-
Doświadczenia z 50-150 2,8 II masakryczne. 3 kalibracje, wymiana na nowy egzemplarz, kalibracja i nadal kompletna lipa. Po przesłaniu zdjęć z 50mm(!) front focusem na szerszym końcu zakwestionowali wyniki - napisali, że w sumie to nie wiadomo jaka płaszczyzna ostrości i że technik "powiedział" że kalibracja była skuteczna. Odpisałem mało grzecznie i zaoferowali 3 inne egzemplarze.
Podsumowanie: w sumie 11 tygodni puszka w serwisie (czekali na nowy firmware), wydane 2700 i ani dnia to urządzenie nie pracowało jak powinno. W praktyce odzyskanie pieniędzy nierealne. Korpus z innymi obiektywami śmiga.
Z kolei 30 1,4 pewne, celne, ostre. Więcej pomyłek niż 17-55 2,8 is, ale nieznacznie, AF 30`tki odczuwalnie wolniejszy, ale nie jest źle.
Na koniec podam, że od 1-ego kwietnia wysyłki do serwisu ślemy na swój koszt (!), tylko odsyłać z serwisu będą za darmo. Do tej pory mógł to być argument "za", bo "a może skalibrują". Teraz nie wiem jak Was, ale mnie to skutecznie studzi z chęci na 85 1,4 i inne Sigmy.... :evil:
-
Mam pierwszą wersję obiektywu, o którym pisz użytkownik wyżej. Generalnie na 50-120 jest całkiem niezły. Nie wysyłałem do kalibracji. Ale jako, ze mam na gwarancji pewnie wyślę, a nuż co poprawią :D. Generalnie sprzedaję ten obiektyw ponieważ dziś kupiłem stałkę też Sigmę 30/1.4. I nie potrzebuje tego zakresu ogniskowych. Jeszcze nie wiem jak się spisze nowa Sigma, ale poprzedni użytkownik bardzo sobie chwalił.
-
A czy ktoś używa Sigm (stałek) przy fotkach ślubnych ? Jak się spisuje np 30 1.4 w ciemnym kościele. Pytam o AF, porównanie np z C28 1.8 w ciemnicy i powtarzalność. O innych Sigmach w tych warunkach też chętnie poczytam.
Pozdrawiam
-
Sigma 70-300 APO to jedyny obiektyw, ktory działa u mnie jak trzeba (z 350tka). Mam jeszcze C50/1.8, 17-50/2.8 Tamrona, C70-200/4L, ale tylko Sigmie nie mam nic do zarzucenia. Nie oznacza to, że jestem fanem tej firmy (lub jakiejkolwiek innej).
-
Sigma 30/1,4 - kupiłem używaną. Ostra od 1.4. Trafia w punkt bezbłędnie ! (z 7D)
Sigma 10-20/3.5 - kupiłem nową. Af sprawny w 100% i jest ostra od 3.5
Z obydwóch szkieł jest bardzo zadowolony. Może dlatego że nie "testuję" tylko robię zdjęcia :)
Pozdrawiam
-
A ja mam chyba ciekawą informację-w Poznaniu powstaje Sigma ProCentrum-będzie tam wypożyczalnia obiektywów (oczywiście Sigmy) więc będzie można zweryfikować i porównać obiektywy...
-
Sigmy, ktore zapisaly jakies tam rozdzialy w moim zyciu: ;}
10-20 4-5.6 - Seria EX, swietnie wykonana, pierscienie pracujace plynnie i z odpowiednim oporem. Naprawde widac i czuc bylo klase wykonania. Jakosc zdjec - Mialem ostra sztuke od F4, ostra jak bylo dobrze ustawione. C.A. klasa sama w sobie, winieta mala, dystorsja ok - ale z lekka upierdliwa, bo krawedzie na brzegach zdjec sie zakrzywiaja. Taka dziwna dystorsja, malo to widac, ale jak juz sie trafi specyficzny kadr, to potrafi ukuc w oko. Nowa sztuka - pogryzla sie z moim 20D i byla na kalibracji. Jedyny minus. HSM szybki, cichy.
S20 1.8. Staruszek, ale ma kopyto. Seria EX, ale wykonanie zdaje sie gorsze niz np. 10-20 czy 12-24. Pierscien trzeba przestawiac do manuala, kreci sie mniej plynnie i 'ladnie' jak nowe EX. AF wiertarka, wolny, glosny, ale trafia :) Znowu brawa za niskie C.A. ! :) Specyficzne szklo, jedyne w swoim rodzaju, warto miec z FF!. Do tego ostrzy z ok 6cm od soczewki. Co tu duzo gadac - pokochalem ten obiektyw :}
S12-24. Wykonanie klasa jak 10-20. Do tego spory klocek i dosyc ciezki. Niesamowity sprtzet na FF - 12mm z swietnie skorygowana dystorsja, to jest cos. Spore C.A. Niestety... AF na 5D2 trafia swietnie. Wracajac do wykonania, to pierscienie pieknie chodza, az sie chce krecic... :) Szklo strasznie nierowne jakosciowo, dlugo szukalem dobrego egzemplarza. Ten co mam juz w 4.5 na 12mm ma ostre krawedzie i jest bardzo ok. Dlatego nie polecam brac w ciemno - widzialem sporo sztuk, ktore nawet na F8 wyglada strasznie :/
-
Sigma 18-125 DC OS HSM - kupiona w necie, podpięta niemal na stałe do 400D, sprawuje się idealnie, żadnych zarzutów, ostro, szybko, pięknie
Sigma 120-400 APO DG OS HSM - używka z forum, podpinana na zmianę z powyższą, reszta jak wyżej tyle, że trochę waży, stabilizacja przechodzi moje oczekiwania.
Teraz kupiłem jeszcze 30/1.4 ale jest w drodze. Pewnie kupa będzie.:-D
Aha, nie fotografowałem jeszcze tabelek i wykresów by zbadać FF\BF ale skoro dotychczas na fotkach nic złego nie zauważyłem to chyba nie będę testował bo jeszcze się okaże że się nimi nie da zdjęć robić.
-
Witam,
dzis kupilem SIGME 18-200/3,5-63 DC OS z myślą o rowerowych wypadach.
Z prob dzisiejszych na spacerze mogę powiedziec ze AF jest wyraźnie wolniejszy, w 99% przypadku ostrzy poprawnie.
Takie wrazenia po 1 dniu uzytkowania :)
-
PS. Jak dla mnie pierscien focusa jest zbyt waski w tym szkielku.