Andymis, oczywiście użycie filtra szarego jest rozwiązaniem, ale wiąże się to ze spadkiem mocy. Zajrzyj do mojego postu http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=25, opisałem tam doświadczenia z HSS.
Nester78, jakiej lampy?
Wersja do druku
Andymis, oczywiście użycie filtra szarego jest rozwiązaniem, ale wiąże się to ze spadkiem mocy. Zajrzyj do mojego postu http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=25, opisałem tam doświadczenia z HSS.
Nester78, jakiej lampy?
Lampa to canon 580ex II
Pytałem już w innej części forum przy okazji minitestu YN-565EX ale póki co nie otrzymałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc spróbuję w tym miejscu. Mam nadzieję, że nie łamię żadnego punktu regulaminu :?:
Zachęcony pozytywnymi opiniami o tej lampie zdecydowałem się zaryzykować i ją kupić. Zamówiłem przez eBay u sprzedawcy z Hong Kongu - cena £93 z gratisowym dyfuzorem i przesyłką do UK. Zdziwiłem się, że tak szybko się wyrobili - zamawiałem 30 listopada a 5 grudnia listonosz już przyniósł!
Jest to moja pierwsza lampa, więc nie za bardzo mogę ją porównać do innych. Wcześniej tylko raz miałem podpiętą 430EX II ale wcześniej wolałem zabawę jasnymi szkłami oraz światłem zastanym. Jak dla laika w tych sprawach lampa robi naprawdę pozytywne wrażenie.
Mam tylko pytanie odnośnie wspomagania af. Po założeniu na aparat i dokręceniu lampa wciąż ma pewne luzy i te czerwone punkty wspomagania af nie sa idealnie ustawione w stosunku do punktów af które widzę w wizjerze aparatu. Muszę lekko ruszyć lampę w prawo lub w lewo aby się w miarę dokładnie pokryły. I również piszę tu o punkcie środkowym bo punkty boczne aparatu nawet nie pokrywają się z tym czerwonym wzorkiem emitowanym przez lampę.
Czy ten typ tak ma czy trafiłem na lekko wadliwy egzemplarz?
Jak to wygląda w przypadku 580EX II canona?
Jeszcze raz podkreślam, że to moja pierwsza lampa i dopiero kilka godzin ją testowałem więc proszę o wyrozumiałość.
ten typ tak ma im szersza ogniskowa tym pole krycia wzorka mniejsze i kryje w zasadzie tylko centralny punk af, 580EXII ma podobnie z tego co zauważyłem, choć specjalnych testów nie robiłem.
testowane na 5Dmk2 i 24-70
Drsemen - dzięki za szybką odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Chńczyk zasługuje zatem na pozytywa. Po pierwszych testach jestem naprawdę zadowolony i wydaje mi się, że wszystko działa jak należy.
Wcześniej zastanawiałem się nad kupnem 580EX II ale postawiłem jednak na YN565EX ze względu na cenę. Widzę, że posiadasz obie te lampy. Czy mógłbym Cię jeszcze zapytać jak według Ciebie wypada porównanie wspomagania af między nimi? Podobnie czy jedna jest wyraźnie lepsza od drugiej?
U mnie z 40D troche lepiej pracuje z 580EX niz z YN566EX (czasami sie gubi), ale nie sa to jakies duze roznice, w koncu i na tej drugiej zlapie.
Dorwałem 400D i kita 18-55 w wersji pierwszej oraz 50/1.8 mk2. Jakoś nie widzę większej różnicy między lampkami nie widzę, cele to czerwony koc odległość 1m, czarny polar - 1,5m, ciemna brązowa szafka - 4m, pomarańczowy ręcznik 1,5m biała futryna drzwi 2m i kilka innych punktów w zasięgu i różnej odległości. Jak na użytą optykę i body, którego af wysiada w porównaniu z EOS 5 i tą samą 50/1.8 bez żadnych wspomagaczy af-a. Muszę przyznać, że łapanie ostrości podczas tego mini testu jest ok. szybko i celnie, oczywiście zdarzyło się też jedno czy dwa nietrafienia za pierwszym razem ale to pomijam przy tym zestawie. Oczywiście centralny punk i ISO 100, 55mm na kicie.
Ja 565EX kupiłem jako zapas i drugą lampkę do pleneru, czytałem wcześniej opinie użytkowników na forum optycznych i test Cichego na CB.
Ustawiając na ETTL czy M dobrze działa też z fuji S5pro, brak oczywiście wspomagania af z lampy i trzeba samodzielnie dobrać parametry.
Mam jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy ta lampa sygnalizuje w jakis sposob niski poziom naladowania baterii? W instrukcji nie ma o tym slowa. Na wyswietlaczu tez nie widze zadnej ikonki baterii ktora mogla by migac czy cos takiego. Czy gdy baterie sa slabsze wydluza sie czas ladowania lampy czy w pewnym momencie po prostu przestaje blyskac i sie wylacza? Poki co zaaplikowalem swiezy zestaw eneloopow ale czy jakis uzytkownik tej lampy moglby mnie oswiecic? Dzieki.
Nie ma zadnej sygnalizacji stanu baterii, czas ladowania sie sie wydluza wraz ze spadkiem naladowania baterii. Przy bardzo slabych bateriiach zauwazylem ze nawet po naladowaniu nie blysnie, tylko sie wylaczy.
Dokładnie, przestaje błyskawicac. na enelopach robię około 400-600błysków:)