"FOTOGRAFIA POTRAW" i "FOTOGRAFIA PRODUKTÓW"-przepraszam za pomyłkę w tytułach ale pamiętałem zawartość a nie pamiętałem dokładnie tytułu. Teraz spojrzałem na książki i zauważyłem błąd.
Wersja do druku
"FOTOGRAFIA POTRAW" i "FOTOGRAFIA PRODUKTÓW"-przepraszam za pomyłkę w tytułach ale pamiętałem zawartość a nie pamiętałem dokładnie tytułu. Teraz spojrzałem na książki i zauważyłem błąd.
To pierwsze zdjęcie z tymi wedlinanami to tez Twoja robota?
Bosh, to jest na prawdę dobijające... Człowiek się uczy, uczy, jak ustawiać światło, kompozycje, c***e muje dzikie węże, a tu każdy by chciał ot, wziąć aparat i cyknąć zdjęcia reklamowe...
Prawda - dobre zdjęcia to podstawa. Warto zadbać o to, by mieć w firmie porządne zdjęcia sprzedawanych przez siebie produktów. Raz poniesione koszty pozwalają wykorzystywać zdjęcia przez lata i w dłuższym okresie są relatywnie tanie w stosunku do nakładów przeznaczanych na inne formy reklamy.
Nieprawda - akurat do pieczywa możesz spokojnie zainwestować w halogeny i parasolki. Oczywiście lampy błyskowe dadzą dużo większe możliwości przy robieniu innych fotek, ale do pieczywa halogeny dadzą radę.
Przykład (taka próba kiedyś "na szybko"):
Halogeny 2 x 500W + dwie parasolki rozpraszające
A ja wcale nie zniechęcam klientów do robienia zdjęć samemu (no dobra jestem grafikiem - i tak zarabiam na dalszych etapach:-D). Większość klientów i tak po własnych próbach decyduje się na zapłacenie za zrobienie zdjęć (przynajmniej "tych ważnych"), pozostawiając dla siebie co najwyżej takie mniej istotne z punktu jakości fotki. Jak już się pomęczą z ustawianiem wszystkiego i widzą efekt swoich wypocin przestają marudzić "dlaczego te zdjęcia są takie drogie" i "przecież to cyfra, więc prawie nic nie kosztuje".
Ci, którzy nie widzą różnicy (pomiędzy swoimi a moimi fotkami) nie są tak naprawdę "materiałem" na dobrego klienta. Po co nam klient, który ciągle się targuje i zawsze chce mieć tanio? Generalnie wolę klientów, którzy chcą mieć dobrze i kompleksowo, a cena jest adekwatna do tego co otrzymują.
Zamiast 10 "tanich" lepiej mieć jednego "dobrego".
A to już chyba jakieś osobiste złe doświadczenia.
Profesjonaliści poradzą sobie bez takich apeli, a "profesjonaliści" muszą znaleźć lepszy sposób na zaistnienie na rynku. Świadomość klienta rodzi się w bólach i najlepiej (dla profesjonalistów) na jego błędach. Albo klient "dojrzeje" do zlecenia u zawodowców, albo nie.
Profesjonaliści powinni co najwyżej pokazywać klientowi jak naprawdę wygląda profesjonalizm. Dobre realizacje (pomysł, fotki, skład, druk) obronią się same.
No osobiste, osobiste niestety. Bo muszę tłumaczyć, że czegoś tam nie umiem a szef uważa, że i tak jest dobrze jak zrobiłem (bo w domyśle wie, że ktoś kto się zna lepiej ode mnie i dysponuje lepszym sprzętem będzie żądać pieniędzy a ja to zrobię w ramach swoich "dodatkowych" obowiązków). I tak jest dobrze bo nie robi tego sam ;)
Nie rozumiem skąd się wzięło takie powszechne przekonanie, że samemu taniej. Mam teorię, że to przez Pana Słodowego ;)
Ale właśnie o to chodzi, że nie zawsze samemu jest taniej. Tyle tylko, że wg mnie najlepszym sposobem na uzmysłowienie tego klientowi jest przekonanie go by zrobił sam. Po takich próbach rozmowa o cenie zaczyna przebiegać zupełnie inaczej.
BTW: Nigdy nie pomalowaliście samodzielnie pokoju / wymieniliście oleju w samochodzie / założyliście gniazdka elektrycznego / naprawiliście roweru (niepotrzebne skreślić)? Nie zawsze wszystko zlecamy fachowcom, więc musimy pogodzić się również z faktem, że i nam nie zawsze dostaje się zlecenie.
Trochę nie rozumiem tego. Macie wiedzę zamiast coś poradzić to "idz zrób u fotografa profesjonalisty" akurat w moim przypadku nie chodzi o koszty. Zacząłem się niedawno interesować fotografią, nabyłem sprzęt. Tak wielu z Was pewnie się będzie śmiało, ale chyba nie o to chodzi ?
Wydaje mi się, że zestaw 2 parasolek ze stojakami i takimi żarówkami http://allegro.pl/item519705082_zest...mb_switch.html byłbym wystarczający. Nie wyjdzie, pójdę i zrobię u profesjonalisty. Na razie liczę na jakieś rady i wskazówki. Jakie żarówki najlepiej zastosować ? Chciałbym na to przeznaczyć tak max 400zł.
Czy ktoś ma w pdfie może te wspomniane książki czy też artykuły fotografia przedmiotów i fotografia żywności ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jaka moc tych lamp bedzie wystarczająca ? Parasolki białe czy srebrne ? Ma to jakieś znaczenie ?
Stacho, czego nie rozumiesz? Przecież to C-B :lol: Tutaj albo musisz wiedzieć wszystko i robić IDEALNE zdjęcia, albo iść na Google ;)
OK, wybacz Kamilu. Poradzę sobie sam.