-
nie to nie sa cropy :/ tylko zmienilem rozdzialke nic wiecej.
kolorystyka jest bardzo dziwna, WB na zielony dalem.
nie mam pojecia co jest grane co ja mam naswietlac fragment godzine ? szukam po niecie juz ponad 6 godzin jakiegos info i nie moge wymyslec co jest nie tak...
zdesperowany juz canonem a75 probowalem robic jednak tak samo bezskutecznie......
-
co to znaczy ze wb na zielony dales??
musisz w sloneczny dzien zrobic custom WB na cos zielonego no trawa liscie
dlaczego
bo one odbijaja promienie IR i te zostana rozpoznane jako biel (tak mi wytlumaczono)
nie na zielona kartke
wydaje mi sie ze na twoich zdjeciach zle jednak ustawiles WB
mi wyszlo jak juz pisalem latem cos takiego :
wiem ze wb mialem ustawiony wtedy zle ale blisko wymaganego
do tego dochodzi jeszcze obrobka zeby uzyskac pozadany efekt
bardzo ciezko bylo mi uzyskac efekt z canona 30D taki jak np daje nikon i jest to wina filtra IR-CUT na matrycy
widzialem na flickr.com ze z compaktow canona jednak jest duzo latwiej
oto klatka zrobiona fuji finepix s5800 ale juz obrobiona na b&w (niestety nie zachowalem wersji kolorowej nieobrobionej)
ogolnie odnioslem wrazenie ze tym fuji duzo latwiej (czasy okolo 2 sek)
poza tym fotka nieobrobiona miala tez inne kolory niz ta z canona
-
Czyli wina tego ze mam ciemnosc to moze byc zle ustawione WB ? bo ja na kartke ustawialem bo o tej poze roku ciezko mi o zielen :)
jutro za dnia poprubuje...
co do obrubki to nie ma problemu jestem grafikiem komp :)
wiem ze lustrami jest gorzej robic bo maja filtr przed matryca ktorego w sumie mozna sie pozbyc , albo mozna tez dluzej naswietlic zdjecie i powinno wyjsc dobrze.
dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz jutro bede kombinowal i zdam raport :)
-
zycze sukcesow
ja sadze ze musisz miec SPORO slonca
bo przeciez podczerwien to cieplo
inaczej efekty raczej beda mizerne
pomysl jak kamera podczerwona oddaje obrazy
to co najcieplejsze jest na bialo do czerwonosci
i tak sie powinno ustawiac rowniez balans bieli
daj znac jak wyszlo
-
no jutro sie cos okaze.
jednak pytalem kilku ludzi co maja ten filtr co ja i nawet pare osob robilo na dniach fotki czas dlugi fakt 30s ale efekt byl a u mnie pupa :/
jutro zdam wiecej relacji.....
ale czy z tym cieplem to tak do konca ?
jesli tak to powinienem widziec rozgrzany do czerwonosci widelec w ciemnym pomieszczeniu przez filtr ??
to tylko przyklad :)
-
teoretycznie tak
podobno zielen najlepiej odbija promienie podczerwone dlatego maja one kolor bialy
przyklad z widelcem jest chyba wlasciwy
oczywiscie najlepiej zrobic zdjecie takiego widelca i sprawdzic efekt
no ale wczesniej musisz ustawic na cos WB ;)
-
a sprubuje jutro inaczej :) robie trase 150km to potem wczolgam sie pod auto i zrobie zdjecie kolektora :) okaze sie jak to wyglada :)
jako ciekawostka kolega zrobil przed chwila 2 zdjecia IR wiec z ta temp nie jest tak do konca...
http://www2.speedyshare.com/data/915...DSC%201336.JPG
http://www9.speedyshare.com/data/760...DSC%201338.JPG
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AngelOfDeath_200
sprubuje
same ścisłe umysły na tym forum, a nie znają fizyki - fotografia podczerwona to nie to samo co termowizja
spróbuj fotografować w nocy
-
Przepraszam za ortografje , ale jestem dyslektykiem , a pisze bez ogonkow od wielu lat i zdazaja mi sie nawet w tym wieku wpadki. Wybaczcie ....
a powiedzcie mi czy jak wezmienie filtr IR i popatrzycie na żarówkę albo na słońce to je widzicie ? bo ja nie widze nic "ciemnosc widze " :)
-
trzeba tu fachowca, a nie gdybania