Odp: Niesamowity efekt - zdjęcia Jill Greenberg
Ja mysle tyle, ze obrabianie zdjec jakimkolwiek automatem zawsze wychodzi marnie.
Macie:
Photographer: The Project | KelbyTraining.com
Kiedys mozna bylo u nich - po zalozeniu konta - przez dobre ogladac wybrany material. Macie tu tą tajemnicza obrobe wyjasniona krok po kroku.
Sama technika zdjec to tez nie takie cuda z kosmosu. Ot, trzy lampy i tyle. Zadna filozofia. Szlif zdjecia nadaje sie w PS'ie i zaden dish tu nie pomoze.
Oczywiscie mozna zdjecie obrobic bardziej albo mniej tą technika, mozna sie tez bardziej lub mniej przylozyc przy jego robieniu, ale nie ma tu zadnej wiedzy tajemnej, troche wprawy po prostu i wyczucia zeby nie przegiac z obrobka.
Jakim obiektywem uzyskam taki efekt ?
Jill Greenberg
Cytat:
Zamieszczone przez
anelll
chodzi o ten drewniany bokeh?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
chodzi o ten drewniany bokeh?
Chodzi mi o to zeby wszystko bylo tak ladnie oswietlone jak na tym zdjeciu. Czy to dzieki obiektywowy czy retuszu po prostu?
Wybaczcie jesli to jakies banalne pytanie , jestem jeszcze zielona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
anelll
Chodzi mi o to zeby wszystko bylo tak ladnie oswietlone jak na tym zdjeciu. Czy to dzieki obiektywowy czy retuszu po prostu?
Wybaczcie jesli to jakies banalne pytanie , jestem jeszcze zielona :)
jeśli chodzi o ładne oświetlenie, to ono powstało dzięki ładnemu oświetleniu sceny, a nie obiektywowi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
jeśli chodzi o ładne oświetlenie, to ono powstało dzięki ładnemu oświetleniu sceny, a nie obiektywowi :)
Ladnosc to kwestia wzgledna... jako widoczkowiec akurat najbardziej cenie jak ladnie swieci slonce. I nic poza tym. A te zdjecia to bardzo malo slonca, a mnostwo tego "poza tym". A na dokladke niejedna godzina spedzona nad szopka...
co kto lubi, ja wole inne zdjecia... ;)
Obejrzyj ten wątek,http://www.canon-board.info/czlowiek...-klatek-41084/ Kolegi"amatorek"Tam jest Tutorial i wyjasnienie techniki:
Cytat:
Zamieszczone przez
anelll
Każde zdjęcie ma pozostawiony exif, wystarczy prawym myszy na zdjęciu "klik" i na samym dole z listy właściwości "klik"
Chyba zbyt malo fachowo sie wypowiedzialam :D chodzilo mi bardziej o ostrosc zdjecia. Widac ze jest obrabiane tylko chcialam sie upewnic czy aby napewno :P Zapisalam sie do szkoly fotograficznej dlatego dopiero sie wszystkiego naucze (ucze). W przyszlosci chce sie zajac portretami , dlatego pytalam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
anelll
chodzilo mi bardziej o ostrosc zdjecia. Widac ze jest obrabiane tylko chcialam sie upewnic czy aby napewno :P
Ostrość zdjęcia - chodzi Ci pewnie o małą głębię ostrości która powoduje że dziewczynka jest "ostra" a tło już nie co bardzo ją z tego tła wyodrębnia. Taki efekt uzyskuje się dzięki bardzo jasnym obiektywom z możliwością ustawienia wartości przysłony f/2.8 i mniej.
Co do tego że widać że zdjęcie jest obrabiane - nie zgodzę się. Główny efekt tego zdjęcia to dobre oświetlenie - lampa błyskowa z jakimś zmiękczającym modyfikatorem, może blenda, dobrze dobrane parametry ekspozycji i dobry obiektyw. Taki efekt można osiągnąć prosto z aparatu.