jesli juz daje lampa to w zasadzie uzywam tylko M w sumie bez lampy tez jade tylko M - gdyby jeszcze spot meter byl taki jak w 5D.
W trybie M + FEL lampy masz najwieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic, a obsluga naprawde nie jest skomplikowana.
Wersja do druku
jesli juz daje lampa to w zasadzie uzywam tylko M w sumie bez lampy tez jade tylko M - gdyby jeszcze spot meter byl taki jak w 5D.
W trybie M + FEL lampy masz najwieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic, a obsluga naprawde nie jest skomplikowana.
rozumiem że "FEL lampy" to dopelnienie błyskiem ?
i jeszcze jedno: było tego chyba sporo tutaj wcześniej, ale myślicie, że lampa 420 EX wystarczy do reporterki (śluby, wesela, chrzty itd.) ?
i jestem trochę ZŁY na firmę Canon. Podoba mi się taka AEB w trybie bez lampy w moim 350D, no i myślę sobie "Fajnie byłoby mieć to z fleszem" - i tu niespodzianka - w 420 EX nie ma takiej opcji, a na nią tylko mnie stać.
Więc żeby to mieć muszę kupić chyba tylko 580 EX....
no dobra, to jeszcze was pomęczę.
w trybie M + lampa ustawiacie M, sprawdzacie co mówi światłomierz aparatu... bo u mnie to przeważnie miga przysłona (za ciemno), rozumiem że nie przejmujecie się tym ? Możecie bardziej szczegółowo opisać metodę pracy w M + lampa, PLEASE.
kurcze, bez lampy też w manualu... czy przy reporterce to nie za duże ryzyko że coś za jasno albo za ciemno będzie ?
widzisz .. kosciol - szczeglnie juz wieczorem to dosc stabilne zrodlo swiatla ...
ja robie tak ... wylanczam lampe mierze swiatlo zdejmuje -1EV czyli z parametrow powiedzmy iso 800 f2.8 t 1/30 robie 1/60 i robie zdjecie probne jesli nie jest zbyt ciemno to zostawiam odpalam lampe i jade ...
stoi para mloda robie pomiar sily blysku na czyms odpowiednim ( ciemny garnitur pana mlodego albo biala suknie pani mlodej odpadaja, ale kwiaty z reguly sa duze i latwo sie nimi posluzyc ) potem przekadrowanie i robimy zdjecie.
aby bylo jasniej to zalanczam zdjecie ... zrozumiesz moze czym sie je jasniejsze obiektywy ... zdjecia prosto z aparatu.
http://img470.imageshack.us/img470/8...ownanie9vf.jpg
Tak sie składa, że FEL to jest na polski blokada ekspozycji dla zdjęcia z błyskiem także niekoniecznie to jest dopelnienie ;) NIE JEST!Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski
FEL działa analogicznie do normalnej blokady ekspozycji. Po przełączeniu aparatu na blokadę ekspozycji dla błysku, używasz punktowego (pomiar skupiony) pomiaru światła błysku, aby aparat ustawił ekspozycję w niedużym polu obrazu. W moim przypadku z reguły na twarze.
Ad 2. Lampa 420EX spokojnie do tego wystarczy bo do tej pory dużo osób z niej korzystało. Pewnie teraz część z nich wymieni na 430EX więc i ty się nad tym zastanów. Pewnie i AEB tam będzie, chociaż nie wiem.
Z drugiej strony z AEB jeszcze nigdy jakoś nie korzystałem.
Z lampą robię we wnętrzach na Manualu, a na zewnątrz na Av+hs.
Jeśli chodzi o wnętrza i AEB bo podejrzewam że tylko do tego by Ci się to przydało to robisz sobie po prostu zdjęcie próbne a poźniej kombinujesz czego by tu dodać/ująć ;)
ok, jeszcze proszę potwierdźcie: jeśli w 350D robię blokadę ekspozycji dla błysku - to ten przedbłysk mierzy na podstawie aktualnie wybranej metody pomiaru światła ? ten przedblysk dla FEL nie rządzi się swoimi prawami ?
przedbylsk mierzy swiatlo w centrum kadru
dokładnie TAK...Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski
"przedbylsk mierzy swiatlo w centrum kadru"
jeśli robię "przedbłysk" w FEL i mam ustawiony matrycowy, to chyba nie mierzy w centrum kadru tylko według standardu pomiaru matrycowego.. (?)
hmmm jak jest w 350 nie wiem ... w 10d mierzy w centrum kadru. tak samo jak przy blokowaniu ekspozycji bez blysku.