Cytat:
Zamieszczone przez Venio
A na 85 1.8 ? :roll:
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Venio
A na 85 1.8 ? :roll:
juz rozmawiałem o tym z thorinem. Kupiłem ta 50tke bo liczyłem na to ze sobie portrety pocwicze itp i bede mogl porobic wtedy kiedy bede miał okazje i pomysł. Ale jakos nie wiąrze swojej... hmm jak to nazwać... "przyszłosci" z portretami. A wydawac 1500 zeta by "se pocykac" uwazam za bezsens i decyzje ktorej moge załowaz pozniej bo wyjdzie ze np. nie spodobało mi sie to itp. Poza tym wiele osob marudziło ze 85mm jest za wąskie dla nich do portretu... wiec ja juz zgłupiałem kompletnie teraz. Ehh jak baby :pCytat:
Zamieszczone przez Vitez
W planach od dawna mam tamrona 28-75 ale nie wiem czy jest wystarczająco ostry ... tak jak 50tka
Jesli mi ufasz to nie rozpisujac sie napisze: mam Tamrona, mam 50 1.4 (oba od dosc dlugiego czasu), mam nawet 70-200 2.8 IS L ktory tez swietnie mozna do portretow wykorzystac. Lubie portrety... kupilem 85 1.8, przymierzam sie do 135 2 za jakis czas.
Mam nadzieje ze pojmiesz sugestie, ale nie musisz sie slepo kierowac takowymi sugestiami ;)
hehe sama sygestia nie wystarczy by kupic :D bo jak kupie 85 to nie bede miał na tamrona :p hehe
A jak ty oceniasz tamrona względem 50tki?
Wygodniejszy, ciemniejszy, mniej ostry przy 2.8 ;) , przy 4 sie rownaja, brzydszy bokeh. 50tka 1.4 wydaje sie byc nieco solidniejsza (ale to przez zwartosc budowy glownie - malutka jest), cichsza i szybsza pod wzgledem AF (jasnosc, pseudo USM).Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Do 50 1.8 ciezko porownac bo dawno jej nie mialem.
Jesli chcesz szklo uniwersalne a czasem portrety - Tamron.
Jesli glownie portrety - moze 85 1.8 , a moze nawet 85 1.2 ;) ... na cropie oczywiscie, choc na fullframe tez.
Venio a mi powiedz poza tematem czy to Clio twoje - jesli tak to skad brales wszytskie bajery - lampy tyl poprostu wypasik.
to nie jest NIESTETY moje clio :) wiec ja kompletnie sie na tym nie znam
@Vitez
Chyba jednak wybiore na początek Tamrona :) jak bede pewien tego co chce robic to potem wybiore najwyzej 85/1.8... czas pokaze :)
z powodu braku nowych zdjęc daje pare fotek ktore dopiero teraz doceniłem :) hehe mało brakowało i bym je skasował ;)
A czy warte były tego ocalenia to sami ocencie :)
1.
2.
3.
A tu pare portretów Tamronem od Thorina :)
1.
2.
3.
teraz zacznie sie wnikliwa analiza ostrosci mego szkla ;) mam nadzieje ze w srode wrzucisz wiecej portetow z sesji z "chcaca wspolpracowac modelka" bo jak to zazwyczaj, Ci ktorzy maja najmniej do roboty maja najwiecej do gadania i ta kolezanka w brazowym wdzianku z foto numer 3 skutecznie popsula mi nastroj do robienia zdjec... uch nigdy wiecej, nastepnym razem jak modelka zacznie pyskowac w tyl zwrot naprzod marsz ;)
PS.
w razie potrzeby Venio moge od mojej kurtki odpiac futro ;)