TomSS ----> Ale świeczki już mogłeś nie gasić ;)
Wersja do druku
TomSS ----> Ale świeczki już mogłeś nie gasić ;)
Nie spinam się, chciałem tylko zwrócić uwagę, że duża część przeróbek zdjęcia jest b. zła. Nie wiem, czy wynika to z posiadanych monitorów, czy poczucia gustu, czy też wad w widzeniu kolorów. Wiem, że to zabawa, ale do obróbki zdjęcia nie potrzeba używać wszelkich dostepnych suwaczków z PeSa, ACR czy LR. Przecież na niektórych zdjęciach wystepuje posteryzacja przez niewłaściwą zabawę krzywymi, jakieś dominaty zielone, albo niebieskie. Nie wierzę, że opalona skóra dziecka w kościele może mieć zielone, albo niebieskie zabarwienie. Poza tym, zdjęcie dziecka nie wymaga ustawiania clarity na 100%. Trochę umiaru w tym "wywoływaniu" rawa.
Mój monitor to normalne Eizo. Test na widzenie barwne kiedyś sobie zrobiłem i wyszło perfekt na moim monitorze z moimi oczami. Link do testu podawal czornyj w wątku z monitorami. Poza tym, jeśli nie wierzę oczom (bo czasem trudno uwierzyć w to co sie widzi) , to ściągam zdjęcie i badam pipetką kolory albo sprawdzam dominatę całego zdjęcia.
Też się skusiłem
Biedna dziewczyna, co wam zawiniła że tak znęcacie się nad nią. Po przeróbkach zdjęć widać, że każdy widzi je inaczej lub ma monitory które nie oddają poprawnie barw. Może warto zamieścic portret wykonany przez zawodowca a potem skutecznie poznęcać się nad nim. Efekty mogą być bardzo zaskakujące.
To raczej nie kwestia monitorów tylko indywidualnych gustów operatorów PS-a. Oczywiście do jakiś tam galerii w necie można bawić się w Andy Warhola, ale dając odbitki klientowi zawsze najlepiej wychodzą zdjęcia w których obróbki prawie nie widać.
Jak wszyscy...;-)
Cytat:tez mi się zdaje że to jedna z lepsiejszych wersji:] dlatego proszę Autora o zdradzenie kroków obróbki zdjątka, będę bardzo wdzięczny i myślę że nie tylko ja:] 22-09-2010, 23:16Bartek_902