Dzięki Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie Czy te kable z allegro 4,5-5 metra działają bez problemu i nie powodują opóźnień itp historii
Wersja do druku
Dzięki Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie Czy te kable z allegro 4,5-5 metra działają bez problemu i nie powodują opóźnień itp historii
jak poszukasz tu na forum nawet to jednym dzialaja innym nie, i nie do konca jest to wina wykonania kabla i jego uszkodzenia, sam mam kabel podwojny ktory raz dziala a raz nie
sorry, ale zadam Wam jeszcze jedno pytanie, czy układ jak na obrazku zda egzamin Waszym zdaniem ? Pomyślalem sobie, że jak zastosuję fotocele na kablu np. 20 m, to będę ją mógł zamocować w pobliżu 580 EXII , co pozwoli mi przy jasnej aurze na pewniejszą jej pracę. Proszę o pomoc przy tym rozwiązaniu, napiszcie, czy to zaprądzi ;) Czy jestem ograniczony długhością przewodów, czy może nie ma to wpływu na pracę lamp ?
Kolega naprawdę nie rozumie że Punkt 3. Regulaminu ( http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3 ) napisaliśmy nie dla picu, ale by nie było zaśmiecania forum?
W Twoim zamkniętym wątku ( http://canon-board.info/showthread.php?t=56715 ) skierowałem Cię we właściwe miejsce. Twój kolejny wątek łączę z właściwym miejscem i wlepiam formalne ostrzeżenie. Mam nadzieję że trzeci raz nie wydarzy się takie nieporozumienie...
Witam,
powoli kompletuje sprzęt do zabawy strobist. Narazie posiadam nissina 622di z dorobionym gniazdem jack oraz sunpaka 4000AF do bliskiego przerobienia.
Potrzebuję porady, czy tak mogę zrealizować mój pomysł
Krótkie objaśnienie, puszka z PC, przewód PC-jack do sunpaka, w sunpaku 1 gniazdo 'wejsciowe' jack drugie ' wyjsciowe' jack. Z wyjsciowego idzie jack-jack do nissina 622d.
Głównie moje pytanie dotyczy, powinienem szeregowo czy rownolegle podłączyć gniazda w sunpaku.
Goracy do goracego, zimny do zimnego ;)
No to dzięki :) jutro modyfikuje i testuje.
Edit : niestety kabelek PC nie doszedł i raczej już nie dojdzie w tym tygodniu.
Ja mam jeszcze pytanie, jak do statywu zamontowac lampe minolty, metoda tasmowa ;) ? Czy jest jakis fachowy sposob.
Daj znac jak dziala :) Bo jak bedzie cos slabo to postaram sie o jakis prosty uklad zebys mogl go wrzucic do srodka ;) Albo zeby jakis nawet elektronik amator mogl go stworzyc i wrzucic do srodka :)
Hej ,
sposobów jest parę
1 wymień stopkę w lampie na standardową , i pasuje już pod wszystkie uchwyty i kostki :mrgreen:
2 jeśli zrobisz jak w 1 kup na allegro kostkę za 10 zł , takową wkręcasz na statyw i wpinasz w nią lampę
a jeśli nie chcesz grzebać z lampą to jeszcze pozostaje
3 kup podstawkę taką do stawiania lampy , często mają na spodzie gwint do statywu
lub
4 poszukaj dokładniej kostki na statyw to może i pod minoltę się znajdzie :wink:
*kostka to coś jak to Allegro :arrow:
@Krzdy, hmm wymienić stopkę, niby tak ale żeby znaleźć stopkę z plasikiem to bym musiał lampe wymienić na sunpaka dla canona. I jak już będzie kostka zgodna z ISO to problemu nie ma, to jestem tego świadomy. A znaleźć kostke pod minolte ciężko. Skoro i tak nie będe używał gorącej stopki, to myślałem żeby zrobić gwint w dole lampy 1/4 cala, tylko nie bardzo umiem znaleźć takiego łącznika żeby to dało się jakoś zrealizować, bardzo proszę o wsparcie.
EDIT: znalazłem takie coś jak mówiłeś , http://www.allegro.pl/item908037026_...y_minolta.html, drogo jak za kawałek plastiku, ktoś się orientuje jak nazywa się ta cześć do ktorej przykręca się statyw? Nakrętka? To cos z wew. gwintem.