimo wszystko filtr wygląda średnio. Pewnie to przez ten wstrętny, kapitalistyczny płyn do zmywania w miejsce naszej rodzimej produkcji :)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Czy ktos uzywa, uzywal lub testowal filtry Promaster? Firma jest bardziej znana glownie w usa i to nie tylko z filtrow.
Zamiaruje zakup polara i lokalny sklep foto bardzo te filtry zachwala (pewnie w magazynie leza...) :)
pzdr,
bzyk
Czyli radzicie jednak nie brac wersji SLIM ?Cytat:
Ja już nie kupię filtra bez gwintu, choćby mi kiedyś miało winietować 14mm na 1DsMk3
Jak nie masz FF to nie potrzebny slim - winiety nie będzie (nie mylić z tymi na autostradach :) )
przy 16mm (10mm x 1.6) nie bedzie winiety? no niewiem ale najlepiej przymiezyc
bzyk,
dwa cytaty, które mówią wszystko:
"Promaster rebadges stuff from different companies, so it's hard to say
who made it, and thus how good it is. It might be a Hoya, or it might
be some no-name company, you never know."
"As usual its not hard to figure this out....the PRO in ProMaster stands
for PROfit."
(http://groups.google.pl/group/rec.ph...27ee813aa82136)
saaeoo,
dobry polar kołowy to 350-400zł, więc jeśli zamierzasz dokupić jakieś obiektywy, pomyśl nad maksymalną średnicą i redukcjach, albo cokinie, żeby ci się nie rozmnożyły wydatki jak go już pokochasz :)
atsd, piętno dla firmy na T. za zrobienie osłonki do ich "legendarnego obiektywu" o 2mm za wąskiej w talii żeby zmieścić tam redukcję 67>77. chyba będę się bawił pilniczkiem jak go w końcu kupię.
Mialem 17mm na analogu z nakreconymi dwoma filtrami na raz: B+W UV Haze MRC oraz B+W POL CIR MRC (NIE SLIM) i winiety nie bylo.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
I dopiero po paru klatkach zastanowilem sie na cholere mi polar przy czarnobialym filmie ? Ale to temat na inny watek 8)
Znaczy ja G6 uzywam poki co. Oryginalny adapter ma srednice 58mm i nie wiem czy jest sens czynic kombinacje redukcjami do srednicy chociazby 67.
jak nie bedzie winiety to nie ma problemu wtedy normalny wydaje sie lepszyCytat:
Zamieszczone przez Vitez
oftopicznie
a co ma wspolnego polar z kolorem?, przeciez polar poprawia kontrast i likwiduje np. odblaskiCytat:
Zamieszczone przez Vitez
pisałem do saaeoo, do kompakta to raczej bez sensu, poza tym 58 sporo tańszy.