powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO
Wersja do druku
powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO
Nie bardzo widać związki 5D I i II z małymi matrycami APS-C widać się daleko już od tego sprzętu (xxxD) oddaliłeś, ja jestem prawie zupełnie szczęśliwym posiadaczem 500D więc coś wiem o szumach tej 15mpix matrycy.
Sprzęt mnie mało rusza, wolę robić zdjęcia a to tego potrzebuję naprawdę mało.
Ja kibicuję temu modelowi i to nawet bardzo bo go może kiedyś kupię albo kupię starą piątkę lub nową piątkę lub jeszcze nowszą piątkę.
7D, 50D nie kupię bo ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana :)
chciałbym żeby to był przyzwoity aparat (550D), nie cieszę się jak jakiś model daje ciała po prostu stwierdzam fakty.
500D - 3.4 fps up to 170 JPEG / 9 RAW frame
550D - 3.7 fps up to 34 Large/Fine JPEG / 6 RAW frames
Dla mnie 550D ma poważną wadę ;)
no co? pamieci u canona drożeja ;-) a po za tym to jak ze sportowym samochodem, możesz szybko ale na mniejszym zasięgu ;-)
Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
Ale te zdjęcia są odszumiane ;) To nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.
Ciekawe jakim doświadczeniu...? Na razie z tego co widzą moje oczy to mogę powiedzieć tyle, że w moim 40D używalne jest ISO800 (ew ISO1600), w 15to megapikselowym 50D używalne jest ISO1600 (ew ISO3200), a w 18to megapikselowym 500D używalne jest ISO3200 (albo nawet i ISO6400)
I to wszystko przy zachowaniu większej ilości detali. Wg mnie Canon wrócił na prowadzenie pod względem matryc.
Zobacz sobie na sample na dpreview:
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
Mogę pomarzyć o takiej jakości obrazka przy ISO1600 na moim 10cio megapikselowym 40D...
Fajnie ale ja używam 1600 od bardzo wielkiego dzwonu, zwykle używam ISO100, twierdzilem tylko że pewnie 1600 jest spokojnie używalne bo w 500D jest, jednym słowem wysokie iso mnie nie rusza.
Z szumami w 500D jest tak że jak robisz "normalne" zdjęcia to jest całkiem spokojnie tzn. szumy widać i jak się sprężysz to odszumisz, jeśli naświetlisz odrobinę dłużej np. 30 sekund lub 2 minuty albo 45 minut no to wtedy szumy mogą być dość wariackie - przy mniejszych matrycach tego nie było - wiem bo używałem. Z takimi szumami również można skutecznei walczyć ale mniejsza matryca załatwiała (lub załatwiała w znacznym stopniu) by sprawę.
Zamawiałam obrotowy LCD ze sprawnie działającym LiveView, ale widać przeoczyli, koncentrując się na filmikach i dodaniu megapikseli. Szkoda, było już parę sytuacji, że fajny kadr mi przez brak takiego telewizora w 450D uciekł (a starym A95 bym złapała, mimo wolniejszego AF). Fotografowanie z niskiej perspektywy z użyciem wizjera to czysty masochizm i zanim to zrobię, pięć razy się zastanowię czy warto się męczyć (w międzyczasie obiekt zdąży się już oddalić, lub magiczna chwila odpłynie w siną dal). Ręczne ostrzenia na statywie też by było wygodniejsze.
Jeśli Canon nastawia się na (fuj!) filmiki, to tym bardziej telewizor na przegubie powinien być. W obecnej formie promują trzymanie aparatu "na zombie".
Ciekawe, czy wreszcie zebrali do kupy w menu wszystkie opcje sterowania błyskiem...
(to było moje marudzenie wstępne, oparte na widzimisiach ;-))