W takiej sytuacji otrzymasz pismo z UC zobowiązując Cię do dostarczenia dokumentów na podstawie których możliwa będzie wycena clonego przedmiotu.
Wersja do druku
czy mi też pomożecie
mam kuzynkę w stanach która zaoferowała sie że może mi kupić i wysłać 2 szkła razem z jej rzeczami w jakiejś większej paczce. Oczywiście szkiełka będą bez pudełek i bez papierów a na paczce będzie podpisane ze gift albo rzeczy używane. czy takie coś przejdzie niezauważone przez celników.
Przeczytales caly watek?
Jesli tak i dalej pytasz to masz tu jeszcze kilka stron, jesli na tej podstawie samodzielnie wnioskow nie wyciagniesz to wspolczuje :mrgreen: - http://canon-board.info/showthread.php?t=8374
Niestety na przypadki tego typu nie ma żadnej reguły jeżeli chodzi o "zachowanie" celników. Wszystko zależy od czynnika losowego, jednakże przesyłanie sprzętu pozbawionego oryginalnego opakowania pomiędzy "osobistymi" rzeczami może w pewien sposób zminimalizować ryzyko ewentualnego opodatkowania towaru (cło w porównaniu do podatku jest naprawdę niewielkie). Bez otwierania przesyłki celnik raczej nie jest w stanie sprawdzić faktycznego stanu sprzętu który to mógłby sugerować iż ów sprzęt sprowadzany jest w celach handlowych.
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć jakie panują obowiązki podatkowe miedzy:
USA-Kanada
USA-UK
KANADA-UK
przy wysyłce sprzętu foto i audio?
2 sec na pisanie 5 hasel w popularna wyszukiwarke:
http://www.google.pl/search?q=usa+ca...ient=firefox-a
Pierwszy wynik:
http://reviews.ebay.com/Canada-amp-U...00000000067340
Pozmieniaj sobie wyrazy kluczowe dotyczace panstw i bedziesz mial wszystkie konfiguracje;)
Innego typu zapytanie - warto sciagac 70-200/4L nowego z us w ciemno , czy lepiej za ta sama w sumie cene kupic sprawdzony , uzywany , u nas juz ? Wiadomo trafiaja sie slabe egzemplarze.
Ja mam pytanie odnośnie sprzętu z USA ale nie nowego tylko używanego z e-baya.Chciałbym zakupić sobie Canona 1D którego ceny na aukcjach wahają się w granicach 500 USD (czyli gdzieś tak ok 1500 PLN)ale nie wiem czy będzie to opłacalne ze względu na ewentualne cło czy podatek.Jak wtedy naliczane jest cło?Chyba tylko od wartości używanego sprzętu skoro jest to model którego produkcja zakończyła się kilka lat temu? Może już ktoś kupował na ebay-u i orientuje się jak to wygląda?
Jeśli towar trafi do clenia, to ty jesteś zobowiązny do określenia wartości sprzętu. Słowem faktura, rachunek z paypal, czy eBayowski invoice. Nie zmienia to faktu, że celnicy mogą zakwestionować podaną przez ciebie wartość, i naliczyć to wedlug znanych tylko sobie przeliczników.
Ja staram się zawsze porozumieć ze sprzedawcą, i wysłać przesyłkę opisaną jako gift, bez faktur, z wyraźnym zaznaczeniem na deklaracji, że sprzęt jest "used". Jednak przy droższym zakupie to dwojakie ryzyko. Ubezpieczenie przesyłki na znacznie mniejszą wartość (albo jego brak), i znajomość tematu wśród celników. Zdziwiłbyś się jak wielu będzie wiedziało że 1D nie kosztował $30 :)
O ile mi wiadomo, jeśli nie udokumentujesz wartości zakupu, cło jest brane ze średniej rynkowej (chyba mają jakieś tabele, tak jak w przypadku autotaxów). Oczywiście chodzi o wartości sprzętu używanego, ale czesto mają się nijak do rzeczywistości. Dodatkowo pamiętaj, że cło jest naliczane od wartości towaru + koszty wysyłki. Więc moze być większe niż sobie sam wyliczysz. I jeszcze jedno, na pocieszenie. Nie jestem pewien jak to teraz wygląda, ale sprzęt foto, to chyba jednynie 7% cła ;) Nie dam jednak za to głowy, bo jak do tej pory udało mi się szczęśliwie uniknąć uiszczania haraczu :mrgreen:
edit:
PS - zapewne już gdzieś było, ale w ramach przypomnienia. A jak już nie daj boże uznają że ta jedynka jest jednak nowa.. To zdaje się doliczasz sobie wtedy jeszcze vat (od: towar + wysyłka + cło). A wtedy to już jest bardzo niemiło :)