No problem, cieszę się że mogłem pomóc.
Pozdrówka!
Wersja do druku
Witam,
mam 50d i soft 1.0.3 czy powinienem go zmienic ? jesli tak to na jaki ?
z góry dziekuje i pozdrawiam.
No i znalazłem ale już nie mogę edytować poprzedniego postu.
Zajrzyj w ten wątek - 50D powrót do poprzedniego firmware.
Pozdrówka!
Tak czytam sobie ten caly temat i jestem lekko zalamany. Zwlaszcza jesli chodzi o userow z 400 5.6. Mam zamiar zmienic body z 20D na 60D jesli sie pojawi i jesli beda podobne (a to bardzo mozliwe) problemy z AF/mAF to zaczynam sie bac. Czy jest na forum jakis user 50D posiadajacy 400 5.6 i u ktorego ten zestaw dziala idealnie?? Bo kurcze jesli majac 20D, ktore naprawde pod prawie kazdym wzgledem jest aparatem rewelacyjnym, bezproblemowym, zmienie na takie 60D i bede co chwile kombinowal bo cos zle otrzy, zle ostrzy w danej godzinie, za chwile dobrze ostrzy a pod koniec tygodnia zupelnie zle... Ahh. Juz sam nie wiem czy zmiany na "lepsze" sa naprawde zmianami na lepsze, czy tylko upgrade do bajerow z bonusowym odebraniem zdrowia psychicznego :/
Ja mam 50d 70-200/4 10-20 i podpinałem kilka innych szkieł ... i żadnego z wymienionych problemów nie mam. Wydaje mi się że ktoś po prostu źle trafił przy zakupie :)
Tylko potem sie z tym sprzętem bujaj... Canon Polska zwala na Żytnią, tamci tylko chcą regulować a żadnego protokołu napisać nie nada bo mam się szarpać ze sprzedawcą , ten by chciał opinii rzeczoznawcy - ekspertyza na mój koszt i tak w kółko... od Annasza do Kajfasza. Ja mam z....ne body z którym szkło współpracuje lub nie - jak ma ochotę (FF/BF) i problem. Ponieważ teraz winnych nie ma!
1. Wsadzę igłę w mrowisko i może narobię sobie wrogów. Prawidłowością jest, że z każdą nową puszką xxd pojawiają się na początku wątki o wydumanych problemach. A to AF nie działa, a to zdjęcia mydlane itp. itd. Pomijając jednostkowe przypadki, które mogą być uzasadnione (sam się z takimi nigdy nie spotkałem), przypomina to zbiorową histerię. Spodziewałem się, że wprowadzenie microAd tylko spotęguje wydumane kłopoty z BF/FF.
2. 40d/50d to doskonałe korpusy świetnie pracujące z 400/5.6 L. Ten świetny wymaga już pewnej wprawy od fotografującego, aby uzyskiwać zadowalające wyniki. Jeśli ma się tę odrobinę umiejętności, można korpus i szkło kupować w ciemno.
3. Po co zamieniać 20d na 60d? Nawet nie znając specyfikacji tej puszki, mogę stwierdzić, że to bez sensu.
Dzięki serdeczne (również trampkowi za vooodoo) za ten post, przepraszam pozostałych czytających, że cytuję w całości, ale inaczej nie można!
Po kolei:
Coś jest nie tak z żytnią!!!!
Do cholery to jest ta sama agonia co miałem ze swoim workiem szkieł.
Raz celuje, raz nie, raz BF, raz FF, do wyboru, do koloru: 85L, 14LII, 70-300 IS, 85/1.8, 100/macro, itd.
Twoim zdaniem winna jest puszka? Well... moim też!!! Ale oni nie przyjmują tego do wiadomości. Był koleś z 5D/35L u niego moje szkła chodziły OK, sample w poczekalni, 2 metry od kowboja z zaplecza!!! Na body (5D) arturs również szkła chodziły OK.
85/1.8 i 15MPx APS-C
No tu troszeczkę! mają racji, są sample w necie, pięknie pokazują, że to (ostre) szkło trzeba na tych matrycach przymknąć o 2 EV, żyletka na f/1.8 (jak z 20D) tu nie wyjdzie.
Od f/4 powinna być jednak rzeźnia.
1DsMkIII
Tu racji nie masz bo MPx więcej ale sensor dwa razy większy.
Twoje 15 MPx to 36 MPx w 1Ds (pewnie) MkIV
Co zrobić:
sprzedać wszystko w 3.14159zdu i albo kupić od nowa wszystko uprzednio sprawdziwszy cały set (system) albo sprzedać wszystko ;)
Dlaczego (imho) stoimy na straconej pozycji?
