właśnie o to chodzi, że dostrzegam i wole 17-40L niż 10-22mm. Jak chce super szeroko robie narazie analogiem. A jak za pare miesięcy będzie tańszy full frame to co zrobie z tym 10-22 - jego wartość dramatycznie spadnie.
Wersja do druku
właśnie o to chodzi, że dostrzegam i wole 17-40L niż 10-22mm. Jak chce super szeroko robie narazie analogiem. A jak za pare miesięcy będzie tańszy full frame to co zrobie z tym 10-22 - jego wartość dramatycznie spadnie.
ale niektorzy robia zdjecia cyfrowkaCytat:
Zamieszczone przez AndrzejS
nadzieja matka glupich jak to mawiaja (bez urazy)Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejSA
wg Ciebie lepiej czekac w nieskonczonosc az jakies body/szklo stanieje niz kupic obiektyw i cieszyc sie z robiania zdjec? gratuluje filozofii.
sprzet kupujesz jako lokate pieniezna czy po to zaby nim robic zdjecia? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejSA
Robi, robi. Na szczescie bardzo nieduzo. Przy cropie 1.6x to nie widac tego mocno ale na FF moze byc kiepsko.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Sam zobacz: http://www.pbase.com/djtermoz/image/44574539
(porownaj kolumny po prawej i lewej stronie kadru i ten slup od windy blizej centrum)
Lokata oczywiście żadna, ale za taką krzywice to dziękuje. Jak różnica w jakości zdjęć (szczególnie ostrości ) pomiędzy 1ds mk II a 20D byłaby większa to bym kupił tego 1. Na razie jednak nie powala mnie na kolana. Zaczajam się na następce może coś zmienią i sie ostrość poprawi.
łorety czacha ale krzywizna :lol: wyrzuc ten obiektyw - jest popsuty :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
ale o ostrosci to decyduje szklo a nie puszka :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejS
W analogu tak, ale w cyfraku to już i to i to.
krzywic to krzywi ale 'krzywienie zalezy od umiejscowienia srodka kadru (horyzontu) natomiast nie robi beczki (taki mini fisheye efect) a jak robi to bardzo delikatnie...
krawedzie budynkow mimo ze nie sa rownolegle to sa jednak proste a nie luki
dla mnie EOT kazdy wie czego potrzebuje :-)
Hmm noi na czym to stanelismy - ciekawy watek - a fotek nie ma wgladowych:cry:
Sam mysle co do tamrona 28-75 dokupic.Wiem ze 70-200f4 ale mam dylemat odnosnie szerokiego.
Ciagnie mnie w kierunku 17-40 bo pewnie mniejsze zniksztalcenia beda jesli chodzi o foto ludzi - tylko te gabaryty i waga:???: