mam canona 450d plus obiektyw kit 18-55 IS. Tak sie zastanawiam na oslona /tulipanem ale znalazlem tylko taka oslonke :
http://allegro.pl/item446126078_oslo...400d_450d.html
czy ta oslona zdaje swoje zadanie , czy nie ma oslon w stylu tulipana ?
Wersja do druku
mam canona 450d plus obiektyw kit 18-55 IS. Tak sie zastanawiam na oslona /tulipanem ale znalazlem tylko taka oslonke :
http://allegro.pl/item446126078_oslo...400d_450d.html
czy ta oslona zdaje swoje zadanie , czy nie ma oslon w stylu tulipana ?
o dzieki za uswiadomienie
A ta oslona typu tulejka sprawdza sie ? i czy ja montuje sie wlasnie na tej wysuwajacej sie soczewce ?
oraz dlaczego nie stosuje sie tulipanow ?
Tak. Tak jak pisałem powyżej dla tego typu obiektywu najlepiej sprawdzi się osłona typu EW-60C.
Osłona typu tulipanowego z racji swojego kształtu wymaga konkretnego pozycjonowania względem osi obiektywu (odpowiednie znaczniki na osłonie oraz obiektywie) i właśnie dlatego stosowana jest tylko i wyłącznie w obiektywach z wewnętrznym "zoomowaniem". Jeżeli osłona zamocowana była by niewłaściwie względem osi obiektywu to w pewnych położeniach nie przesłaniała by odpowiednich "fragmentów" pola widzenia co skutkowało by zmniejszeniem efektywności jej pracy.
dzieki za informacje , duzo sie dowiedzialem
Mam prośbę do posiadaczy osłonek o wrzucenie zdjęć z kita z osłonką i bez.
Myślę, że przydały by się dwa rodzaje zdjęć - standardowe prawie pod światło i ze światłem bocznym. Oczywiście do tego trzeba dołożyć zdjęcia z obydwu skrajnych ogniskowych.
Dzięki temu każdy przekona się na ile powyższa dyskusja jest rzeczowa i w ogóle ma sens. A kilka zdjęć na forum fotograficznym będzie w bardzo dobrym tonie.
oslonka do kit'a to smiech na sali.. w tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzi sie reka , najlepiej uzbrojona w czapke ;-)
lepiej wytłumi refleksy i kontrast bedzie wiekszy niz z tym plastikowym wypierdkiem za 100 zl :lol: :mrgreen:
co do innych szkieł to nie wyobrazam sobie by nie uzywac oslon.. a co do testow - zrob je sam ;-) .. sposob z reka jest naprawde najlepszy do 18-55 :-)
Ja tam używałem onegdaj do kita 28-80 mm z analogiem zamiast EW-60C zwykłej peerelowskiej nakładanej osłony PZO o średnicy 58 mm - co prawda poniżej jakichś 35 mm (czyli 22 mm z cropem) nie można jej było stosować z powodu winietowania, ale przy dłuższych ogniskowych wysłonięcie obiektywu było w porównaniu z symbolicznym plasterkiem osłony dedykowanej wręcz imponujące.
Pzdr
Grzesiu
Po zapoznaniu sie z tematem postanowiłem dać odpocząc lewej ręce (od osłaniania soczewki przed promieniami słońca) i udałem się do najblizszego sklepu allegro i za cenę 40 zł (wliczając koszty przesyłki) kupiłem podrabiana, dedykowana osłonke do swego "dekielka na dziurę w body" :D
po zainstalowaniu jej na właściwym miejscu, patrząc na jej rozmiary zapewne znów będę zmuszony uruchomić lewicę, bo nie wydaje mi się aby 16 mm mogło skutecznie ochronić soczewkę przed słońcem :lol: ale co tam, jak się szlachta bawi, na koszta nie patrzy...
a i żeby nie robić tu OT, to wspomnę, że bardzo mnie i dyskusję ubarwiły wycieczki o stringach w krowie desenie...