Z moimi problemami kowboje nie dali sobie rady mając cały system ze 3-4 razy, interwencje u Jamiroquai'a sobie daruj... stopkę ma koordynatora a w rzeczywistości ma wszystko tam gdzie głuptak u Fredry...
Canon Europe Help Desk (toll free)
Krótko: z sześć próśb (ang) i niby udają, że dbają i w ogóle przełączają do Miszela K. - jakiegoś kierownika miłych pl-pań (pozdrawiam), który piękne frazesy głosi, że skontaktuje się z Jamiroquai'em i w ogóle naprawią już na bank i za free a tak naprawdę nikomu, NIKOMU nie zależy i zostajesz z kupą złomu... SAM.
Magda Mikołajczyk, Canon PL i jej obiecanki:
no właśnie zmieniło się coś? Chyba nie. Ja użerałem się z serwisem od grudnia 2007, już 50D jest na wylocie a sytuacja ta sama: AF pływa...
Nie interesuje mnie (innym jest to na rękę, rozumiem, ale ci imho powinni być w CPS) zastępczy sprzęt! Interesuje mnie ewentualna (szkła za kilka/naście tys.), jednorazowa, skuteczna akcja serwisowa a nie egzamin jak trafić na żytnią z zamkniętymi oczami będąc na Krakowskiej!!!
A tak naprawdę jedynym skutecznym rozwiązaniem jest bojkot produktów. Tylko to wbrew komentarzom/docinkom fanbojów tej czy innej marki jest skuteczne.
Ty sytuację masz prostą: dzisiaj w kropie różnice są b. małe, widoczne na olbrzymich odbitkach. Jest Nikon D300 - aparat, który długo, długo nie będzie miał konkurencji (obym się mylił).
Sytuacja komplikuje się w pełnej klatce. Sony jest b. drogie. Nikon ma "tylko" D700 a w Canonie jest jeszcze dużo 5D, które (jeśli trafiają) są boskie. Po prostu.
Pomijam resztę, ale czy mógłbyś to rozwinąć. Nie wiem czy wiesz, ale optyczne.pl porównywali 50D srawa z 20D rawa...
Może z tym 1Ds i matrycą nie był to najlepszy przykład, ale do jasnej #$^&! nie jest to powód moich problemów... Zrobiłem seta 400D z moim szkłem (85 f1,8) , na różnych przysłonach i fakt że trafiały się "niecelne" ujęcia, ale było ich mniej , pomimo że szkiełko było po regulacjii z moim body. Co podejrzewam... winne będzie i body i szkło , a połączone razem tworzą naprawdę zgrany duet :mrgreen: ! Konia z rzędem temu kto przewidzi czy wyjdzie FF, BF czy jedno z nich i "mydlany" wygląd który daje sama puszka. Wczoraj robiłem trochę fotek w plenerze i specjalnie postanowiłem przymykać bardziej przysłonę żeby mieć 100% pewności że złapie wszystko. Nawet na f 5,6 robi nieostro! Chyba że walisz centralnie w oko , nie przekadrowujesz za bardzo i masz NAPRAWDĘ DOBRE światło - efekt jest o.k. Na 80 zdjęć, niektóre te same ujęcia z inną wartością przysłony, nadaje się moim zdaniem do użytku ok. 8-10 ! Pomijam fakt że nie po to kupowałem 85 f 1,8 żebym musiał teraz przy portretach, gdzie zależy mi na ładnie rozmytych szczegółach , które uzyskuję na małych przysłonach , korzystać z f4 i więcej. PORAŻKA ! Widzę na różnych forach dużo ostrych zdjęć (lubię oglądać prace na furm NIKON-a, moje też tam pokazywałem) robione na przysłonach rzędu 1,8 - 2 - 2,5 -2,8 , które są OSTRE ! A mnie takie wychodzą losowo - jak się puszce zachce. Robiłem trochę zdjęć NIKON-em D700 z TAMRON-em 90 f2,8 i wychodziły mi naprawdę ostre i ładne przy małej przysłonie. Czyli można... Teraz pytanie - czy jak wyślę sprzęta na Żytnią i wróci taki sam, zostaje tylko droga sądowa? Kogo skarżyć i domagać się zwrotu pieniędzy lub wymiany sprzętu ? Chyba zasięgnę opinii Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. Ja już nie mam sił na ten sprzęt...