a to odrazu jak robia podobne to podrobka ? :D
mialem lowepro , mam mekko teraz , wole tego drugiego bo jest wezszy/mniejszy ( pasek )
Wersja do druku
a to odrazu jak robia podobne to podrobka ? :D
mialem lowepro , mam mekko teraz , wole tego drugiego bo jest wezszy/mniejszy ( pasek )
A może Lowepro jest podróbką Mekko ;-) A tak na poważnie zamówiłem LOWEPRO Belt & Buckle. Zdam relację z jego użytkowania - będę go wykorzystywać jako pas biodrowy do Elite AW oraz do pokrowców Lens Case w przypadku nie korzystania z tej torby. Zamówiłem także przydatny gadżet do tego pasa (i systemu Slip Lock) : https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-bottle-bag.html Wiadomo, że człowiek nie wielbłąd i napić się musi :cool:
Pas Belt & Buckle wykonany jest bardzo solidnie - klamra ma pewne zamknięcie. Materiał użyty do jego produkcji jest identyczny, jak ten używany do produkcji pasów bezpieczeństwa w samochodzie. Wg zaleceń producenta (załączony rysunek w instrukcji) ma on służyć jako pas biodrowy do toreb fotograficznych i w tej roli spełnia się bardzo dobrze - z uwagi na fakt, że jest cienki i elastyczny bardzo dobrze przylega on do ciała i "nie czuć" go wcale na biodrze.
W ramach testowania pasa spróbowałem go wykorzystać jak kolega mellos w #92. Oczywiście, że można go wykorzystać do elementów systemu Slip Lock (w moim przypadku Lens Case 1 i 1W oraz Bottle Bag) uważam jednak, że pas ten jest za "miękki" na jego obciążenie w ten sposób. Do tych pokrowców (jak chcę je nosić przy pasie) będę jednak używać teraz grubszego pasa parcianego (kupiłem go kiedyś w sklepie z akcesoriami dla służb ochroniarskich) - wydaje mi się, że na nim te rzeczy są pewniej zamocowane. Są to oczywiście moje subiektywne odczucia i można też go używać w sposób podany przez mellos-a. W każdym razie jak ktoś ma torbę z szlufkami na pas biodrowy, to polecam Belt & Buckle - torbę przenosi się o wiele razy pewniej i wygodniej niż bez niego.
A o Mekko jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=11393
Będę wdzięczny jak mi podasz szerokość tego pasa, tzn ile ma mieć max szlufka do niego :?: Dziękuję.
Oglądając produkty np na tej stronce: http://www.fotto.lublin.pl/ można rzeczywiście odnieść takie wrażenie.
tzn w koncu nie wiem jai wymiar ma podac , szerokosc pasa to ~9cm , a szlufka pod lensy na szerokosc 9cm , w sumie mozna za nia wkladac ( weza ) i za druga szersza czescia
W całym wątku nie ma (albo ja nie znalazłem ) jasnej dpowiedzi, czy do lowepro 1W wejdzie 85 1.8 z odwrócona osłoną, może ktos ma i używa:p
Mi do Lowepro 1W wchodzi Canon 70-300 DO z odwrotnie założoną osłoną przeciwsłoneczną (w sumie z pewnym luzem gwarantującym swobodne wkładanie i wyjmowanie tego obiektywu). Biorąc pod uwagę, że Canon 85/1,8 ma ciut mniejsze wymiary od mojego tele (7 mm różnicy w średnicy i 28 mm w wysokości) a ponadto osłona przeciwsłoneczna jest w takim samym kształcie na pewno i Ty bez kłopotu zmieścisz swoja stałkę w tym pokrowcu. Różnicę w wysokości możesz zniwelować wkładając na dno pokrowca gąbkę o grubości 2 - 2,5 cm (będzie wtedy dodatkowa amortyzacja). Jeśli chodzi o średnicę, to uważam, że te dodatkowe 7 mm sprawi, że Twój obiektyw będzie "latać" w tym pokrowcu i ja bym go nie kupił na Twoim miejscu :!:
P.S.
W swojej kolekcji posiadam też Lowepro Lens Case 1 - wejdzie do niego na "styk" także mój 70-300 DO - ale tylko bez założonej osłony przeciwsłonecznej. Z moich pomiarów suwmiarką wynika, że osłona do mojego tele po jej założeniu "pogrubia" średnicę obiektywu o 11-12 mm. Sądzę, że jeśli chodzi o Lens Case 1 to zabraknie mu do Twojego obiektywu dosłownie kilku milimetrów niezbędnego luzu i z tego powodu ten pokrowiec także odpada. Chyba, że przy 85/1,8 założona osłona tylko nieznacznie (3-4 mm) zwiększa średnice zestawu - wtedy można się pokusić o ten Lens Case 1.
Lowepro S&F Deluxe Waistbelt a do tgo da rade podpiac z 5 pokrowcow na okiektywy ?. lenscase
Da radę: http://www.lowepro.com.pl/Products/B...Waistbelt.aspx Wg mnie praktycznie pomieścisz od 4 do 8 pokrowców w systemie Slip Lock (w zależności od ich wielkości i obwodu Twojego pasa).
Temat troszkę się już ciągnie, wiec może dla ułatwienia sprawy "szukaczom" wymyśliłem. Jeśli osoby które już takie pokrowce mają, napiszcie proszę jakie "nosidełka" posiadacie i jakie szkła się Wam tam mieszczą z podkreśleniem na normalnie założona osłonę lub odwrotnie. Potomnym wtedy będzie łatwiej szukać na przyszłość, bo znając życie wątek jeszcze sporo urośnie i coraz trudniej będzie sie dogrzebać do interesującej na opcji.
czyli np.
obiektyw/swiatlo -- producent_pokrowca -- model -- oslonka_N/O*?
* - N-normal O- odwrotnie
Ja osobiście poszukuje lowepro lens case do takich obiektywów
1. Canon 24-70L/2.8
2. Canon 50/1.4
3. Tamron 17-50/2.8
Z podkreśleniem iż chciał bym aby osłonki były założone normalnie.