-
Żeby próbować i kombinować wystarczy lampka biurkowa. Podobają mi się Twoje kadry, ale walenie fleszem w twarz nie wydaje mi się dobrym kierunkiem prób, a już na pewno niezbyt wyszukanym. Żeby uwolnić lampę od body wystarczy kabel PC za kilka zł, a jak nie masz lampy to wystarczy większy biały karton, czy styropian.
-
Nie no pank w portretach są troche inne zasady niż w ślubnej :) Ten portret ma chyba stwarzać wrażenie glamowego bo jest bardzo jasny, "czysty". Tu chodzi o to by oświetlenie było dość równomierne. Badyl może niepotrzebny, Mimo pewnych niedoskonałości jest ok. A co do przepałów to nie mówiłem o tej wszechobecnej jasności bijącej od modelki, tylko o przepoałach na obu policzkach i na kawałku nosa, gdzie detal znika.
-
sam nie wiem co ten portret ma stwarzać :D
badyl celowo bo jakoś inaczej,,, bez badyla zdjęcia są a z badylem nie :P
co do idei zdjęcia... koleżanka, zapytała czy zrobię jej coś "lepszego" niż zwykłe zdjęcia na n-k, fotka itd :P... więc postanowiłem po testować lampę.... pierwszy raz w plenerze... i tak oto założyłem na nią jakiś dyfuzor, wstawiłem na -2/3ev... zsynchronizowałem z krótkimi czasami naświetleń... podpiąłem Pancolara 50mm ustawiłem f4 i psyknąłem...
"natchniony" tym oto artykułem http://foto.jasiu.pl/01.html
a że lobię B&W czy pseudo B&W jak ktoś zaraz to nazwie, to dopaliłem w programie
co do walenia ze stopki może i to nie jest primo perfecto ale będę kombinował dalej żeby zdało to egzamin w tego typu zdjęciach...
co do białego kartonu... mam takie coś - blenda 82cm i 55cm ale nie umiem się tym sam obsługiwać :P
i nie myśleć że się tu obrażam czy coś :)
dziś będąc na miernym poziomie jakim jestem owe zdjęcie mi się podoba... uważam za "idealne" ale za 2-3miesiące zrobię inne i stwierdzę, że "kurde" chłopaki mieli racje... co to za "syf" kiedyś zrobiłem. tak już się też stało z pierwszymi 30-50 zdjęciami jakie tu zamieściłem... uważałem wtedy za fantastyczne, a dziś myślę... ale wstyd taki "chłap" publikować
uczymy się całe życie....dzięki że pomagacie mi się uczyć :), a najlepszą pomocą jest krytyka w odpowiednich ilościach i odpowiednio dozowana :D
-
jesień, szaro buro..... trochę zmiana frontu fotograficznego....
kadry myślę, że oklepane ale co tam :P
102.
103.
104.